Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Ny teknologi sætter super-turbo på kobbernettet

Kobbernettets bredbåndshastigheder stiger voldsomt, og 250 mbps er ikke længere urealistisk.

Kobbernettets dage som bredbåndsteknologi er langt fra talte.

Det er i hvert fald svaret, hvis man spørger den australske Ph.d.-studerende John Papandriopoulos, der arbejder på en teknologi, der kan hive op imod 250 mbit ud af kobberkablerne.

John Papandriopoulos har allerede søgt patent på teknologien, der kort fortalt skal kunne minimere problemerne med krydstale interferens.

"Det giver teleudbyderne mulighed for at maksimere netværkenes data-hastigheder," skriver han på sin hjemmeside.

Den unge forsker erkender dog selv, at der trods alt er begrænsninger på kobbernettet.

"Jo, selvfølgelig, men det kan dog godt være, at du bliver overrasket over, hvor høje grænserne kan være. Ny DSL-teknologi kan allerede understøtte samlede hastigheder på op imod 250 mbps (VDSL2)," skriver han.

Ikke ubegrænsede muligheder

Herhjemme er internetudbyderne allerede godt i gang med at udnytte de muligheder, der ligger i at videreudvikle ADSL-teknologien.

Både TDC og Cybercity tilbyder bredbånd 20 mbit via kobberkablerne.

Hos begge selskaber er upstream-hastigheden dog kun på en mbps, og det er meget sigende for kobbernettets begrænsninger, hvis man spørger analysehuset Gartners danske bredbåndsanalytiker.

"Man kan presse kobbernettet til at levere relativt høje hastigheder, men man skal være opmærksom på, at der typisk er forskel på upstream og downstream hastigheder," siger Peter Kjeldsen.

Mange forskellige typer

Han peger på, at kobbernettet i Danmark består af mange forskellige typer af installationer, hvilket blandt andet hænger sammen med, at det er etableret over en lang årrække af forskellige regionale selskaber .

Det har resulteret i forskellige typer af ledninger og kabler.

"Så den konkrete installation har afgørende betydning for, hvor langt man kan nå," lyder det fra Peter Kjeldsen.

En anden velkendt udfordring er, at der ikke må være for langt fra centralen til slutbrugeren, fordi også det begrænser hastigheden på kobbernettet.

Trussel mod fibernet?

Ifølge Peter Kjeldsen er det ikke nyt, at man kan opnå meget høje hastigheder på kobbernettet, men det er bare først nu, at det begynder at vise sig i praksis.

Derfor ser han heller ikke det "nye" kobbernet som nogen overset trussel mod den milliard-dyre fiber-infrastruktur, som både teleselskaber og elselskaber i disse år er i fuld sving med at etablere i Danmark.

Højere hastighed på kobberet er en fast ingrediens i de scenarier, som fiber-til-hjemmet investeringer normalt vurderes ud fra.

"Hvis man er villig til at gå ned på meget korte afstande mellem centralen og brugeren, kan man nå op på meget høje hastigheder på kobbernettet. Men med så korte afstande kan man jo spørge sig selv, hvorfor man ikke bare fører fiber hele vejen ud til slutbrugeren," siger Peter Kjeldsen og tilføjer:

"Spørgsmålet er, hvor høje hastigheder man kan opnå på kobbernettet, hvis det samtidig skal give økonomisk mening."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere