Artikel top billede

Intel udfordrer på det mobile chip-marked

På trods af en langsom start kan Intels mobilchip på lang sigt komme til at dominere markedet ved at tilbyde værdi for pengene sammen med en høj software-kompatibilitet.

Computerworld News Service: Konkurrenter som Arm vil få svært ved at hamle op med Intels mobilchip. Siger Intel!

Ved at bygge x86-arkitekturen ind i mobile enheder ønsker Intel at opbygge kompatibilitet og standardisere softwarebrug på tværs af pc'er og mobile enheder, siger Pat Gelsinger, Intels senior vice president.

Efter i årtier at have redet på en bølge af succes ved at sætte x86-chip i pc'er har Intel nu sat x86-arkitekturen ind i mobile enheder med Atom-processoren. X86-kompatibiliteten på mobiltelefoner vil sætte skub i forbrugere, der ønsker at køre applikationer på adskillige platforme, ifølge Pat Gelsinger.

Men på trods af hvad Intel håber, så vil virksomheden skulle konkurrere mod Arm, en chipdesigner med en dominerende position på markedet for de mobile chip, og som nu er ude på at udfordre Intel ved at sætte dens chip med deres lave strømforbrug i servere.

"På vores første udflugt ind på markedet for trådløse enheder, gjorde vi det sammen med Arm. Så sagde vi: 'Hvorfor bygger vi andres arkitektur?' Vi indså, at vi kunne ændre den x86-kompatible Intel-arkitektur til de påkrævede niveauer af strømforbrug og pris. Og det er, hvad vi har bevist med Atom," siger Pat Gelsinger.

Høj pris

Det kan godt være, at Arm er eksponentielt større på mobilmarkedet, men manglen på et standardiseret software- og hardware-økosystem kan gå hen at blive et problem for chipdesigneren, mener Pat Gelsinger.

"Der er talrige forskellige Arm-arkitekturer, adskillige arkitekturmæssige licensindehavere, der er kompatible på tværs af Arm, og der er talrige opsplittede og forskellige styresystemer, der kan køre på arkitekturen. Der er ikke noget økosystem," siger han.

Prisen for at producere chip baseret på specialdesign er også meget høj, hvilket kan skabe store udgiftsmæssige udfordringer for nye chip-producenter, der ønsker at komme ind på markedet, ifølge Pat Gelsinger.

Satsningen om at producere chip på 450 millimeter plader vil hjælpe Intel til at reducere produktionsomkostningerne per chip og vil resultere i en mere effektiv brug af ressourcer som vand og energi, hvilket kan sænke prisen for chippene.

Ny mobil platform

På trods af Intels fordele såsom platform og størrelse, så går virksomheden her ind på et marked, hvor den har en minimal tyngde. Intel har allerede lidt et betydeligt nederlag, da Apples CEO, Steve Jobs, i sidste måned bekendtgjorde, at Apple vil bruge teknologi fra PA Semi, en virksomhed Apple opkøbte tidligere i år, til at udvikle chip, der indeholder et helt computersystem, de såkaldte system-on-chip, til iPhonen.

Udover Atom har Intel nye produkter i horisonten, der reducerer chipstørrelse og forbruger mindre strøm. Virksomheden er ved at udvikle en mobil platform med kodenavnet Moorestown. Platformen inkluderer en system-on-chip med kodenavnet Lincroft, som er baseret på en 45 nanometer Silverthorne-kerne og har både grafik-, video- og hukommelses-controller på en enkelt chip.

"Vores strategi er at tage Intel-arkitekturen ned i milliwatt-området, hvilket er noget, vi aldrig har gjort før... Vi er fast besluttede på at få den ned på 10 milliwatt," siger Pat Gelsinger.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere