Artikel top billede

Bendtsen: Jobkarteller kan være i strid med loven

Erhvervsminister Bendt Bendtsen mener, jobkarteller kan stride mod konkurrenceloven. Samtidig bakker han op om Konkurrencestyrelsen, der ikke har grebet ind mod jobkarteller

Økonomi og Erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) erklærer sig enig med EU-kommissionens vurdering af, at jobkarteller kan stride mod konkurrenceloven.

"Jeg er enig med EU kommissionen i, at en aftale mellem virksomheder om ikke at ansætte hinandens medarbejdere, vil kunne udgøre en aftale om opdeling af markedet for udbudet af arbejdskraft. Aftaler om jobklausuler kan derfor være i strid med EF-traktatens artikel 81, stk. 1, om forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler," siger Bendt Bendtsen.

Han understreger dog, at aftalerne skal begrænse konkurrencen mærkbart.

"Konkurrencelovens § 6, stk. 1, forbyder - på helt tilsvarende vis - alle former for aftaler der begrænser konkurrencen mærkbart" siger han.

Ministeren forklarer, at han løbende har været i dialog med Konkurrencestyrelsen om jobklausuler.

"Konkurrencestyrelsen har oplyst, at jobklausuler kan være i strid, hvis aftalerne begrænser konkurrencen mærkbart på det relevante marked. Helt i overensstemmelse med EU-kommssionen," siger vicestatsministeren.

Styrelse kan gribe ind

Ministeren fortæller samtidig, at Konkurrencestyrelsen kan gribe, hvis de får mistanke om jobkarteller.

"Hvis Konkurrencestyrelsen får kendskab til en mulig konkurrencebegrænsende aftale mellem virksomheder om ikke at ansætte hinandens medarbejdere kan de indlede en sag." siger han.

Det afhænger af en konkret vurdering fra sag til sag blandt andet lægges der vægt på, hvilket marked der er tale om, virksomhedernes stilling på markedet og markedets struktur og udvikling, forklarer han.

Men i sidste ende handler det om at optimere vilkårene for virksomhedernes mulighed for at erhverve kompetente medarbejdere, understreger ministeren.

Kigger den anden vej

Dermed lader det til, at ingen af de mange jobkarteller Computerworld har afsløret i det forgange år åbenbart har været omfattende nok til "mærkbart at begrænse konkurrencen".

Konkurrencestyrelsen har i hvert fald ikke grebet ind over for WM Data, der ellers havde 300 aftaler med kunder og leverandører.

Eller IBM, der havde aftaler med samtlige underleverandører og med Danmarks største virksomhed A.P. Møller Mærsk.

Eller en lang række andre virksomheder i især it-branchen, der har indgået jobkartel-aftaler.

At Konkurrencestyrelsen var klar over at de burde gribe ind, fremgår ikke direkte af tidligere udtalelser til computerworld.dk.

Gentagne gange har fagforeningen IDA forsøgt at få styrelsen til at gøre noget ved jobkartellerne.

I september 2006 afviste en kontorchef fra Konkurrencestyrelsen her på computerworld.dk, at styrelsen burde gribe ind på opfordring fra IDA.

"Konkurrenceloven omfatter ikke løn- og arbejdsforhold. Derfor har jeg vanskeligt ved at se, at aftalerne skulle have nogen relevans i forhold til konkurrenceloven," sagde Bente Skovgaard, kontorchef i Konkurrencestyrelsen dengang.

Dog har styrelsen i et tidligere §20 svar til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen tilbage i 2004 skrevet at jobkarteller kan stride mod konkurrenceloven, hvis de mærkbart begrænser konkurrencen.

I svaret gjorde styrelsen dog også opmærksom på at konkurrenceloven ikke omfatter løn og arbejdsforhold.

Økonomi og Erhvervsministeren har tiltro til styrelsen

"Det er Konkurrencestyrelsen, der håndhæver konkurrenceloven og holder øje med om den overholdes. Det er jeg helt tryg ved.," siger Bendt Bendtsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere