Svensk anti-overvågning afslører militære torrent-besøg

Militære myndigheder i Sverige har besøgt en svensk fildelingstjeneste. Det afslører et anti-overvågningsprojekt, som overvåger overvågerne.

Den omdiskuterede svenske overvågningsmyndighed FRA (Försvarets radioanstalt) har sammen med flere andre myndigheder besøgt fildelingstjenesten Swebits, der er en slags Piratebay med svensk indhold.

Det viser en log over ip-adresser, som det svenske anti-overvågningsprojekt Creeper har indsamlet. Tjenesten er sat i verden for at overvåge overvågerne. Det sker ved at stille en log over myndighedernes ip-adresser offentligt til skue på nettet.

Det gør det muligt for borgere og ejere af hjemmesider at holde styr på, hvem der besøger hvilke hjemmesider.

Rejser ny debat
At Försvarets radioanstalt besøger en fildelingsside er interessant, fordi FRA ifølge svensk lov ikke må efterforske indenlands. Aktuelt overvejer svenskerne desuden, om Försvarets radioanstalt skal have beføjelser til at overvåge al datatrafik ind og ud af Sverige.

Derfor rejser afsløringen om, at FRA skulle have besøgt fildelingssiden nye spørgsmål i den svenske debat om overvågning og databeskyttelse på nettet. Ifølge Computerworlds svenske søsterblad er spørgsmålet nu, om radiotjenesten mon udfører efterforskningsarbejde for musikindustrien.

Afsløringen af FRA’s besøg på fildelingssiderne kommer efter, at institutionen på sin hjemmeside har slået fast, at efterforskningsarbejdet fra Försvarets radioanstalt "dels er begrænset og dels er rettet mod udlandet."

Afviser efterforskning
Försvarets radioanstalt afviser da også, at de registrerede besøg på Swebit skulle dreje sig om efterforskning. Ifølge Roger Forsberg fra Försvarets radioanstalt har en ansat fra tjenesten formentlig bare set sig lidt omkring.

”Vi efterforsker ikke inden for landets grænser," siger Roger Forsberg til Computersweden.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.