Artikel top billede

Elevers brug af trådløst net giver lærere hovedbrud

Elever i folkeskolen kobler sig i stigende grad på trådløse netværk. Det volder lærerne problemer, fordi de har ansvaret for elevernes færden på nettet i skoletiden.

Det er nye tider i de gamle klasselokaler med verdenskort over DDR og Sovjetunionen.

I dag tager eleverne i stigende grad deres eget it-udstyr med i skoletasken og kobler sig på trådløse net i skoletiden.

Problemet for lærerne er, at de har det overordnede ansvar for elevernes gøren og laden på nettet i skoletiden.

Og problemet forværres af, at lærerne eksempelvis ikke kan logge elevernes trafik, når det ikke foregår på skolernes netværk.

Derfor har landsformand Per Kristensen fra it-vejlederforeningen netop sendt et brev til Datatilsynet, hvor han beder om retningslinjer på området.

"Vi er klar over, at ansvaret for elevers og læreres brug og færden på internettet overordnet sker på skolens/skolelederes ansvar, men vi er usikre på, hvad der skal være indbygget i vore systemer af identifikationsmuligheder, og hvilke forpligtelser der egentlig juridisk hører hjemme hos de internetudbydere, skolerne betjener sig af," skriver han til Datatilsynet.

Rejser spørgsmål

Blandt spørgsmålene er logningsbekendtgørelsen, for er skolerne reelt forpligtet til at logge eleverne?

"Er kravene heri (logningsbekendtgørelsen, red.) alene rettet mod skolernes internetudbydere - eller kan skolen komme i den situation, at den skal kunne dokumentere, hvem der har logget sig på en bestemt maskine med et bestemt ip-nummer på et givent tidspunkt?"

"I givet fald, hvor lang tids opbevaringsfrist er der for sådanne logfiler?" spørger formanden.

Af andre spørgsmål, Datatilsynet bliver bedt om at kaste lys over, er, hvem der retsmæssigt har ansvaret for et misbrug på en internetforbindelse, eleven selv medtager.

Er det skolen eller indehaveren af internetabonnementet?

"Er det noget, der bør anføres i skolens sikkerheds- og anvendelsespolitik?" spørger Per Kristensen på vegne af it-vejlederne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere