Artikel top billede

Advokater giver Hjorts jobkartel-lov dumpekarakter

Advokatsamfundet kritiserer beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) udspil til en lov mod jobkarteller. Loven er uklar og retssikkerhedsmæssigt uforsvarlig, lyder bedømmelsen.

Advokatsamfundet er ikke imponeret over det udkast til det lovforslag, som Beskæftigelsesmininsteriet har sendt i høring til en række organisationer.

Organisationen repræsenterer alle advokater i Danmark og Advokatrådets lovudvalg bedømmer alle lovudkast.

Et af de seneste som er bedømt, er udkastet fra Beskæftigelsesministeriet.

Udkastet lader en del tilbage at ønske, hvis man skal dømme ud fra udvalgets kommentarer.

Udvalget skriver om forslaget, at det "…på flere områder enten er uklart eller mangelfuldt i sin beskrivelse af lovens præcise anvendelsesområde."

Store huller

Det kan ifølge Advokatrådet føre til, at domstolene ender med at skulle udfylde de tomme huller i loven.

Det mener Advokatrådet hverken er hensigtsmæssigt, lovteknisk ønskeligt eller retssikkerhedsmæssigt forsvarligt.

Formanden for Advokatrådets lovudvalg, Anders Hjulmand, forklarer, at udtalelserne ikke skal tages som en bedømmelse af jobklausuler.

"Vi udtaler os ikke om, hvorvodt det er en god eller dårlig idé med klausuler. Vi siger kun, at hensigten skal være mere præcis i loven," siger Anders Hjulmand.

Han forklarer, at udelukkende ser på de lovtekniske og retssikkerhedsmæssige dele af loven.

"For at der er retssikkerhed for den enkelte, skal man kunne læse i reglerne, hvad det handler om. Der er nogle ting, som man ikke har taget stilling til i forslaget, og så ved medarbejdere og firmaer ikke, hvad rammen er," siger Anders Hjulmand.

Udvalgsformanden tilføjer, at den kritiske tilgang også skal ses som en hjælp i det videre lovgivningsarbejde.

"Der er måske nogle ting, som man ikke har tænkt på, som man kan tage stilling til nu," siger Anders Hjulmand.

Fagforening undrer sig

"Det skaber bare mere uklarhed, og meningen med at lave en lov nu, er jo...fortsættes

... at skabe afklaring. Der vil stadig komme stribevis af retssager, og det er et problem for bøde lønmodtagerne og arbejdsgiverne," lyder kritikken fra Hanne Lykke Jespersen, som er faglig sekretær i den ene af de store it-fagforeninger Prosa.

Hun mener, at beskæftigelsesministeren må indse, at forslaget ikke sætter klarere rammer for klausulerne.

Og hun mener, at det især er vigtigt, at arbejdsgiverne ikke kan lave aftaler uden at inddrage medarbejderen.

"I stedet for at lave aftaler om en anden, så må man gøre det at lave aftalen med medarbejderen," siger Hanne Lykke Jespersen.

Efter flere års debat om klausulerne undrer det Hanne Lykke Jespersen, at Beskæftigelsesministeriet stadig ikke melder en klar jobklausullov ud.

"For to år siden var 20 procent af vores medlemmer omfattet af klausuler, så det er helt forkert at sige, at det ikke er en væsentlig binding af medarbejderne på arbejdsmarkedet," siger Hanne Lykke Jespersen fra Prosa.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere