Artikel top billede

Skolebørn brugte opdateringsknappen mere, end Cowi havde regnet med.

Mislykket digital eksamen skyldes manglende test

Cowi, CSC og @ventures havde ikke gennemført de nødvendige belastningstest af systemet, og derfor floppede generalprøven på den digitale afgangsprøve for folkeskolerne.

Det var manglende belastningstest, der var den indirekte årsag til, at generalprøven på folkeskolens digitale afgangsprøve floppede totalt for tre uger siden.

Det fremgår af en redegørelse, som Cowi har udarbejdet om nedbruddet.

Den belastningstest, der skulle have været gennemført, blev ikke gennemført i det omfang, det var aftalt, forklarer Søren Adamsen, projektdirektør i Cowi.

”Men det er heller ikke sikkert, at vi havde fanget den alligevel. Vi havde næppe belastet systemet så hårdt, som det, vi kom ud for.”

6.000 ivrige skolebørn

Cowi og de to samarbejdspartnere CSC og @ventures, havde nemlig ikke forudset, at de 6.000 skolebørn, der deltog i generalprøven, ville trykke så ivrigt på opdateringsknappen, der skulle føre dem frem til at starte prøven.

På andre dele af systemet var der gennemført succesfulde tests med 7.000 simulerede brugere. Men lige præcis startsiden blev ikke testet, og den lagde de 6.000 skoleelever hurtigt ned med deres trykken.

”Vi har en stærk formodning om, at eleverne nok har brugt opdater-knappen betydeligt mere intensivt, end vi havde forestillet os. Der er blevet trykket F5 ufatteligt mange gange,” siger Søren Adamsen.

Standardfunktion glippede

Typisk løses det problem ved at have en time-out-funktion, der afgør, at når man trykker F5 kan man i virkeligheden ikke trykke F5 igen. Der sker i hvert fald ikke noget, før der er gået fem, 10 eller 15 sekunder, forklarer Søren Adamsen.

”Den time-out-funktion var ikke blevet oprettet. Det er en standard-funktion, men det er altså glippet.”

Søren Adamsen mener ikke, at han har undervurderet brugerne.

”Det er jo derfor vi laver generalprøven. Vi ved, der kan være stor forskel på simulerede brugere og rigtige brugere. Men vi har lært, at det vigtigt, at de aftalte interne spilleregler bliver overholdt,” siger han med henvisning til de manglende belastningstest.

Ansvaret for, at testene ikke blev gennemført, deler de tre samarbejdspartnere, oplyser han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere