Retsudvalg utilfreds med svar om svensk spion-lov

Næstformand for Folketingets retsudvalg er langtfra tilfreds med justitsministerens svar i sagen om svensk overvågning. Brian Mikkelsen vil ikke gribe ind overfor svensk spionlov.

"Det er simpelthen bare ikke okay."

Sådan siger næstformand i Folketingets retsudvalg, Anne Baastrup (SF) om justitsminister Brian Mikkelsens (K) accept af den svensk spion-lov.

Brian Mikkelsens har svaret Folketingets retsudvalg på en række spørgsmål om den omdiskuterede svenske overvågningslovs indflydelse på danske forhold.

Men nu kan ministeren forvente at få nye spørgsmål om svensk overvågning, lover Anne Baastrup.

Brian Mikkelsen svarer blandt andet på et af spørgsmålene fra retsudvalget, at: "skønt jeg har forståelse for, at de nye svenske regler umiddelbart kan forekomme vidtgående, finder jeg på den anførte baggrund ikke, at der er grundlag for at tage særlige initiativer over for den svenske regering."

Og den besvarelse er Anne Baastrup langtfra tilfreds med. Hun mener, at der er tale om et voldsomt problem, når Danmark ikke selv kan bestemme, om svenskerne kan kigge danskernes kommunikation over skulderen.

Sverige kan overvåge kommunikation
Den såkaldte FRA-lov blev vedtaget af Sveriges Riksdag i juni sidste år. Loven tillader den svenske overvågningsmyndighed, Försvarets Radioanstalt, at følge med i al elektronisk kommunikation, som passerer den svenske grænse.

Og det gør blandt andet danske mails, telefonsamtaler og sms'er, fordi teleselskabernes net af driftsøkonomiske hensyn er opbygget, så datapakker kan springe fra land til land, selvom eksempelvis en telefonsamtale finder sted mellem to personer i Danmark.

Dermed kan Folketing, PET og borgere risikere svensk overvågning som følge af den omdiskuterede lov. Det har tidligere fået dansk erhvervsliv til at frygte industrispionage som følge af den svenske lov.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.