Nu bliver det nemmere og billigere at opnå patent

Frankrig dropper efter syv år sin modstand mod en forenkling af europæiske patentansøgninger. Udsigten til billigere patenter glæder Patent- og Varemærkestyrelsen.

Patentansøgere har nu udsigt til at kunne spare op til 45 procent af ansøgningsomkostningerne.

Sådan lyder meldingen fra det Europæiske Patentkontor (EPO) efter Frankrig netop har opgivet sin modstand mod en forenklet ansøgningsprocedure.

Den såkaldte London-aftale som en række medlemslande underskrev i 2000, ville Frankrig ikke acceptere. Den skulle nemlig bane vej for, at internationale patentansøgninger ikke længere blev krævet oversat til engelsk, tysk og fransk, men blot et af de tre sprog.

Men efter syv års modstand har Frankrig netop opgivet sin modstand og ratificeret London-aftalen. Det vækker begejstring i den danske Patent- og Varemærkestyrelse:

"Lige siden Danmark underskrev London-aftalen i 2000, har vi ventet på at Frankrig ratificerede aftalen, så vi kan gøre det samme," siger Anne Rejnhold Jørgensen, kontorchef for international politik hos Patent- og Varemærkestyrelsen.

Hun glæder sig over, at danske patentansøgere nu kan se
frem til en billigere ansøgningsprocedure:

"Vi synes den enklere ansøgningsproces er en rigtig god ide, som der også er politisk opbakning til herhjemme. Oversættelsesomkostninger udgør nemlig en meget stor del af de samlede udgifter ved patentansøgninger," konstaterer Anne Rejnhold Jørgensen

EPO er tilfreds

Det Europæiske Patentkontor (EPO), der holder til i München, hilser den franske beslutning velkommen.

"Det er meget gode nyheder," siger Reiner Osterwalder, en talsmand fra EPO.

Den franske teknologikoncern Cyberfab er blandt de første virksomheder, der roser beslutningen.

"Vi hilser det velkomment. Det markerer en længeventet sejr for innovative iværksættere, ikke kun i Frankrig, men i hele Europa," siger Michael Setton, Cyberfab's administrerende direktør.

Ratificeringen af aftalen betyder, at ansøgere kun skal udfylde ansøgningerne på et sprog. Enten fransk, engelsk eller tysk. Lande udenfor disse sprogområder kan vælge, hvilket af de tre sprog, de kræver, at ansøgerne skal anvende.

En del af de 32 lande, der har underskrevet den europæiske patentkonvention, herunder de 27 i EU, har opponeret mod London-aftalen, da de mener, at den vil gøre engelsk til det dominerende sprog i patentansøgninger, og dermed skabe ulemper for de mindre sprogområder.

Spanien fortsat modstander

Spanien har været bannerfører blandt modstanderne, og siger, at spansk, globalt, er mere anvendt, end fransk. Mange af de nye EU-lande har ikke ratificeret aftalen, men forventes at gøre det nu, hvor Frankrig har underskrevet.

Danmark har endnu ikke ratificeret aftalen. Men ifølge Anne Rejnhold Jørgensen vil det ske hurtigst muligt efter Frankrigs aktuelle opbakning.

"Jeg forventer, at Danmark er klar til at kunne ratificere aftalen omkring den første februar 2008," siger hun.

Oversættelsesproblematikken har været et af de største problemer, i bestræbelserne på at lave et fælles-europæisk patent, men der er stadig andre problemer forude.

Patentansøgerne er stadig nødt til at få registreret deres EPO-patent i hvert enkelt land, som de ønsker patentbeskyttelse i. Dertil kommer, at tvister om rettigheder skal afgøres nationalt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere