Artikel top billede

Voldsom blæst om omstridt lov mod jobkarteller

Fagforeninger og oppostion kritiserer et lovforslag om hemmelige jobkarteller. Dansk Folkeparti er åben over for kritikken. Arbejdsgiverne afviser den blankt.

I dag behandler Folketinget den lov beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremsætter om at forbyde de hemmelig jobkarteller.

Men selv om ministeren og Dansk Folkeparti, der støtter forslaget tidligere har trukket et forslag tilbage, og altså fremsat et angiveligt bedre forslag, er der fortsat stor blæst om forslaget.

Fagforeninger frygter et boom i jobkarteller, fordi loven tillader firmaer at indgå aftalerne kvit og frit hele foråret, mens Dansk Arbejdsgiverforening kalder forslaget overflødigt.

HK frygter boom

Hos HK lyder det, at loven vil være en direkte opfordring til at etablere jobklausuler og "en gratis omgang til arbejdsgiverne".

"De nye regler vil legalisere klausuler indgået inden 1. juli og lovteksten giver virksomhederne frit slag til at komme i gang. Vi forudser at det vil få arbejdsgiverne til ”at hamstre” jobklausuler," siger formand Karin Retvig fra HK/Privat.

HK havde helst set et forbud mod de omstridte aftaler, fordi de stavnsbinder den enkelte medarbejder og begrænser folks mulighed for at skifte job.

Men Claus Hjort Frederiksen fremsætter et forslag, hvor klausulerne stadig er tilladt, hvis virksomheden oplyser om dem og betaler de berørte medarbejdere en kompensation.

"Det er dobbeltmoralsk på den ene side at acceptere, at virksomheder må begrænse medarbejderne - og på den anden side tale varmt for arbejdskraftens frie bevægelighed. Derfor burde man bare gøre det ulovligt for virksomheder at aftale med hinanden, hvem man må ansætte," siger Karin Retvig.

Desuden indeholder lovforslaget en regel der siger, at vikarbureauer, der indgår en jobklausul med et andet vikarbureau, ikke skal give den ansatte kompensation.

Det finder HK også urimeligt.

FORTSÆTTES

Værre end ingenting

Hos Prosa skruer man en tand op for kritikken.

Her mener, at Claus Hjort Frederiksens lovforslag ikke hjælper lønmodtagerne, hvis der ikke laves væsentlige ændringer.

"Lad mig begynde med at understrege, at Prosa på ny må sige højt, klart og tydeligt, at det er værre end ingenting, hvis der ikke kommer afgørende ændringer," siger næstformand Erik Swiatek fra Prosa.

"Det vil i praksis ikke forbedre lønmodtagerens situation," siger han.

DA: Ingen hamstrer
Hos Dansk Arbejdsgiverforening afviser ansættelsesretschef Flemming Dreesen, at nogle arbejdsgivere vil indgå en masse aftaler lige op til, at aftalerne bliver ulovlige.

"Det er slet ikke en begrebsverden, der findes ude blandt arbejdsgiverne. Jeg tror ikke, at arbejdsmarkedet fungerer på den måde. Det kan jeg slet ikke genkende som et instrument, som arbejdsgiverne bruger," siger han.

Heller ikke fagforeningens kritik af, at virkarbureauer er undtaget loven, holder vand, mener Flemming Dreesen.

"Vikarbranchen har slet ikke været inde i den politiske virak. Vikarerne ved, at der findes nogle klausuler, som gør, at virkarbureaet får en rimgelig kompensation," siger han.

Han forklarer, at man ikke er tilfreds med lovforslaget, men omvendt har været opmærksom på det pres, der har været og de politiske udmeldninger.

"Det vil genere nogle arbejdsgivere, men deler sol og vind lige. Vi er ikke glade, men vi græder heller ikke," siger han.

Byge af spørgsmål

Også i Folketingssalen var der heftig debat om lovforslaget.

Her var især regeringens støtteparti trængt i forsvarspositionen af oppositionen.

Fra Enhedslisten blev arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti udspurgt om, hvorfor virksomheder der laver de forbudte aftaler, ikke skal have en bøde eller straffes på anden vis.

De Radikales næstformand Morten Østergaard spurgte, hvorfor arbejdsgiverne skal have lov at lave hemmelige aftaler hele foråret, indtil loven træder i kraft.

Og Socialdemokraterne ville vide, hvorfor vikarbureuer fortsat må lave hemmelige aftaler og altså er undtaget fra loven.

Bent Bøgsted forklarede, at alle punkterne vil blive drøftet i det kommende udvalgsarbejde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere