Artikel top billede

Indtil videre er der indhold fra 32 lande verden over i det digitale verdensbibliotek - World Digital Library.

Lån verdens ældste bog på biblioteket

Unesco lancerede i går et verdensomspændende digitalt bibliotek i Paris. Det Kongelige Bibliotek er endnu ikke deltager, men er på vej, forsikrer bibliotekets ledelse.

Om kort tid bliver det muligt at 'låne' verdens ældste roman den japanske 1.000 år gamle Fortællingen om Genji eller se et 8.000 år gammelt maleri i Sydafrika.

Unesco lancerede i går et digitalt bibliotek - World Digital Library, som repræsenterer 32 landes kulturarv. Det skriver Politiken.

De 32 internationale partnere omfatter endnu ikke Danmark, men Det Kongelige Bibliotek er på trapperne.

"Vi er ikke deltager endnu, men vi agter at melde os," siger Erland Kolding Nielsen, chef for Det Kongelige Bibliotek, til Politiken.

Materialet nethøstes

Materialet hentes via såkaldt nethøst, og de mange systemer, der skal kunne kommunikere med hinanden, er endnu ikke fuldt koordinerede.

"Jeg regner med, at Danmark snart er klar med materiale, der har international interesse blandt andet Inka-krøniken og det såkaldte Poma-håndskrift, men også meget andet," siger Erland Kolding Nielsen til Politiken.

Verdens-biblioteket, der blev præsenteret for offentligheden i Paris, har det amerikanske nationalbibliotek, Library of Congres, som drivkraft.

Tilgængelig på syv sprog

Initiativtageren til det globale bibliotek er den 80-årige James Billington, direktør for Library of Congres i Washington D.C., som råder over mere end 32 millioner bøger.

James Billington har fra projektets start insisteret på, at World Digital Library skal være tilgængeligt på syv sprog, og at det digitale bibliotek også bliver i stand til at få nye generationer af unge som lånere.

"Hvis vi ikke ønsker, at vores biblioteker udvikler sig til museer, skal vi give de unge mulighed for at få adgang til de vidundere, tidligere generationer har skabt."

Blandt projektets sponsorer er store it-koncerner som Google og Microsoft.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere