Artikel top billede

Sean Maloney holder her en planche, der illustrerer udviklingen i størrelsen for Intels chip. (Foto: Dan Mygind)

Atom-processoren er et brud med Intel-traditionen

Intels topchef Sean Maloney ser nærmere på den nye Atom-processor og forventningerne til ultramobile internetenheder. Kommer Intel med chips til smartphones?

Selv om der står salg og marketing på visitkortet, så er Sean Maloney dybt interesseret i teknikken bag Intels chips.

Han startede selv som assembler-programmør og har været teknisk assistent for mr. Intel selv; Andy Grove.

Sean Maloney har da heller ikke meget tilovers for salgsfolk, der ikke har en god teknisk indsigt.

"Der eksisterer måske en forestilling om, at salg er varm luft, men vores salg er teknisk, så det er vigtigt at forstå teknologien. Jeg har ikke megen sympati for folk i salgsorganisationen, der ikke sørger for at uddanne sig i teknologien og forstå den.

Det behøves ikke at være en forståelse af bits
og bytes i klassisk ingeniørmæssig forstand, men man skal forstå de teknologiske anvendelsesmuligheder. Man skal være fordybet i nye applikationer og produkter.

Hvordan kan man tale overbevisende om mikroprocessorer, hvis man ikke ved hvad de anvendes til?" lyder det fra Sean Maloney, da Computerworlds udsendte møder ham i London, hvor Sean Maloney voksede op i 1960'erne.

Atom - 45 nanometer og lavt strømforbrug

I disse dage afholdes der Intel Developer Forum i Shanghai og en af de store produktnyheder er Atom-processoren, som benævnes som en ny generation processorer.

Når man taler om nye processorgenerationer, er det ofte en mindre størrelse i fremstillingsprocessen, der tales om.

Atom fremstilles i en proces, der anvender elementer på 45 nanometer og benævnes derfor som en 45 nanometer chip.

"Vores indre mentale billede er altid fokuseret på teknologien i fremstillingsprocessen. Vi gik eksempelvis fra 250 nanometer til 180 nanometer og vi er nu kommet fra 65 nanometer til 45 nanometer.

Lige siden Intel startede, har vi for hver ny generation af chips altid designet den dyreste, mest kraftfulde og mest energikrævende mikro-processor med den nye fremstillingsproces. Det gjaldt for Pentium, Pentium II, Pentium 4, Core og så videre.

Denne gang har vi designet 45 nanometer med fokus på lav pris og lavt strømforbrug. Vi bruger også 45 nanometerteknologien til high-end chips, men for første gang anvendes den nye fremstillingsproces til chips rettet mod den nedre del af markedet," siger Sean Maloney.

Fortsættes...

Ultramobilt internet

Der er selvfølgelig en grund til, at Intel nu bryder med traditionen. Den grund hedder MID's (Mobile Internet Devices)

MID stort de næste to år

Intel forventer, at Atom vil få stor betydning for udviklingen af MIDs, der er små bærbare enheder med internetadgang.

"Den store historie i it de næste to år vil være mobile internetdevices. Nogle vil blive succeser, andre vil blive fiaskoer, men det er den nye ting. Det kan være netbooks, ultrasmå enheder med internet-adgang som du kan have i din lomme," siger Sean Maloney.

I den lidt større ende kan det være ASUS EEE pc, som Sean Maloney selv har liggende på mødebordet foran sig, eller Intels egen Classmate.

Intel-chips til smartphones?

I dag findes der jo allerede smartphones med internetadgang, så det naturlige spørgsmål er, om Intel vil gå ind på det område og konkurrere med eksempelvis engelske ARM Technlogies, der leverer chips til mobilbranchen og andre embedded systemer.

Det afviser Sean Maloney i første omgang.

"Nej, vi kommer ikke i direkte konkurrence med firmaer som ARM, men der er et overlap. Vi vil ikke gå ind i smartphones," lyder det fra Sean Maloney.

Og så kommer det. Efter en lille pause:
"Ikke endnu."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere