Artikel top billede

Spamfighter vinder kamp om udenlandsk ansat

Spamfighter er efter 18 måneder tæt på at få lov til at ansætte amerikanske Kimberly Kozachik. Meningsløst spild af tid lyder kritikken fra Spamfighter-direktør.

En lang, sej kamp er ved at være afsluttet for danske Spamfighter og en af firmaets ansatte. Og det er ikke den daglige kamp mod spam, der er tale om.

Det er kampen mod de bureaukratiske krumspring, man skal igenem for at få lov til at ansætte udenlandsk arbejdskraft, som har sat Spamfighter på en hård opgave.

Firmaet har nu i 18 måneder forsøgt at få lov til at ansætte den 24-årige amerikaner Kimberly Kozachik.

For 18 måneder siden søgte Kimberly Kozachik, som kommer fra Arizona i USA, om arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.

Først nu tyder indikationerne fra integrationsministeriet på, at hun får lov til at blive og arbejde i landet.

Spamfighter havde rekrutteret hende på baggrund af hendes amerikanske bachelor i marketing fra University of Arizona, og hun har læst international business i et år på Copenhagen Business School.

Amerikansk forbindelse

Spamfighter-direktør Henrik Sørensen forklarer, at det var helt centralt for firmaet at få en person med indgående kendskab til USA – helst en amerikaner.

"Vi skulle bruge en til oversættelse og markedsføring. Grunden til at vi skulle have en amerikaner var, at vi ville have en med forståelse for amerikansk kultur og sprog," siger Henrik Sørensen.

"Det er vores erfaring, at man skal kunne kommunikere på den helt rigtige måde med amerikanere."

Han fortæller, at Spamfighter annoncerede og kun fik to henvendelser. Den ene fra en amerikaner, der kun ville arbejde deltid. Den anden fra Kimberly Kozachik.

Det eneste, der skulle på plads, var arbejds- og opholdstilladelsen.

Forsvundet sag

Efter de første 13 måneders tovtrækkeri med myndighederne fik Kimberly Kozachik at vide, at sagen var bortkommet, så man måtte begynde forfra. Den dukkede dog op igen senere.

Først efter tre afslag og gentagne klager har Kimberly Kozachik nu fået meldinger om, at hun snart får en opholdstilladelse.

Begrundelsen for afslagene: Hendes arbejde kunne udføres af dansk arbejdskraft, og hendes løn er for lav.

Argumenter som Spamfighter-direktøren Henrik Sørensen ikke forstår.

En lignende stilling er blevet besat af en kineser med samme arbejdsforhold.

Kritikken retter han mod beskæftigelsesregionen for Sjælland og Hovedstaden, som tager stilling til, om der er danskere, der kan løse opgaven, og om lønnen er i orden.

"De har beregnet lønningen ud fra en tabel, som ikke er aktuel for et opstartsfirma i it-branchen," siger Henrik Sørensen.


Store konsekvenser
Trods opbakningen fra Spamfighter har det været en hård kamp. Kimberly Kozachik har været meget afhængig af sin danske kæreste og den familie, hun oprindeligt boede hos, da hun kom til landet. Alligevel bliver hun ved.

"Der er så meget i medierne om, at der mangler arbejdskraft, og jeg var den eneste ansøger, så jeg kan ikke forstå det," siger Kimberly Kozachik.

Kimberly Kozachik fortæller, at hun har fået mavesår i løbet af den lange ventetid. Alligevel holdt hun fast i det principielle i sagen.

Efter hun er fyldt 24, har hun haft muligheden for at gifte sig med sin danske kæreste, og på den måde få opholds- og arbejdstilladelse.

"Jeg synes ikke, man skal gifte sig af den grund, og det skulle ikke være nødvendigt, når man hele tiden hører, at der mangler arbejdskraft," siger Kimberly Kozachik.

Henrik Sørensen mener heller ikke, at sagen giver mening, for han står fast på, at Kimberly Kozachik er den bedst egnede til jobbet.

"Jeg lovede mig selv, at jeg ikke ville give op," siger han og tilføjer, at han var tæt på smertegrænsen for hvor meget energi, han ville bruge på sagen.

IT-Branchen har taget de generelle spørgsmål i sagen op med Integrationsministeriet og er i dialog med ministeriet om de generelle forhold for branchen.

Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) udtaler sig ikke i verserende sager, oplyser ministerens informationsmedarbejder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere