Politiet nærmer sig klodens største kreditkort-tyv

Politiet har arresteret en ukrainsk mand, som menes at stå bag historiens største tyveri af kreditkortoplysninger. Også danske kortoplysninger blev stjålet under dataindbruddet.

Det tyrkiske politi har arresteret ukraineren Maksym Yastremskiy, der menes at spille en central rolle i et dataindbrud hos den amerikanske butikskæde TJX i 2005.

Under indbruddet lykkedes det hackerne at slippe afsted med cirke 45 millioner kreditkortoplysninger, hvilket gør indbrudet til det største nogensinde.

Ifølge pressechef hos PBS, Søren Winge, var også danske kreditkort blandt de stjålne. Det er ukendt, hvor mange danske kort, det drejer sig om, men Søren Winge betegner det som 'en del'.

Ingen danske kort er dog blevet misbrugt efter indbruddet hos TJX, ligesom heller ingen danskere har fået lukket deres kort, der blot er sat under skærpet overvågning.

Høstede oplysninger i mere end ét år

Maksym Yastremskiy blev anholdt for nogle uger siden, og det er først nu, hans navn er blevet sat i forbindelse med dataindbruddet i TJX, skriver avisen The Boston Globe.

Han anses for at være den største spiller i det ulovlige salg af kreditkortoplysningerne, men det er endnu uvist, om hans også spillede en rolle i selve hackningen af TJX.

Ved at installere software på TJXs computere, lykkedes det hackerne at suge kreditkortoplysninger ud af butikkæden fra indbruddet i 2005 og helt frem til slutningen af 2006, hvor problemet blev opdaget.

Ingen danske tilfælde

På trods af at også danske kreditkortoplysninger blev stjålet under indbruddet hos TJX, mener Søren Winge, pressechef i PBS, ikke, at danskere skal være bekymrede over at handle på nettet.

"Generelt skal man ikke være urolig med at indtaste sine kortoplysninger, for som udgangspunkt er det selvfølgelig sikkert," siger han.

Han kender kun til få tilfælde, hvor europæiske butikker har fået stjålet kreditkortoplysninger, og i Danmark er det endnu aldrig sket.

Det hænger sammen med, at ingen danske butikker selv opbevarer de eftertragtede kreditkortnummer, mener han.

"I Danmark har vi specialister, der varetager hele betalingsdelen."

Dansker er sikret økonomisk

Det er kreditkortvirksomhederne Visa og Mastercard, der internationalt lægger linien for hvordan kortbetalinger skal håndteres, og de har i det forløbne år strammet op på reglerne.

Reglerne for at tage imod Dankort er meget på linje med de krav, som stilles af de internationale kortselskaber

Skulle uheldet være ude, og ens kreditkortoplysninger bliver stjålet, er der dog ingen grund til at gå i panik. Kortholderen er nemlig sikret økonomisk, og dækker ikke selv for et eventuelt misbrug af kortet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere