Artikel top billede

Dansk net-handels supervækst lakker mod enden

Trods flotte tal er væksten i den danske nethandel faktisk negativ, mener dansk konsulent.

PBS offentliggjorde i sidste uge de nyeste tal for antallet af transaktioner på internettet, som viser en vækst i købelysten hos danskerne på 27 procent på nettet.

Men hvis man i stedet for at sammenligne kvartaler mellem 2007 og 2006 kigger på væksten mellem de to seneste kvartaller i år, ser billedet mere ildevarslende ud.

Det fortæller Henning N. Jensen, der er seniorpartner hos Pluscon, der blandt andet rådgiver virksomheder om elektroniske betalingsløsninger.

"Jeg oplever, at der er en voldsom opbremsning i internetbetalingerne i år. Fra første til andet kvartal i år er stigningen kun 3,6 procent," siger Henning N. Jensen.

Forfærdeligt pænt

Ifølge Henning N. Jensen ser tallene pæne ud på overfladen, fordi man ikke når at opdage opbremsningen, hvis man sammenligner kvartalstallene mellem årene.

"Så ser det jo forfærdeligt pænt ud på overfladen," siger Henning N. Jensen.

Sammenlignet med stigningen mellem første og andet kvartal 2006 på 8,1 procent, er væksten ifølge Henning N. Jensen halveret.

"Jeg ved ikke om det skyldes, at privatforbruget i Danmark stagnerer, eller at internettet har nået en ny bølgetop," siger Henning N. Jensen.

Hvis den sidste årsag er tilfældet, skal der nye, store internethandelsområder til, før vi igen får store vækstrater, fortæller Henning N. Jensen.

Selv hælder Henning N. Jensen til, at tallene viser et faldene privatforbrug. Men det kan være udtryk for ønsketænkning, indrømmer Henning N. Jensen.

Det underliggende problem er nemlig ifølge analytikeren, at basen for statistikken - som er antallet af internethandlende - bliver større og større.

Det gør det sværere at opretholde vækstprocenter omkring 30 procent på internet-transaktioner.

Ifølge Henning N. Jensen er der ingen, som taler om den dalende vækst i antallet af køb på nettet.

"Jeg tror, at det skyldes, at man ikke ønsker at tale om det, fordi der er en hype omkring det her," siger Henning N. Jensen.

Skal helst dysses ned

Ifølge Henning N. Jensen er det mange i e-handelsbranchen, som ikke ønsker, at det kommer frem at e-handelen er stoppet op.

"Dem, der lever af det, skal låne penge i banken og skal forklare, at det går fremad," siger Henning N. Jensen.

Samtidig fortæller han, at det langtfra er alle e-forretninger, som giver overskud.

Flere store butikker på nettet giver også underskud.

Derfor er e-butikkerne ifølge Henning N. Jensen nødt til at forklare, at det bliver bedre i morgen.

"Dem, der lobbyer for dem, ønsker jo klart, at folk går over på nettet og handler. Men det er efter min mening ikke tilfældet længere," siger Henning N. Jensen.

Ifølge Henning N. Jensen er løsningen at være realistisk.

Hvis e-butikkerne har en vækst på 10 til 15 procent, gør de det stadigvæk fantastisk godt, fordi den fysiske handel ifølge ham kun vokser med to procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere