Artikel top billede

Det skal sikkerheds-firmaerne leve af i fremtiden

Tema: Antivirus-firmaerne klarer sig fint, selv om antivirus og firewalls er blevet en hyldevare, der i stigende grad ordnes uden for virksomheden, mens it-afdelingen tager sig af mere komplekse sager.

It-sikkerhedsløsninger bliver i stigende grad outsourcet.

For at undgå selv at skulle holde virusscannere, firewalls og spamfiltre ved lige, overlader flere og flere virksomheder i stedet den slags til eksterne leverandører.

Ligesom man ser det på mange andre områder, er sikkerhed nemlig blevet en service.

”Den tendens, som man ser den klart største vækst i, er sikkerhed som en service. Det vil sige, at man ikke installerer noget lokalt, men istedet lader nettet eller trafikken til virksomheden eller hjem til private, blive overvåget af eksterne partnere,” siger Anders Elbak, analytiker hos IDC Nordic.

Det betyder dog ikke, at de interne it-afdelinger ikke længere skal beskæftige sig med sikkerhed.

”Det er en forsimpling, at man for 10 år siden var færdig med sikkerhedsindsatsen, når man havde en antivirus og en firewall, men det er ikke en grov forsimpling,” siger Jay Heiser, analytiker hos Gartner.

It-afdelingerne beskæftiger sig i stigende grad med løsninger, der er unikke for den enkelte virksomheds situation.

Kontrol er det vigtigste

”På det område ser den vigtigste tendens ud til at være kontrol,” siger Jay Heiser.

Områder som identitets- og adgangsstyring har fået en større rolle i det samlede sikkerhedsbillede.

”Grunden til, at det er så vigtigt er, at det ligger til grund for resten af sikkerheden. Du kan ikke kontrollere, hvad nogen gør, hvis du ikke kan være sikker på, hvem der gør hvad,” siger Jay Heiser.

I takt med, at virksomheder har brug for at åbne mere op ud ad til overfor partnere, konsulenter og ansatte udenfor kontoret, er det blevet tydeligt, at firewallen ikke er tilstrækkelig til at kontrollere adgangen til netværket.

”Det største vækstpotentiale for sikkerhedsbranchen ligger i at gøre ting acceptable, som tidligere har været umulige på grund af sikekrhedsrisici,” siger Jay Heiser.

”Hvis du gør noget tilgængeligt igennem Citrix, er det muligt at låse det fuldstændigt på den anden side, så det ikke kan printes eller kopieres. Det kan være meget vigtigt for en virksomhed at kontrollere noget, der skal ses af en ekstern part,” siger Jay Heiser.

Antivirus er stadig vigtig

Selv om det er blevet en relativt mindre del af it-afdelingernes bekymringer, er de traditionelle softwarebaserede sikkerhedsfirmaer, som Symantec og McAfee, stadig i fin form.

Dels benytter private typisk stadig en lokalt installeret softwareløsning, og dels benytter sikkerhed som service-virksomhederne stadig de softwarebaserede løsninger.

Og selv om det er blevet nemmere end tidligere, lever antivirusleverandørerne godt på, at de stadig ikke kan undværes.

Selv om de store sikkerhedsleverandører stadig sidder på skattekisten, har serviceorienteringen i sikkerhedsmarkedet skabt plads til, at en række mindre virksomheder, der overvåger trafikken for andre virksomheder, har fået fodfæste.

Softscan gør det godt

”Det er nok dem, der har størst muligheder i forhold til de ændringer der sker. Sådan nogle som Softscan gør det for eksempel godt på det område,” siger Anders Elbak.

Sikkerhedsbranchen har altid været en branche med mange nystartere, der efter at have præsenteret ny teknologi til markedet bliver købt op af de store spillere som Symantec.

Det tyder i øvrigt på, at Symantec, McAfee stadig sidder lunt på toppen af antivirus-leverandører.

”Det handler igen om kontrol. Ingen af dem ligger i toppen, når det kommer til rå evne til at finde malware, men de er nemmere at styre og integrere for virksomheder end de andre, og det er vigtigere,” siger Jay Heiser.

Faktisk kan den del klares omtrent ligeså godt af de mange gratis løsninger der findes.




IT-JOB

Dynamicweb Software A/S

Marketing Intern (DK)

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Data specialist med Power BI-kompetencer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere