Artikel top billede

Bent Schmidt, kabelfejlretter hos TDC, splidser et kabel. Paraplyen skal beskytte kablet, hvis regnen begynder igen.

Massiv regn giver flere kabelfejl hos TDC

TDC er "voldsomt ramt" af den sidste tids massive regnvejr. Vandet har givet en markant stigning i antallet af afbrudte internet- og telefonforbindelser landet over.

Dryp. Dryp. Dryp.

Nedbørsmængder på flere hundrede millimeter giver nu danskerne stigende problemer med internet- og telefonforbindelser.

De store regnmængder betyder nemlig en massiv stigning i antallet af fejlmeldinger på kabler og ledninger hos telegiganten TDC.

Det fortæller René Skjøde Andersen, der er underdirektør hos TDC Installation.

"Vi kan se, at antallet af fejlmeldinger er voldsomt stigende. Det er en stigning, som er væsentligt over gennemsnittet," siger René Skjøde Andersen.

Men de massive vandmængder giver ikke kun flere telefoner med støj på linien og internetforbindelser, som ikke virker. Det er også sværere at rette fejlene for reparatørerne, fortæller René Skjøde Andersen.

Svært at fejlrette i regnvejr

Når det regner så meget, er det nemlig mere besværligt for firmaet at rette fejlene end ellers.

Det skyldes, at kabler, som skal repareres og slidses sammen, skal være helt tørre. Hvis der er blot en lille smule vand tilbage i kablet, kan fejlen nemlig hurtigt opstå igen, forklarer René Skjøde Andersen.

"Mange gange regner det så meget, at grundvandet faktisk stiger helt op i hullet. Det kniber somme tider for os at få gjort kablet fri af vandet," fortæller René Skjøde Andersen.

Derfor rigger TDC en slags oliefyr til, som skal tørre det defekte kabel, når det bliver åbnet.

Når kablet er splidset sammen, monterer medarbejderne en speciel vulkanisering omkring kablet, som forhindrer at regnen igen kan trænge ind, forklarer René Skjøde Andersen.

De mange kabelfejl opstår typisk fordi de massive regnmængder trænger ind i telefonkablerne gennem gamle snitsår i plastik- eller blykappen.

Men vandet kan også trænge ind gennem næsten usynlige huller, som er opstået ved lynnedslag.

Især den sidste årsag er svære at opdage, og det kan tage tid at finde det rigtige sted på de kilometer lange kabler i jorden.

"I kobberkablerne sker der typisk det, at vandet vil kortslutte kablet, hvis det får lov til at ligge i tilstrækkelig lang tid. Fordi vand er ledende, vil det ende med en kortslutning, siger René Skjøde Andersen.

Ved et almindeligt hus bruger TDC som regel en såkaldt stikledning med to par kobbertråde, som kan være omviklet med plastik eller bly.

Kablerne går typisk fra huset og ud til vejskabene. Men nogle steder er der kabler i jorden med op til 2.000 kobberpar.

Derudover er der mange steder også fiberkabler i jorden. Og selvom de ikke kan kortslutte, kan vandet også gøre disse kabler ubrugelige, forklarer René Skjøde Andersen.

Ohm'ske målinger

Det er ikke sværere at finde fejl på kabler der benyttes til internettet end til telefonen.

Normalt indledes fejlfindingen ved centralen, og så arbejder man sig udad mod kunden.

Hvis der er tale om de svære fugt- eller støjfejl, afmonterer medarbejderne kablet i begge ender og måler sig frem til fejlstedet ved hjælp af såkaldte ohm'ske målinger.

Det foregår med specielt testudstyr, som måler modstanden i kablet. På den måde kan man beregne, hvor mange meter væk fejlen er.

Men i praksis er det svært at ramme rigtigt. Blot ti meter ved siden af kan koste en besværlig opgravning midt i en hovedvej.

Og den slags kræver både afspærringer, tilladelser og entreprenører. Samtidig giver det kunderne ekstra ventetid inden computeren igen er på nettet, forklarer René Skjøde Andersen.

Men det er ikke kun kablerne som tager skade af de massive regnmængder. Også fordelerskabene på vejene kan få for meget vand.

Selvom ledningerne indeni skabene er monteret i en vis højde, kan vandet stige så højt, at der sker kortslutninger.

"Vi har været voldsomt ramt af det våde vejr. Det gør desværre at vores fejlretningstider bliver forlænger ud over det, som vi gerne ville," siger René Skjøde Andersen.

Ekstra arbejde og flyttet ferie

Det skal ses i forhold til TDC Installation i juni og juli plejer at have en rimelig god periode, fordi der oftest er meget varmt.

Og det er ifølge René Skjøde Andersen det bedste, der kan ske.

"For det første synker vandet, og for det andet er det jo altid nemmere at gå og lede efter sådan en fejl, når solen skinner," siger René Skjøde Andersen.

Den store stigning i antallet af kabelfejl betyder, at en del medarbejdere har fået ekstra arbejde mellem hænderne. Det har til TDC's held fået nogle af medarbejderne til at flytte deres ferie, fortæller René Skjøde Andersen.

"Vi prøver så vidt muligt at motivere vores medarbejdere til at arbejde over," siger René Skjøde Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere