Artikel top billede

Trondhjem indførte for godt et år siden som den første norske by et trådløst netværk, der dækker hele byen - også byens katedral, Nidarosdomen. Foto: Trondheim kommune

Trådløse bølger går højt i Norge

Trådløse netværk er ufarlige for mennesker, viser videnskabelige undersøgelser. Alligevel mener mange nordmænd at de er blevet syge af et trådløst bynet. Embedslægen er bekymret.

Sviende hud, kløe, hovedpine, kvalme, svimmelhed, koncentrationsbesvær, søvnforstyrrelser, Alzheimers, depression og kræft.

Det er blot nogle af de lidelser, som den norske organisation Norges Miljøvernforbund mener, at elektromagnetisk stråling fra trådløse netværk kan være årsag til.

Trondhjem indførte for godt et år siden som den første norske by et trådløst netværk, der dækker hele byen. Og der gik ikke lang tid, før en ophedet debat om mulige helseproblemer ved netværket blussede op i landet.

Anmeldte kommunen

Efter at en række borgere med bopæl i nærheden af basestationerne i løbet af året rapporterede om store helbredsmæssige problemer, kulminerede diskussionen i oktober med, at Norges Miljøvernforbund formelt anmeldte blandt andet Trondhjem Kommune til politiet for brud på lokalplanerne.

Imidlertid henlagde politiet - med støtte fra den norske pendant til Miljøministeriet - sagen allerede den første november, fordi de nuværende bygge- og planlægninglove er ikke omfatter trådløse netværk eller lignende elektroniske installationer.

Heller ikke i kommende regler vil der blive rejst krav om, at trådløse net kræver tilladelser, fordi udbredelsen af de trådløse net anses for at have et ringe omfang.

Sagen eskalerede, da områdets embedslæge, Jan Vaage, i midten af november i et brev til Statens Strålevern udtrykte bekymring over, at så mange borgere i Trondhjem mener, at de er blevet syge, siden netværket blev sat i drift.

Frygter problemer

"Min primære bekymring er ikke, at dette her får dødelig udgang eller bliver årsag til kræft, fordi der er tale om relativt små strålingsmængder. Men jeg frygter, at det kan føre til andre former for helbredsproblemer som træthed, koncentrationsbesvær, hovedpine og udslæt. Det er vanskeligt at finde ud af," siger Jan Vaage til NRK.

Embedslægen tager i brevet spørgsmålet om bygge- og planlægninglovene op.

Hvis man råder befolkningen til at være tilbageholdende med at udsætte børn og unge for elektromagnetisk stråling, bør det så ikke være gjort klart for befolkningen, hvor apparater, som producerer denne stråling, er lokaliseret," skriver embedslægen ifølge NRK.

Skaber frygt for moderne teknologi

Omtrent samtidig satte den norske tv-station NRK med en dokumentarudsendelse fokus på problemet i Trondhjem.

Udsendelsen blev kritiseret af generalsekretæren for IKT-Norge, fordi programmet efter hans mening bidrager til at skabe frygt for moderne teknologi ved kun at lægge vægt på udsagn fra en omstridt forsker.

Efterfølgende har Norges Miljøvernforbund oplyst, at foreningen vil klage til regionen over, hvad man opfatter som fortsat brud på bygge- og planlægningloven.

Desuden vil man fremover anmelde alle kommuner, som indfører trådløse netværk, skriver NRK.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere