Artikel top billede

Batteriproducenter under hård kritik for usle forhold

Forbrugerorganisationen Danwatch kritiserer skarpt fire producenter af batterier til mobiltelefoner for at bruge et stof, der kan være udvundet under stærkt kritisable forhold i DR Congo.

"Mobiltelefoner fra mindst fire ledende producenter indeholder metallet kobolt, der udvindes i DR Congo, hvor børnearbejde, menneskerettighedskrænkelser og korruption plager mineindustrien".

Sådan lyder det fra den danske forbrugerorganisation Danwatch i en rapport med titlen “Bad Connections: How your mobile phone is linked to abuse, fraud and unfair mining practices in DR Congo”.

Undersøgelsen, der er udarbejdet for Folkekirkens Nødhjælp og Roskilde Festivalen, hævder, at batterier i mobiltelefoner fra Nokia, LG, Motorola og Samsung indeholder kobolt fra Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo) og sandsynligvis gør det samme sig også gældende for mobilbatterier i telefoner fra Sony Ericsson, mener organisationen.

"Når der bruges kobolt fra DR Congo, risikerer mobilproducenterne at støtte illegal eksport og hensynsløs minedrift, der ofte medvirker til grove menneskerettighedskrænkelser," siger direktør i Danwatch Søren Ring til Computerworld om rapporten.

DR Congos mineindustri er nemlig, ifølge Danwatch, plaget af børnearbejde, krænkelser af arbejderes rettigheder, korruption og manglende hensyn til miljøet.

Den belgiske mellemhandler

Organisationen har ikke selv været i DR Congo for at besigtige forholdene – det kræver økonomiske ressourcer, som Danwatch ikke har til rådighed, fortæller Søren Ring.

I stedet har organisationen i et deskstudy kortlagt forsyningskæden fra minerne i DR Congo til mobilproducenterne.

Et eksempel fra rapporten peger på det belgiske firma Umicore, der producerer og videresælger kobolt fra Katanga-provinsen i DR Congo til brug i blandt andet batterier.

Danwatch har fundet en forbindelse mellem Umicore og de fire mobilproducenter Nokia, LG, Motorola og Samsung.

Ifølge Danwatch hævdede batteriproducenterne ind til for nylig, at de ikke kendte til oprindelsen af kobolt og andre metaller i deres telefoner.

"Rapporten fra DanWatch viser, at det kan lade sig gøre at kortlægge forsyningskæden fra mineproduktion i Congo til færdige mobiltelefoner i Danmark," siger generalsekretær i Folkekirkens Nødjælp, Henrik Stubkjær til Danwatch.dk.

"Hvis en organisation som DanWatch kan gøre det, må mobilproducenterne også kunne gøre det. De har trods alt direkte adgang til deres leverandører."

Mobiltelefoner kan indeholde mindst fire forskellige metaller – kobolt, tantalum, tin og kobber, der udvindes i stort omfang i DR Congo.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere