Artikel top billede

Drop nu mistilliden til de offentligt ansatte

Klumme: Skal vi have de offentligt ansatte til at opfylde deres potentiale, kræver det et opgør med mistillidskulturen i og omkring sektoren.

Der er et kæmpe potentiale i den offentlige arbejdskraft.

De ansatte er dygtige, og samtidig viser en ny statistik, at offentligt ansattes arbejdstid er faldende.

Mens antallet af præsterede arbejdstimer for privatansatte er steget med 85 timer mellem 1995 og 2005, er timetallet for offentligt ansatte tilsvarende faldet med 11 timer.

På den baggrund konkluderer de økonomiske vismænd, at øger de offentligt ansatte deres timetal som de privatansatte, vil arbejdsstyrken øges med 45.000 heltidsbeskæftigede.

Der er brug for, at det sker. Men hvad skal der til for, at det gør?

Omfattende mistillid

Ser vi på, hvorfor de offentligt ansatte kun arbejder den mængde, de gør, er svaret todelt.

For det første hersker der i det omgivende samfund mistillid til, om de offentligt ansatte overhovedet laver noget.

Hvor ofte hører man ikke om lærerne, “der altid holder ferie”, pædagogerne, “der altid drikker kaffe”? Dumsmarte jokes, der rummer mere og andet end sjov.

På den anden side er der en offentlig kultur, hvor en ekstra indsats betragtes som skruebrækkeri, og bonusordninger betragtes som fedterøvstillæg.

Skal vi have medarbejderne i det offentlige til at arbejde mere, så må vi have ovenstående in mente.

Der er nemlig ikke alene brug for et opgør med timeregistreringssystemet, men med et opgør med hele den mistillidskultur, der findes internt i og eksternt til sektoren.

Positiv feedback motiverer

Det er gængs viden, at anerkendelse af medarbejderes arbejdsindsats og kompetencer er motiverende i forhold til at gøre en ekstra indsats.

Positiv feedback og spændende arbejdsopgaver motiverer. Der er brug for en ny kultur i den offentlige sektor – en kultur baseret på anerkendelse frem for på mistillid.

Og anerkendelse er faktisk et ganske godt ledelsesredskab på flere måder.

For det første gennem at sørge for, at medarbejderne, der kender deres brugere og deres felt, sikres frihed og tilskyndelse til at udvikle det felt.

Frihed og indflydelse på eget job, er nemlig udtryk for anerkendelse af den enkeltes kompetencer og et godt ledelsesværktøj i forhold til at få medarbejdere til at yde lidt ekstra.

Kontant belønning

En anden måde at vise anerkendelse på er, at ledelsen har mulighed for at anerkende de ansattes ekstra indsats “kontant”.

Statsministeren lancerede sidste år et forslag om at belønne offentlige ledere kontant, hvis de medvirker konstruktivt og positivt til at forny og udvikle den offentlige sektor.

Hvorfor ikke gå skridtet videre og belønne de ansatte?
Ikke som en alene-stående ændring, som vil være uden effekt, men som en del af opgøret med mistillidskulturen.

Således skal bonus ikke gives og forstås som et “fedterøvstillæg”, men som en måde for det omkringværende samfund og internt at synliggøre de gode eksempler.

Også på denne måde kan vi anerkende de offentligt ansatte, der både er dygtige til deres job og villige til at gøre en ekstra indsats.

Jeg er sikker på, at der er mange, der passer på beskrivelsen.

Opgør med mistillidskulturen

Skal vi have de offentligt ansatte til at opfylde deres potentiale, kræver det et opgør med mistillidskulturen i og omkring sektoren.

Vi skal have et opgør med time-tælleriet fra medarbejdersiden, fra ledelsen og fra det øvrige samfund, og vi skal belønne forbillederne.

Jeg er nemlig sikker på, at de offentligt ansatte ligesom dem i den private sektor er både dygtige og gerne vil gøre en ekstra indsats.

De er såmænd ikke så nøjeregnende med, om de arbejder 37, 38 eller 40 timer. Blot de også bliver anerkendt for indsatsen.

Både kontant og i form af, at også samfundet lægger det mistillidsbaserede, nøjeregnende krav om timetælleri på hylden.

Lars Goldschmidt er administrerende direktør hos
Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere