Artikel top billede

Gregor Petri fra CA

Firmaers projekt-supermænd sidder i it-afdelingen

Flere virksomheder hiver nu fat i it-afdelingen for at få hjælp til at styre virksomhedens samlede portefølje af projekter, fortæller CA's Gregor Petri. SKAT er med på bølgen.

It-afdelingens kompetencer inden for styring og kontrol med store it-projekter begynder at smitte af på resten af virksomheden.

Årsagerne er skrappere krav til virksomheders dokumentation, synliggørelse af projekternes værdi og it's voksende indflydelse på virksomhedernes produkter i det hele taget.

Det vurderer direktør for BSO product markering hos CA, Gregor Petri. CA står bag et af de meget udbredte it-projekstyringsværktøjer Clarity, som nu i stigende grad udbredes fra it-afdelingen til at omfatte virksomhedens samlede projektstyring.

"It-projekter har altid været meget komplekse, og der har været stillet store krav til dokumentation. Den samme type krav oplever virksomhederne i stigende grad til resten virksomheden," siger Gregor Petri.

SKAT med på bølgen

Med på bølgen er blandt andre danske SKAT. Lige nu overvejer SKAT at udvide it-projektstyringsværktøjet Clarity til at omfatte resten af organisationens projekter.

Det sker som et led i et skifte til en ny struktur, hvor der i højere grad ses på effekten af de ydelser, som SKAT leverer til samfundet, end den mere kontrolmæssige tilgang, hvor antallet af kontrolbesøg og revisioner har været en succesparameter.

"Rent organisatorisk betyder det, at vi nu ser vores arbejde som tusindvis af projekter, hvor vi alle steder skal kunne vurdere effekten. Og det kan vi med vores it-projektstyringsværktøj," siger Klaus Østergård Jensen, der er kontorchef på projektstyringskontoret.

It møver sig ind på virksomheden

At det netop bliver it-projektstyringsværktøjet, som bliver udbredt til resten af virksomheden, skyldes ifølge Gregor Petri, at it får en større og større indflydelse på virksomhedens kerneforretning.

"Er et produkt fra en bank et it-produkt eller et forretningsprodukt? Svaret er i hvert fald, at it ofte fylder 90 procent af projektet," siger Gregor Petri.

Og tendensen med at it bliver en større del af produktet gælder også andre sektorer.

Gregor Petri fremhæver især televirksomheder, medico-virksomheder og sågar luftfartsvirksomheder.

I og med it kommer meget tæt på produkterne og kerneforretningen, er der også et stort projekt behov for at inddrage mange af virksomhedens kompetencer på tværs.

Overblik over alle ressourcer

Et centralt projektstyringsværktøj kan således giver overblik over hele organisationens ressourcer, kompetencer, økonomi og tidsplaner.

Og hvis virksomheden bevarer det overblik, mindskes risikoen for at spilde ressourcer eller dobbelbooke andre.

"For eksempel kan det være, at man arbejder på et nyt system til regnskabsafdelingen, og der vil et overordnet system over ressourcer vise, om der sidder en i bogholderiet, der kan hjælpe med at teste systemet på et givet tidspunkt," siger Gregor Petri.

Nødvendigt med virtuelt overblik

Han peger også på outsourcingbølgen som en anden forklaring på, at virksomheder efterspørger bedre styr på projekterne.

"I dag sidder folk ikke længere altid på samme kontor. En projektgruppe kan bestå af personer på mange forskellige lokationer. Dermed kan det være meget fornuftigt med et virtuelt overblik," siger Gregor Petri.

Projekternes ERP-system

SKAT's kontorchef Klaus Østergård Jensen fremhæver også behovet for et system, der kan bredes ud til hele organisationen, så man – som ERP-system kan gøre for finanserne – har et system, der kan overskue projekterne og dokumentere effekten.

"Og på den måde adskiller de sig ikke fra it-projekter, hvor det også er vigtigt med et overblik over den samlede portefølje af projekter," siger Klaus Østergaard Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere