Artikel top billede

Partier bekymrede for kabelklipning efter vildledning

Europaudvalget fik forkerte oplysninger om en EU telepakke. Telepakkens reelle indhold bekymrer regeringsstøtten Dansk Folkeparti.

Det var ifølge flere medlemmer af Europaudvalget tale om en alvorlig fejl, da udvalget i fredags blev fejlinformeret om indholdet i en telepakke, som videnskabsminister Helge Sander (V) i morgen skal behandle sammen med sine kollegaer fra de øvrige EU-lande i Brussels.

Fejlen betød nemlig, at medlemmerne fik den opfattelse, at en række tiltag, som åbner for at indholdet af de data, der bliver sendt over nettet skal overvåges, ikke længere var en del af forslaget.

Dermed kan det blive muligt at indføre en såkaldt "tre gange og du er ude"-politik, hvor internetbrugere kan få klippet deres netforbindelse af netudbyderen, hvis forbindelsen tre gange har været brugt til for eksempel at dele piratkopieret materiale.

Konkret fejl

Fejlen i Europaudvalget var konkret, at politikerne fik at vide, at teksten i ændringsforslag 138 fra Europaparlamentet var taget med i den seneste udgave af direktivet. Det er ikke tilfældet.

Og ændringsforslag 138 er vigtigt i denne sammenhæng, da det understreger internetbrugerens rettigheder, og sikrer internetbrugeren, at en lukning af en kabelforbindelse kun kan ske efter en domstolskendelse.

Uhyggelig overvågning

I princippet er de danske politikere på tværs af partierne enige om, at telepakken ikke skal åbne for overvågning af indholdet. Videnskabsministeren har dog tidligere ønsket at holde muligheden for at klippe kabler åben.

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, markerer, at det er vigtig at få slået fast, at der ikke kan klippes kabler.

"Jeg finder det stærkt bekymrende, at forslaget ikke er ude. Politisk er det bekymrende, fordi regeringen havde lovet det, juridisk er det bekymrende, fordi forslaget er vanvittigt indgribende," siger Morten Messerschmidt, inden det hastesamråd i onsdag eftermiddag, hvor Europaudvalgets medlemmer skal orienteres om fejlen.

Morten Messerschmidt mener, at telepakken kan medføre det han kalder "en uhyggelig overvågning" af datatrafikken.

En dum fejl

Hos oppositionen er der enighed om, at fejlen fra ministerens - eller snarere ministeriets - side er alvorlig.

Videnskabsminister Helge Sander var ikke selv til stede på mødet i fredags, hvor det var sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), som agerede stedfortræder, da Helge Sander var i Brasilien.

Benny Engelbrecht, der er forbrugerordfører for Socialdemokraterne, mener, at det er tale om en graverende fejl, fordi de oplysninger, som udvalget fik, var vigtige i forhold til selve det mandat Helge Sander fik at gå videre med, da sagen blev drøftet i sommer.

"Vi er nødt til at lave en ny debat om det her, så vi kan finde ud af, hvad hans mandat er," siger Benny Engelbrecht.

"Jeg tror ikke, at det er bevidst vildledning, men det er en pinlig fejl," lyder det fra Benny Engelbrecht.

Vigtig EU-sag

Samtidig med, at der altså har været rod i sagsbehandlingen i Danmark, så forlyder det fra Brussels, at EU-kommisær for informationssamfundet Vivianne Reading i dag skal have en samtale med Helge Sander, blandt andet om Danmarks position i forhold til telepakken.

"Kommisæren vil tale med Helge Sander i eftermiddag om mødet i morgen, og det kommer især til at dreje sig om forbrugerrettigheder," siger Martin Selmayr, der er talsmand for Vivianne Reading.

På mødet i morgen skal ministre fra hele EU beslutte om den nuværende udgave af forslaget skal vedtages. Men det kræver enstemmighed, og derfor kan et enkelt land, der stemmer imod betyde at forslaget skal laves om.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere