Retsudvalg utilfreds med svar om svensk spion-lov

Næstformand for Folketingets retsudvalg er langtfra tilfreds med justitsministerens svar i sagen om svensk overvågning. Brian Mikkelsen vil ikke gribe ind overfor svensk spionlov.

"Det er simpelthen bare ikke okay."

Sådan siger næstformand i Folketingets retsudvalg, Anne Baastrup (SF) om justitsminister Brian Mikkelsens (K) accept af den svensk spion-lov.

Brian Mikkelsens har svaret Folketingets retsudvalg på en række spørgsmål om den omdiskuterede svenske overvågningslovs indflydelse på danske forhold.

Men nu kan ministeren forvente at få nye spørgsmål om svensk overvågning, lover Anne Baastrup.

Brian Mikkelsen svarer blandt andet på et af spørgsmålene fra retsudvalget, at: "skønt jeg har forståelse for, at de nye svenske regler umiddelbart kan forekomme vidtgående, finder jeg på den anførte baggrund ikke, at der er grundlag for at tage særlige initiativer over for den svenske regering."

Og den besvarelse er Anne Baastrup langtfra tilfreds med. Hun mener, at der er tale om et voldsomt problem, når Danmark ikke selv kan bestemme, om svenskerne kan kigge danskernes kommunikation over skulderen.

Sverige kan overvåge kommunikation
Den såkaldte FRA-lov blev vedtaget af Sveriges Riksdag i juni sidste år. Loven tillader den svenske overvågningsmyndighed, Försvarets Radioanstalt, at følge med i al elektronisk kommunikation, som passerer den svenske grænse.

Og det gør blandt andet danske mails, telefonsamtaler og sms'er, fordi teleselskabernes net af driftsøkonomiske hensyn er opbygget, så datapakker kan springe fra land til land, selvom eksempelvis en telefonsamtale finder sted mellem to personer i Danmark.

Dermed kan Folketing, PET og borgere risikere svensk overvågning som følge af den omdiskuterede lov. Det har tidligere fået dansk erhvervsliv til at frygte industrispionage som følge af den svenske lov.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Ny opdagelse: Disse fire malware-typer blev anvendt i kæmpe SolarWinds-hack - sådan spillede de sammen
Mindst fire forskellige malware-stammer blev anvendt i det store og sofistikerede SolarWinds-hack, der i december ramte amerikanske myndigheder, Microsoft, FireEye og mange andre. Se her, hvordan de blev anvendt.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.