Artikel top billede

Standard-eksperterne: Professoren i dobbelt-rolle

Portræt: Professor Mogens Kühn Pedersen har fået en ny hovedrolle i OOXML-diskussionen. Denne gang glæder han sig til at få fingrene ned i den substans, der skal sikre interoperabilitet i Danmark.

Når professor Mogens Kühn Pedersen fra Copenhagen Business School (CBS) sætter sig til rette i det fem mand store ekspert-panel, der skal vurdere implementeringen af ODF og OOXML-formaterne i den danske offentlige sektor, gør han det efter modne overvejelser.

Som formand for OOXML-udvalget hos Dansk Standard kommer CBS-professoren med sin accept til at deltage i det uafhængige ekspertpanel til at spille en dobbeltrolle.

"Det er dog to meget forskellige roller, da jeg som formand hos Dansk Standard skal fungere som mediator for udvalg, der skal varetage de bedste industrielle og samfundsmæssige interesser omkring OOXML og formatets standardisering," lyder det fra Mogens Kühn Pedersen.

Han understreger, at hans rolle i ekspertgruppen sammen med CBS-kollegaen Kim Viborg Andersen, jura-professor Mads Bryde Andersen, it-centerchef Jørgen Kristensen fra Egedal Kommune samt sandsynligvis EF-dommer Bo vesterdorf bliver en noget anden.

"Interoperabilitet bliver helt centralt arbejdet i det såkaldte ekspert-panel. Her skal vi have fingrene helt ned i substansen og se, om standarderne netop sikrer interoperabiliteten," lyder det fra Mogens Kühn Pedersen.

Fortaler for open source software

Mogens Kühn Pedersen fra CBS' Institut for Informatik har tidligere været medforfatter til Teknologirådets rapport 'Open source software i den digitale forvaltning' fra 2002.

Forfatterne konkluderede dengang, at der var flere milliarder kroner at spare ved at anvende et sæt af open source software produkter i det offentlige i stedet for de hidtil anvendte ved de da gældende licenspriser

Men Mogens Kühn Pedersen ser alligevel, at Microsofts proprietære .doc-format vil være de facto standarden nogle år endnu, fordi it-gigantens OOXML-format ikke slår igennem foreløbigt.

"I sin nuværende form er OOXML jo ikke den ISO-standard, som mange venter på. Den kommer først senere, og derfor er OOXML i sin nuværende form et overgangsfænomen," forklarer Mogen Kühn Pedersen.

Microsofts konkurrenter kan hjælpe OOXML

På grund af ventetiden er det yderst tvivlsomt om OOXML i sin ISO-certificerede form vil nå at blive evalueret af ekspert-gruppen.

Men det ser Mogens Kühn Pedersen ikke som en forhindring for formatet.

"Lige så snart OOXML er blevet publiceret som en åben standard fra ISO, vil konkurrenterne jo kunne implementere den," siger han.

Microsoft udgiver sin Service Pack 2 till Office i første halvår af 2009, men selskabet inkluderer ikke ISO-udgaven af OOXML. Derimod har Microsoft valgt at understøtte det konkurrerende ODF-format i sin Service Pack 2.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere