Artikel top billede

International privacy-kritik giver genlyd herhjemme

Det giver genlyd herhjemme, at en international rapport stempler Danmark som et af de værste lande i EU at befinde sig i, når det handler om privacy på nettet. Især terrorloven trækker tænder ud.

Danskerne har god grund til at kigge sig nervøst over både den rigtige og den virtuelle skulder, når de bevæger sig i den virkelige og i den virtuelle verden.

Danmark er nemlig et af de værste lande i EU til at tage hensyn til privatlivets fred.

Det vurderer den internationale organisation Privacy International, der for 17. gang har udgivet sin årlige rangliste over de nationer, der i størst omfang registrere og overvåger sine borgere.

I rapporten får Danmark mærkatet 'omfattende overvågningssamfund'. Kritikken fra Privacy International giver genlyd i danske organisationer.

"Man skal ikke bare købe rapportens resultater ukritisk, men når det er sagt, så er Privacy International den organisation i Europa, der arbejder mest seriøst med problemstillingen, og flere af deres folk er tilknyttet London School of Economics," siger Rikke Frank Jørgensen fra Institut for Menneskerettigheder, der bakker op om Privacy Internationals konklusioner.

Også Dansk Industri støtter kritikken.

"Vurderingen af Danmark er en naturlig konsekvens af de politiske tiltag, der er sket gennem de senere år, hvor særligt logningsbekendtgørelsen trækker væsentligt ned," mener Henning Mortensen, konsulent i Dansk Industri og bagmand til DI's rapport Privatlivets fred: Ikke i Danmark?, der i januar 2007 redegjorde for 50 konkrete tilfælde med lemfældig omgang med danskernes private oplysninger.

Terrorlov trækker ned

Privacy Internationals kritik af blandt andet den danske overvågning og udveksling af personfølsom data mellem offentlige institutioner betyder, at Danmark kun klarer sig marginalt bedre end lande som Indien og Filippinerne, når det kommer til beskyttelse af privatlivets fred.

Inden for EU's grænser deler Danmark titlen som EU's 3. værste overvågningssamfund med Litauen og Bulgarien.

Kun Frankrig og Storbritannien klarer sig dårligere end Danmark.

Især er det antiterror-lovgivningen, herunder den omstridte logningsbekendtgørelse, der har medvirket til at Danmark er rykket i nedad på Privacy Internationals liste.

Logningsbekendtgørelsen pålægger teleselskaberne at registrere og opbevare oplysninger om danskernes færden på internettet og hvem, de snakker i telefon med i 12 måneder.

"Hver gang terrorkortet bliver spillet, kommer der en lovændring og det er ofte ikke særlig begrundet, hvorfor det her yderligere tiltag forventes at have en effekt," siger Rikke Frank Jørgensen fra Institut for Menneskerettigheder.

Pres på regeringens privacy-hensyn

Institutet for Menneskerettigheder har tidligere forsøgt at skabe debat om problematikken, dog uden den store gennemslagskraft.

"Danskerne er utrolig trygge ved staten. Vi har flere gange prøvet at rejse den principielle debat, men det viser sig gang på gang, at det er svært at få danskerne op i omdrejninger på det her spørgsmål," siger Rikke Frank Jørgensen.

Det er dog ikke kun befolkningen, der glemmer at tage højde for problemstillingen.

Da regeringen i sommeren 2007 sendte sin plan for digitalisering af den offentlig sektor til høring påpegede flere organisationer, at det første udkast ikke tog højde for den offentlige sektors beskyttelse af borgernes personfølsomme data.

Det store pres fra blandt andet Dansk Industri resulterede i, at der blev nedsat et udvalg, med 'henblik på fortsat
at fremme privacy-hensyn i udviklingen af den offentlige forvaltning'.

Netop politikerne bør sætte sig ned og studere rapporten fra Privacy International, lyder det fra Dansk Industri:

"Jeg synes, det er en god anledning til, at man fra politisk side laver lidt selvransagelse og tænker sig om, når man laver fremtidig lovgivning, sådan et situationen i det mindste ikke forværres yderligere. Men at man netop får lavet nogle planer herhjemme, hvor man tager hensyn til de gode, sunde principper for privacy," siger Henning Mortensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Lene Espersen (K) til denne artikel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere