Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Er Løkkes it-reform en umulig mission?

Danmarks kommuner og regioner skal bruge it til at effektivisere for milliarder. Sådan lyder ordren fra finansminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Først var der kommunalreformen. Nu stiller han sig i spidsen for den mest omfattende it-reform i det offentlige nogensinde. Og denne gang er både staten, regionerne og de nye kommuner i spil, når der skal hentes yderligere effektiviseringer.

Finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener, at it-reformen direkte kan sammenlignes med kommunalreformen i omfang. Men nu er samarbejde afgørende.

“It-tænkningen kan man ikke bare lovgive sig til. Det er nødvendigt, at der kommer et reelt partnerskab på alle niveauer i de forskellige myndighedsgrene af den offentlige sektor,” siger han.

Hele ideen bag reformen er, at skabe både bedre service og flere hænder i det offentlige. Manglen på medarbejdere er drivkraften for reformen, pointerer Lars Løkke Rasmussen.

Konkret indebærer it-reformen, at statens it-drift bliver samlet til et center under Skat, hvilket vil give besparelser i omegnen af 700 millioner kroner årligt.

Regnskabssystemerne i statens myndigheder bliver strømlinet med Økonomistyrelsen som tovholder, og der indføres et fælles it-rejseadministrationsystem.

Endelig arbejder staten også på en fælles platform for e-læring.

På det regionale og kommunale område lægger Lars Løkke Rasmussen op til, at der skal nedbrydes traditionelle skel mellem myndigheder.

Fremover skal kommunerne gå sammen om sagsbehandling, der er ens for samtlige 98 kommuner. Samtidig skal de fælles it-indkøb trimmes yderligere. Samtidig kommer der også flere digitale selvbetjeningsløsninger i det offentlige.

It-cheferne vil opleve forandringer

Ifølge ministerens plan kan alene kommuner og regioner i 2009 spare 2,2 milliarder kroner og i år 2013 syv milliarder kroner.

Reformen i stat, kommuner og regioner vil ændre dagligdagen for mange it-chefer og it-ansatte. De statslige it-folk har allerede hørt til ændringerne med planerne om ét fælles it-driftscenter hos Skat.

“It-cheferne og it-folkene i kommunerne vil opleve forandringer i den kommende tid,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Han peger på, at overliggeren skal hæves, efter at it-gevinsterne fra kommunalreformen er høstet.

Selve it-branchen vil mærke ændringerne i form af øget pres på priserne via store fælles indkøbsaftaler – den skrue vil finansministeren vride endnu et par omgange. Ud over at staten vil presse prisen yderligere ned, bør også kommunerne oppe sig på dette felt, mener ministeren.

Pressede kommuner

Kommunerne kan gøre det 40 procent bedre ved fælles indkøb. De kan effektivisere ved at samle og automatisere deres sagsbehandling. Og så skal de for resten vride endnu flere administrationseffektiviseringer ud af kommunalreformen.

“Nu er det vores opgave at sætte ambitionsniveauet højest muligt,” siger finansministeren.

Lars Løkke Rasmussen forventer, at it-cheferne i kommunerne vil sige, at de lige har slået fem kommuner sammen og er i gang med at høste nogle rationaliseringsgevinster, sammensmelte nogle forskellige it-systemer til et, samle it-indkøbsfunktionen fra fem til en, og så videre.

“Det har jeg stor respekt for og det anerkender jeg også fuldt ud,” siger ministeren, der dog ikke mener, at det skal bremse nye initiativer.

Lars Løkke Rasmussen peger på, at man ikke kun skal gå på jagt efter gevinsterne ved, at en ny, større kommune rationaliserer sine arbejdsgange og sine systemer. Der er også mulige gevinster ved at betragte hele den offentlige sektor under ét”.

Men Lars Løkke Rasmussens planer møder hård kritik fra de it-chefer, som skal føre hans reform ud i livet ude i kommunerne.

De mener, at regeringens beregninger er overdrevent positive. Og de sender et klart signal til finansministeren og politikerne på Christiansborg: Manglende regelforenkling og lovsanering er den største barriere for at kunne få mere ud af digitaliseringen.

En af it-cheferne, Erik Sørensen, som er chef i Viborg, opfordrer Finansministeriet til dialog. For den fælles holdning blandt it-cheferne er, at talkunstnerne i ministeriet har brug for bedre forbindelse til virkelighedens forhold.

Kommunernes onde ånd

It-gevinster hører med til forudsætningerne for de kommende års kommunale økonomi, mener ministeren og indikerer, at it-reformens besparelser vil blive regnet ind i de årlige aftaler, som regeringen og kommunerne laver om økonomien.

Digitaliseringschefen i Frederiksberg Kommune, Flemming Engstrøm, mener, at det er vigtigt, at finansministeren ikke regner besparelser ind for hurtigt.

“Lars Løkke undervurderer implementeringsopgaven, når han tror, at effekten af digitaliseringsindsatserne kan høstes hurtigt. Netop kommunernes pressede ressourcesituation gør det meget svært at prioritere de nødvendige omstillingsprocesser,” lyder det fra Flemming Engstrøm.

“Resultatet er ofte, at implementeringen gennemføres forhutlet og ikke giver den forventede effekt,” siger han.
Trods Lars Løkke Rasmussens magt over pengekassen, peger finansministeren på, at hovedparten af initiativerne kan sættes i værk efter forhandlinger med kommunerne.
“Jeg vil have et reelt samarbejde. Det er i det spor, jeg har lagt det her frem.

Forpligtende partnerskab

Finansministeren forklarer, at der skal være plads til at prioritere på lokale politik-områder, for eksempel timetallet i folkeskolen. Men de grundlæggende, administrative funktioner ser han ikke den store grund til at løse lokalt. Det handler om at få ressourcerne til at række længst muligt.

Finansministeriet satser derfor på at etablere et forpligtende partnerskab om at få frigjort nogle ressourcer – det bliver den ledelsesmæssige model i it-reformen, også når det gælder kommunerne.

“Rundt omkring i kommunerne sidder sagsbehandlere som løser en opgave, der er identisk på tværs af kommunegrænser,” siger han.

For eksempel tildeling af boligstøtte. Her er det objektive kriterier som lejemålets areal og ansøgerens indkomstforhold, som afgør støttens størrelse og ikke et lokalt skøn. Det kaldes objektiv sagsbehandling, som i princippet sagtens kan digitaliseres og automatiseres.

Mere interessant arbejdsmiljø

“Spørgsmålet er, om det er den optimale administrationsform at foretage de regnestykker 98 steder, eller om der kunne ligge en gevinst ved at etablerede sig i nogle færre administrative centre,” siger ministeren.

Lars Løkke Rasmussen forklarer, at det er tankegangen i staten med både it-centeret i Skat og det administrative servicecenter i Økonomistyrelsen. Den centrale organisation giver bedre kvalitet og skaber et mere interessant arbejdsmiljø.

“Der er behov for nogle rene organisatoriske beslutninger i stil med, at nu samler vi de her funktioner for x-antal kommuner,” siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere