Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Dokumenthåndtering skal være kontekst-baseret

Klumme: Dokumentstyring skal centreres om processer og kontekst i stedet for selve dokumentet.

Et eller andet sted nede i kælderen i enhver virksomhed - også din - findes der en dør med et skilt, hvor der står "arkiv".

Det er ikke sikkert, du ved, hvor døren er (og så ikke et ord mere om IT Factory), men prøv at se bag kasserne med gamle kuverter - der er den.

Inde bag den dør finder du første version "dokumenthåndtering": Arkivskabe og hylder fyldt med dokumenter i sagsnummerorden, alfabetisk orden, eller bare uorden. Lad os dykke ned i arkivet …

Nu ved jeg godt, det ikke er jul mere.

Men prøv alligevel at finde den indre nisse frem til følgende sammenligning:

TV2 har efterhånden et utal af gange vist en julekalender om den temmelig dovne og meget festglade nisse Pyrus og hans nisse- og menneskevenner i Rigsarkivet.

Rigsarkivet bestyres af Rigsarkivar Bertramsen, der flankeres af nissen Gyldengrød.

Tilsammen er de to arkivets dokumenthåndteringssystem. De er i stand til at finde det meste af det, de leder efter - Bertramsen ved hjælp af alfabetet og "granskning", Gyldengrød ved hjælp af lidt trylleri. Hvis andre skal bruge et dokument, må de spørge en af de to.

En dag kommer it-konsulenten Uffe, der har fået til opgave at lukke arkivet og lægge alle informationerne ind på en computer.

Men i bedste julekalenderstil får nisser og mennesker selvfølgelig i fællesskab reddet rigsarkivet og bevist, at mennesker og bøger er meget bedre end computere.

Fuld og komplet løsning

I virkeligheden vandt Uffe.

Arkivet er blevet elektronisk og har med tiden udviklet sig til en fuld Enterprise Content Management løsning, der muliggør integration og dokumentstyring på tværs af hele virksomheden.

Men dybest set er det bare et arkivskab, der har vokset sig meget stort, og med stor sandsynlighed ville hverken nisser eller mennesker fra Rigsarkivet - og i særdeleshed ikke den dovne Pyrus - være særligt begejstrede for den nye løsning.

Stiller store krav til brugerne

Dokumenthåndteringssystemer stiller nemlig store krav til brugerne om, hvordan de skal lægge dokumenter i arkivet, for at man kan finde dem igen - jo mere information, der er om dokumenterne i systemet, jo nemmere er det at finde dem igen. Og når forretningen ændrer sig, kan systemet opleves som tungt og klodset, for hvordan flytter man nu dokumenterne til deres nye placering?

Og hvordan skal data og system rettes til, så det hele lever op til både lovkrav og brugerkrav?

Det er tidskrævende - og det er bekosteligt.

Så hvordan får vi overbevist Pyrus og andre, der finder dokumenthåndtering besværligt, om, at computeren alligevel kan bruges til noget?

Næste generation dokumenthåndtering skal løse opgaven anderledes og sørge for at gøre det så let som muligt at arkivere, så de ting, vi ved i forvejen, bliver anvendt aktivt, uden at vi behøver registrere det selv:

For eksempel hvor brugeren sidder i organisationen, hvad hans rolle er i projektet, og hvilke procesbeskrivelser eller undervisningsmaterialer han har adgang til, mens han arbejder på dokumentet. Med andre ord dokumentstyring, der er centreret om processer og kontekst, i stedet for selve dokumentet.

Når dokumenter ordnes efter kontekst, foregår ændringer mere gnidningsfrit.

Hvis forretningen ændrer sig, kan kontekst blot opdateres, så dokumenter og metadata ubesværet omplaceres i forhold til kontekst.

En sidegevinst er i øvrigt, at brugerens viden om de bagvedliggende processer bliver større og medvirker til, at dokumenthåndtering bliver en langt mere integreret del af forretningsprocessernes livscyklus.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udstryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere