EU-Tænketank: Ingen Windows på nye computere

Tænketanken The Globalisation Institute anbefaler nu, at alle computere i EU skal sælges uden styresystem for at bryde Microsofts monopol.

Når man køber en ny computer kan man vælge en processor, typisk fra Intel eller AMD, en harddisk, sikkert fra Western Digital, Maxtor eller Hitachi, RAM fra en lang række fjernøstlige producenter. For de fleste forbrugere stopper valgmulighederne der. Din nye computers operativsystem hedder Microsoft Windows.

Der er ikke nogen konkurrence af betydning på markedet for operativsystemer til standardcomputere. Det mener tænketanken The Globalisation Institute, TGI. Et nyt forslag skal ændre på den sag.

Resultatet er, ifølge TGI, at mange af de brugere, der måske ville vælge et billigere eller gratis alternativ alligevel automatisk ender med at betale for Windows.

Monopolet bremser udviklingen

TGI mener, at Microsofts de facto monopol har betydet, at hardwareproducenterne ikke har haft tilstrækkelig grund til at sørge for, at deres hardware er kompatibelt med andre styresystemer.

Hvor hardware dog følger visse standarder, som USB, ATA og så videre står det værre til med software. Mange store softwarepakker fungerer kun med Windows.

Instituttet mener ikke, at operativsystemer er et naturligt monopol. Ligesom med hardware, ville et konkurrencepræget operativsystemmarked betyde, at der ville være en høj grad af standardisering af systembiblioteker mellem de forskellige systemer.

Hvis der var 10 store operativsystemer i konkurrence med hinanden, så ville det være i en softwareudviklers interesse, at et program virker på så mange som muligt, og det ville fremme brugen af åbne standarder og fokus på interoperabilitet, fastslår TGI.

Instituttets konklusion er, at den eneste måde at sikre reelt frit valg af operativsystem er, at forbyde at systemet sælges præinstalleret på nye computere.

På et marked med ægte konkurrence ville priserne falde, innovationen ville øges og det ville blive en konkurrenceparameter for hardwareproducenterne, at fungere med så mange systemer som muligt, konkluderer TGI.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere