Artikel top billede

Kæmpe botnet til leje – nærmest umulig at bekæmpe

Kriminelle har kunnet udleje botnettet Storm gennem de seneste par måneder. Storm er et af de mest avancerede botnet og bygger på peer-to-peer. Derfor er det nærmest umulig at bekæmpe.

Pas på dine netbanksnøgler og brugernavne. Endnu et botnet er blevet sat til leje, og denne gang er det et af underverdenens mest avancerede.

"Man er nødt til at have respekt for fjenden. Det her er en gruppe med mange forskellige kompetencer," siger Peter Kruse, sikkerhedsekspert hos CSIS.

Han taler om bagmændene bag Storm. Storm er et botnet, altså et netværk af inficerede computere, der tilsammen har en enorm computerkraft til at angribe andre computere, til at udsende spam eller til phising. Inficerede computere kaldes zombier.

Nu skriver Forbes, at der er beviser for, at Storm bliver udlejet, hvilket Peter Kruse kan bekræfte.

Han mener, at botnettet har været lejet ud de seneste to måneder. Blandt andet har netværket været brugt til aktiespam og til at fiske efter bankkontoer.

Strategiske bagmænd

I november fortalte Peter Kruse Computerworld, at Storm-netværket var blevet delt op i fem undernetværk.

På det tidspunkt var netværket på fem-syv millioner computere, og det var begyndt at blive tungt.

Under-inddelingen er ikke tilfældig.

For eksempel har bagmændene samlet de computere, der er bedst til spam i en gruppe, mens kraftige servere måske er placeret i en anden.

Underinddelingen er det skridt, der for alvor har gjort det muligt at tjene penge på udlejning af botnettet.

Det viser, ifølge Peter Kruse, at bagmændene tænker strategisk.

"Det er umuligt at forudsige, hvad de gør. De er strategiske og arbejder ud fra en plan. Det gør dem til en speciel trussel," siger han.

Snuden væk

Noget af det interessante ved Storm er, at det bygger på peer-to-peer. Alle computere i netværket kan både sende og modtage, og det er derfor ikke på samme måde afhængig af en central server.

"Storm er så godt skrevet, at vi ikke aner, hvordan vi får det til at forsvinde," siger den berømte sikkerhedsekspert Bruce Schneier til Forbes.

"Normalt finder vi den kontrollerende maskine og bomber den. Det her har ingen kontrollerende maskine."

Peter Kruse fortæller, at botnettet også er farligt, fordi det har en indbygget tyverialarm. Sammen med andre sikkerhedsfirmaer forsøgte CSIS at bryde ind i botnettet for at afdække, hvordan dens infrastruktur var bygget op. Kort efter blev CSIS' computere angrebet.

"Vi fik en besked: Snuden væk," siger Peter Kruse.

Han mener, at banden hører hjemme i Rusland eller et andet land, der tilhører det tidligere Sovjetunionen. Gruppen råder over så mange evner, at der må være mindst fem personer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere