50 it-pionerer: 21-25

Tilbage til oversigten

21. Linus Torvals
Med de høje priser på de fleste Apple-computere er Linus Torvalds ophavsmand til det, der måske bliver den sidste og bedste mulighed for et overkommeligt alternativ til Windows.

Styresystemet Linux har været i konstant udvikling, lige siden Linus Torvalds udviklede det i 1991, og det er steget støt i popularitet hvert år.

Og nu tager Linux langt om længe skridtet fra serverrum til pc'er - for eksempel med billige laptops som Asus Eee PC. Styresystemets markedsandel er nu over to procent på desktop-maskiner.

22. Chuck Thacker
Chuck Thacker har haft hænderne i overraskende mange teknologiprojekter - lige fra udviklingen af Ethernet til de første laserprintere. Hans mest varige bidrag er dog et produkt, der aldrig kom på markedet: Xerox Alto.

Alto, som Chuck Thacker designede, var den første computer med en brugergrænseflade (GUI) - og en mus - og det hedder sig, at den direkte inspirerede Apple til at lave Macintosh, efter Steve Jobs aflagde Xerox et venligt besøg. Chuck Thacker arbejder nu for Microsoft.

23. Bob Metcalfe
Det er muligt, at Moores Lov er den mest kendte, men den lov, Bob Metcalfe udformede, har fået langt bredere anvendelse. Metcalfes Lov kom omkring 1980 og foreskrev, at værdien af et telekommunikationsnetværk vokser proportionalt med antallet af brugere på systemet.

Med andre ord: Selv en lille forøgelse af et netværks størrelse gør netværket meget mere værd på grund af det øgede antal nye forbindelser, hver bruger kan lave.

Bob Metcalfes intention med Ethernet og hans stiftelse af 3Com er også essentielle milepæle, men Metcalfes Lov - der nu bruges til at øge værdien i Facebook/MySpace-miljøet - vil eksistere længe efter, at de kablede netværk går i glemmebogen.

24. Vic Hayes
Wifi har længe været en af teknologiens mest rodede standarder, men uden Vic Hayes havde det måske slet ikke eksisteret.

Uden Vic Hayes havde vi sandsynligvis befundet os i et morads, der ligner sumpen med Blu-ray versus HD-DVD med flere inkompatible trådløse standarder.

I 1990 dannede Vic Hayes arbejdsgruppen Wireless LAN og samlede omkring 130 virksomheder til at arbejde sammen om at udvikle åbne standarder.

Resultatet: 802.11 og afslutningen på en meget fast forbundet ledning. Vic Hayes arbejder stadig aktivt med Wifi-udvikling.

25. Dan Bricklin og Bob Frankston
Regnskabsafdelinger i hele verden ville være lost uden Dan Bricklin og Bob Frankston. De arbejdede sammen i 1979 og udviklede VisiCalc, verdens første regneark og efter sigende den første "killer app" til en pc.

Programmet kan køre på pc'er i dag, og dets enkelhed er en stor årsag til, at de tidlige pc'er solgte så godt - især til erhvervskunder. Men glem regnskabsfolkene et øjeblik.

De fleste skylder nok selv VisiCalc en tak. For hvis det ikke var for Dan Bricklin og Bob Frankston, ville folk måske ikke få løn regelmæssigt.

Tilbage til oversigten

Foto: 21. Wikimedia Commons. 22. Microsoft. 23. IDG News Service. 24. IEEE. 25. Atariarchives.org.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere