Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Leder: Stop så de offentlige it-skandaler

Computerworld mener: Folkeskolernes mislykkede digitale afgangseksamen rejser spørgsmålet om, hvorvidt de offentlige ledere overhovedet har lært noget af tidligere års kostbare it-skandaler. For det er samme fejl, der sker igen og igen.

Computerworld mener: Den mislykkede it-eksamination af tusinder af folkeskole-elever for et par uger siden er blot den seneste offentlige it-skandale.

Listen over tidligere mislykkede projekter, som er løbet økonomisk fuldstændigt af sporet, ikke har virket efter hensigten eller begge dele samtidig, er mistrøstigt lang.

Arbejdsmarkedsstyrelsens Amanda-projekt, forsvarets DeMars-system og hospitalernes EPJ er blot nogle af de kiksede projekter, som ikke alene har kostet skatteyderne milliarder af unødvendige kroner, men også givet informationsteknologien alvorlige image-skrammer til skade for digitaliseringen af Danmark.

Sådan er det også med den mislykkede it-eksamen, som sendte tusinder af skoleelever hjem i utide.

Det er jo et mindre projekt

Hvis det offentlige end ikke kan gennemføre en 9. klasses afgangseksamen med it – som er et relativt lille og ukompliceret projekt – hvordan skal befolkningen så kunne have tillid til, at vi kan gennemføre e-valg i Danmark?

Det er nødvendigt, at regeringen med statsminister Anders Fogh Rasmussen i spidsen opprioriterer håndteringen af de offentlige it-projekter helt anderledes på dagsorden.

Ellers venter blot nye skandaler på at ske.

Ministrene ved udmærket, hvad der skal til for at forhindre skandalerne.

Teknologirådet udsendte for snart seks år siden den såkaldte Bonnerup-rapport, som leverede konkrete svar på, hvad der skal til for at undgå it-skandaler i en epoke, hvor mængden af store offentlige it-projekter kun vil vokse.

Ifølge Bonnerup-rapporten skal projekterne være forankrede hos topledelsen, som skal sikre sig en moden it-organisation og en stærk risikostyring.

Trods anbefalingerne svigtede Skolestyrelsen klart på de sidste to punkter.

Styrelsen havde ikke de nødvendige it-kompetencer til at have fuld indsigt i eksamensprojektet – det fremgår af, at styrelsen efterfølgende har bedt om ekstern konsulentbistand til den opgave.

Samtidig var risikostyringen tydeligvis alt for passiv – styrelsen sørgede ikke engang for at have en papirprøve klar samme dag, hvis systemet skulle gå ned, selv om Cowi selv havde erkendt, at der var en risiko for dette.

Hvad angår forankringen af ansvaret for it-projekterne hos topledelsen er det bemærkelsesværdigt, at både Skolestyrelsen og undervisningsminister Bertel Haarder skyder skylden på leverandøren, Cowi.

Ansvaret ligger i Skolestyrelsen

Det er korrekt, at Cowi begik den fejl, som fik projektet til at mislykkes, men ansvaret for projektet ligger fortsat, klart og entydigt hos Skolestyrelsen.

At foregive noget andet ligner ansvarsforflygtigelse.

Den mislykkede afgangseksamen rejser spørgsmålet om, hvorvidt de offentlige ledere – politiske som administrative – overhovedet har lært noget af de tidligere års dyre it-skandaler.

Skatteyderne må have en berettiget forventning om, at de mange spildte it-milliarder som minimum har bidraget med indsigt og kompetencer blandt de offentlige ledere.

På seks år bør de fleste have været i stand til at stave sig igennem Bonnerup-rapporten.

Ikke desto mindre ser det ikke ud til at være tilfældet.

Det kalder på et kompetenceløft blandt de offentlige ledere og en central kontrolfunktion, som sikrer, at forudsætningerne for det vellykkede it-projekt rent faktisk er til stede i forbindelse med de enkelte projekter.

Det ville være naturligt at lade regeringens eget Digitale Taskforce, som sorterer under Finansministeriet, spille en sådan rolle.

Samtidig kunne det være værd at overveje, om det ikke skal have klare og tydelige konsekvenser for ledelsen at forsømme rettidig omhu i forbindelse med it-projekter.

Vi kan ikke leve med en offentlig ledelsesindsats af den kvalitet, som vi har set demonstreret i forbindelse med folkeskolens afgangseksamen.

Det er uacceptabelt i en situation, hvor digitaliseringen griber stadig dybere ind i den offentlige infrastruktur og dermed samfundets evne til at fungere.

Det er på høje tid at stoppe de offentlige it-skandaler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere