Artikel top billede

Aalborg får supercomputer til oktober

Ny supercomputer på vej i Aalborg. Maskinen bliver 80 gange kraftigere end hidtidige maskiner i fjordbyen.

Aalborgensiske forskningsgruppers rejser efter regnekraft til Århus eller længere væk er fortid allerede fra oktober.

Med en bevilling på en millioner kroner fra DCSC (Dansk Center for Scientific Computing) og en million af egen lomme vil Det Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet nemlig bygge en vaskeægte supercomputer med tilhørende driftscenter.

Det fortæller Josva Kleist, der er lektor ved Institut for Datalogi på Aalborg Universitet.

To eller fire kerner?

De enkelte institutter på universitetet har hidtil været henvist til mindre klyngecomputere på op til 50 enheder, og det har givet problemer.

"Det har ikke så meget været regnekraften som at der ikke har været hukommelse nok til at repræsentere problemet," fortæller Josva Kleist.

Den nye maskine får ifølge lektoren en ret klassisk konstruktion hvor en række hyldevarer sættes op i en klynge.

Universitetet går efter en maskine med omkring 400 kerner med omkring to gigabyte ram per kerne.

Dermed får maskinen i alt omkring 800 gigabyte ram , mens universitet stadig undersøger om man skal vælge to- eller fire-kernede processorer.

"Hvis du vælger en fire-kernet maskine får du mere flaskehals ud til hukommelsen. Men til gengæld har du færre computere du skal forbinde," siger Josva Kleist om overvejelserne.

Almindelige hyldevarer

Uanset kernevalget kommer supercomputeren til at bestå af de såkaldte pizzabokse, der er kælenavn for rackmonterede kabinetter.

Der bliver tale om helt almindelige hyldevarer, som kan levere forholdsvis hurtigt. Hvilket logo maskinerne får på fronten, er ikke besluttet endnu.

Josva Kleist har ikke regnet på præcist hvor mange teraflops vidunderet vil kunne levere. Men der bliver ikke tale om en maskine på Top 500, afslører han.

"I hvert fald får vi noget, der er 80 gange større, end hvad vi tidligere har haft i Aalborg. Så det vil jeg nok betegne som en supercomputer," siger Josva Kleist.

Danmark nedprioterer store maskiner

At den nye supercomputer ikke når Top 500 skyldes ifølge Josva Kleist, at der i Danmark afsættes alt for få midler til videnskabelige computere.

"De midler, der afsættes er alt for små," siger Josva Kleist.

Mens Aalborgs kommende computer altså får 400 kerner vil en kommende supercomputer i Lindköping i Sverige have omkring 6.000 kerner. Også den kommende svenske militærcomputer er i en helt anden boldgade med en regnekraft på 182 teraflops.

Kan vokse sig større

Men måske vil den nye computer i Aalborg med tiden vokse sig større.

Ifølge Josva Kleist er der nemlig plads til udvidelser i det rum, som universitetet har forberedt til den længe ventede klyngecomputer.

Samtidig er der mulighed for at søge om flere midler næste år, så en udvidelse er mulig.

I første omgang skal den Linux-baserede klustercomputer bruges til at beregne blandt andet, hvordan antenner påvirker mennesker og bygninger.

Ifølge Josva Kleist betyder den nye maskine, at man nu kan beregne på en hel bygning.

Med de hidtige maskiner har det til sammenligning kun været muligt at beregne antenners indvirkning på et enkelt rum.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere