Artikel top billede

Cybercity blokerer sikkerhedsfirmas mailserver

Cybercity har tilmeldt en hel ip-serie til en anti-spamliste hos Spamhaus. Det blokerede for udgående mails fra en lang række erhvervskunder i fem timer. Blandt andet blev et stort dansk sikkerhedsfirma ramt.

En lang række danske virksomheder kunne onsdag i op mod fem timer ikke sende mails til kunder og forretningsforbindelser.

Det skyldes at bredbåndsudbyderen, det Telenor-ejede bredbåndsfirma Cybercity, har tilmeldt 32.000 ip-numre til en PBL-liste (Policy Block List) hos den kontroversielle britiske anti-spam organisation Spamhaus.

Et af de ramte firmaer var FortConsult, der er et af Danmarks største it-sikkerhedsfirmaer.

Blokeringen betød, at sikkerhedsfirmaet i stedet for forbindelsen gennem Cybercity måtte ty til back-up mailservere for at få flere hundrede mails ud til kunderne, fordi firmaets mailserver var med i rækken af berørte ip-adresser.

Det fortæller Andrew Christensen, der er sikkerheds-konsulent hos FortConsult.

"Heldigvis havde det ikke den store betydning. Men i fire - fem timer kunne vi ikke sende for eksempel kontrakter og rapporter ud til vores kunder," siger Andrew Christensen.

Cybercity havde ifølge Andrew Christensen ikke på forhånd meddelt sikkerhedsfirmaet, at ip-serien ville blive tilmeldt hos Spamhaus, hvilket muligvis kunne give problemer.

Heller ikke Cybercitys hjemmeside fortæller noget om omlægningen af måden at håndtere e-mail-trafik på.

Spamhaus kræver aktiv frameldelse

Spamhaus' PBL-liste går ud på at forhindre udsendelse af spam ved hjælp af en database over ip-adresser, som sædvanligvis ikke benyttes til at sende e-mail fra.

Indholdet i databasen leveres af internetudbyderne selv, og meningen, er at brugerne af en specifik ip-adresse selv skal melde den fra, hvis det skønnes nødvendigt.

Spamhaus er drevet af frivillige og stiller antispam-tjenester gratis til rådighed for alverdens mailadministratorer.

Tilmeldt for at dæmme op for spam

Hos Cybercity bekræfter kommunikationsmedarbejder Jette Westerdahl, at firmaet har tilmeldt en stribe ip-numre hos Spamhaus.

"Det har vi gjort indenfor de sidste par dage. Det er for at hjælpe andre serviceproviders rundt omkring i verden, så der ikke bliver sendt spam ud fra de her områder," siger Jette Westerdahl.

Ifølge Cybercity kan kunder selv aktivt fjerne sig fra PBL-listen hos Spamhouse, hvis de har behov for eksempelvis at udsende nyhedsbreve.

"Hvis man prøver at sende sin nyhedsmail ud, men ikke kan komme til det, får man en fejlmeddelelse med et link til listen. Her klikker man og sletter sig selv," siger Jette Westerdahl.

Afmelding virkede ikke

Netop den fremgangsmåde forsøgte Fortconsult sig også med for at komme af listen. Men det virkede ikke, fortæller Andrew Christensen.

"Hvis man sidder i en større range, som stadig er blokeret, så nytter det ikke," siger Andrew Christensen.

Imidlertid gik tingene ifølge Andrew Christensen stærkt, da FortConsult forelagde problemet for Spamhaus og Cybercity.

"Heldigvis blev det løst temmelig hurtigt, da vi mailede og snakkede med Spamhaus og Cybercity," siger han.

Spamhaus er omdiskuteret, fordi listen ligesom andre DNS Blacklister, eksempelvis RBL-lister (Real-time Blackhole List), kan være svær at blive fjernet fra, når man først er havnet der.

En række danske internetudbydere har løbende problemer med Sorbs og Spamcop, fordi firmaernes servere havner på de omdiskuterede lister.

Spamhaus er desuden blevet sagsøgt af det amerikanske e-mail-reklamebureau e360 Insight, hvor firmaet forlanger næsten 63 millioner kroner i erstatning efter at være havnet på en af Spamhaus' lister.

Ingen kommentarer

Cybercity ønsker ikke at oplyse om firmaet har tilmeldt den berørte 85.81.0.0/16-serie til andre DNS Blacklister.

Firmaet ønsker heller ikke at fortælle, om det har tilmeldt andre ip-serier til Spamhaus eller andre blacklister.

Det har heller ikke været muligt at få oplyst, om der er flere berørte virksomheder i den blokerede ip-serie.

Computerworld har ligeledes ikke kunne få noget svar på, om tilmeldingen af ip-serien til Spamhaus har relation til de mailforsinkelser, som Cybercitys kunder i den senere tid har været udsat for.

Firmaet har tidligere forklaret, at e-mailsforsinkelserne skyldes store mængder spam, som overbelaster firmaets servere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere