Nyt ITIL-leksikon langer dybt ned i organisationen

Tredje version af den store guide til kvalitativ it-håndtering IT Infrastructure Library, bedre kendt som ITIL, er en tung sag. Læs om indholdet her..

Ventetiden er slut for de it-centre, der hungrer efter at kunne yde deres ypperste efter optimale "best practice"-principper:

I begyndelsen af juni kunne organisationen bag ITIL-guiden, OGC (Office of Government Commerce) - som tidligere beskrevet i Computerworld - præsentere version 3 af den udbredte standard IT Infrastructure Library.

Standarden består af en serie bøger, der beskriver metoder til håndtering af it-drift som et sæt af tjenester og anvendes efterhånden vidt og bredt i både Europa, Asien og USA.

Også strategiske overvejelser

I forhold til den tidligere version har ophavsfolkene i version 3 udvidet retningslinjernes fokus fra ren it-drift til nu også at dække de mere strategiske overvejelser, der er forbundet med udvikling og afvikling af forretningstjenester, som eksempelvis service-management, ud fra et såkaldt livscyklus-perspektiv.

Den nye version opnormerer service-management til et mere "voksent" modenhedsniveau, forklarede chefarkitekt bag ITIL, Sharon Taylor, i forbindelse med præsentationen i London 5. juni.

Merværdi til virksomheden

"Da vi for tre år siden efterlyste feedback fra branchen til brug for ITIL, var såkaldt life cycle management en altoverskyggende prioritet, og det har vi så taget til efterretning," sagde Sharon Taylor, der også er direktør for service-management-konsulenthuset Aspect Group.

En anden højt prioriteret ingrediens i den nye version har fra starten være "business value" – it som bidragyder af merværdi til virksomheden.

"Alle taler om at måle forretningsmæssigt udbytte og forretningsværdi, så det kan meget vel vise sig at være liv eller død for den it-ansvarlige," sagde Taylor.

Service-management-konsulent i PTS Consulting, Barry Lewington, udtrykte stor begejstring for den nye version, men forudså samtidig en blandet modtagelse hos kunderne:

"Nogle vil givetvis hoppe på vognen omgående, mens andre vil spørge: Hvorfor nu alle de ændringer? Hertil vil jeg svare: Det er ikke ændringer, det er videreudvikling. Version 3 fokuserer på livscyklus, fordi det er måden at skabe bedre indsigt i afvikling og styring af it-tjenester med maksimal værdi for brugeren."

Fra ni til fem bøger

Med version 3 er de oprindelige ni ITIL-bøger blevet slanket til fem bind: Service Strategies, Service Design, Service Transition, Service Operation og Continual Service Improvement.

Dog har hovedparten af "grundkurser" i ITIL version 2 sædvanligvis koncentreret sig om to af bøgerne.

"Samlingen omfattede ganske vist ni bind, men folk snakkede som regel kun om de to. Vi har ikke udvidet biblioteket, men reelt reduceret antallet til fem bøger og samtidig styrket betydningen af de bøger, der primært beskriver processer, der bidrager til vellykket levering af it-tjenester," fortalte Lewington.

Udbytte ved kasse ét

For at undgå at favorisere specifikke leverandører eller teknologier har forfatterne i høj grad baseret de nye ITIL-bøger på input fra en lang række organisationer og it-topfolk.

"Set ud fra et CIO-perspektiv er den største gevinst ved denne nye ITIL-version nok, at den afstikker klare retningslinjer for, hvordan virksomhedernes topchefer kan aflæse, måle og indhente gevinsten – i form af ROI (return on investment) - ved at modellere håndteringen af it-tjenester efter en sådan best pratice-skabelon.

"De får reelt en sikker og hurtig vej til at bevise, hvordan investeringen i mønster-praksis giver solidt udbytte ved kasse ét," pointerede Keith Aldis, direktør for den britiske afdeling af nonprofit-organisationen itSMF (it Service Management Forum).

Oversat af Lene Sekjær




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere