Artikel top billede

Til venstre ses linjer på 29,9 nanometer og lige så store mellemrum, som det er lykkedes IBM-forskere i Califonien at fremstille ved at bruge forskellige optolitografiske teknikker. Linjerne er over tre gange tyndere end de 90 nanometer tykke elementer, som ses til højre, og som for et år siden var standard i masseproduktionen i chipindustrien. Hidtil har der været enighed om, at 32 nanometer var den nedre grænse for, hvad der kunne fremstilles med optolitografiske teknikker. Foto: IBM

IBM henter tysk forstærkning til ny 32 nm-chip

IBM og tyske BASF går sammen mod konkurrenten Intel og vil levere en 32 nanometer-processor i 2010. Intel er klar med sin i 2009

Computerworld News Service Et samarbejde mellem IBM og den tyske kemigigant BASF skal resultere i en ny serie af mikrochip på helt ned til 32 nanometer.

De nye chip bruger meget mindre strøm og fylder langt mindre, end deres forgængere på 45 eller 60 nm. Det giver producenter af blandt andet smartphones, bærbare pc'er og lignende mulighed for at forsyne produkterne med langt mere processor-kraft, end vi er vant til i dag.

De to partnere, der er mastodonter på hver deres markeder, håber at kunne skabe en helt ny måde at fremstille chip på.

Arbejdsfordeling

Fremgangsmåden er at bruge kemikalier i litografi, hvor forskellige materialer lægges lag på lag, for derefter at kradse dele af hvert lag væk, så man til sidst ender med de små komponenter, som udgør en mikroprocessor.

BASF leverer i forvejen kemikalier til mange chipproducenter, men samarbejdet med IBM betyder, at de tyske kemiingeniører fremover også vil dele deres ekspertise og personaleressourcer med amerikanske IBM.

Syntese-arbejdet og test vil foregå i BASF-hovedkvarteret i den tyske by Ludwigshafen, mens arbejdet med prototyper og udvikling af applikationer finder sted i IBM’s gemakker i New York.

Fremtidens komponent

IBM forventer at bruge den nye chipteknologi i samtlige af virksomhedens produktserier.

Det vil sige alt fra den nye, stærke Power6-chip til den lange række af ASIC’er, der bruges i forskellige kommunikationsplatforme, samt den Cell Broadband Engine-chippen, som behandler grafisk data i spillekonsoller som PS3 fra Sony, Nintendos Wii og Xbox 360 fra Microsoft.

Samarbejdet med BASF er led i IBM’s strategi om at inddrage partnere i chip-fremstillingen. Hidtil har virksomheden stået bag hele processen alene.

Skærpet konkurrence

Aftalen med BASF har ikke mindst til formål at give IBM et skub i konkurrencen med Intel, som lancerer sin egen 32 nm-chip i 2009.

Siden de to rivaler valgte den samme dag i januar til at fortælle verden om, hvor langt de var med udviklingen af den såkaldte High-K Metal Gate-teknologi, har deres indbyrdes kapløb været til offentligt skue.

Teknologien anvender sjældne materialer til at konstruere mindre og mere effektive transistorer, end silikonedioxid tillader i moderne chip i dag.

Oversat af Pola Rojan




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere