Artikel top billede

Forsvaret sender to udskældte it-systemer i udbud

To udskældte it-systemer til forsvaret står over for at skulle i nyt udbud. CSC og Siemens sad på de tidligere kontrakter. Der bliver stram styring, lyder meldingen.

Forsvaret sender inden for kort tid driften, vedligeholdelsen og videreudviklingen af it-systemet Demars (Det koncernfælles management- og ressourcestyringssystem, red.) og KESDH (Det Koncernfælles Elektroniske Sags- og dokumenthåndteringssystem, red.) i udbud.

Begge it-systemer har været udsat for kritik igennem årene.

Demars fik næsten allerede ved sin fødsel for over 10 år siden kritik for blandt andet en budgetoverskridelse på 159 millioner kroner, som Rigsrevisionen dog ikke tog ilde op.

Siden er der blandt andet blevet sendt en ekstra regning på 104 millioner kroner til projektet.

Ved en anden lejlighed kritiserede Rigsrevisionen projektet, fordi anvendelsen af systemet var utilfredsstillende.

Tilsammen har Demars kostet Forsvaret over en milliard kroner.

I forhold til KESDH-projektet har Forsvaret ligefrem kaldt CSC for en "bøvlet leverandør".

CSC måtte ved den lejlighed tilbagebetale to millioner kroner og give gratis timer svarende til syv millioner kroner.

Den øverste udviklingschef hos Forsvaret, kontreadmiral Lars Kragelund, påpegede da også meget klart forsvarets utilfredshed på en række punkter i et brev direkte til CSC's daværende administrerende direktør.

I brevet fra 30. marts 2007 skriver Lars Kragelund, at "Forsvarsministeriet koncernfælles ESDH-projekt (KESDH) er i en meget kritisk situation".

Og i et mødereferat mellem Lars Kragelund og CSC's topchef konstaterer Forsvaret, at "Forsvarsministeriets Interne Revision samt Rigsrevisionen med al overvejende sandsynlighed vil gennemføre revision og undersøgelse af KESDH-projektet".

Har lært af problemerne

I dag mener forsvaret at have lært af projekternes til tider store problemer.

"Det er i orden med så store projekter, at vi bliver set over skulderen. I det ene tilfælde med Demars var Rigsrevisionen godt tilfreds, mens kritikken efterfølgende gik på anvendelsen," siger kommandør Jesper Britze.

"Vi lærte omkring ESDH-projektet, at stram styring virker. Så det vil vi helt sikkert også afsætte ressourcer til ved dette udbud," siger han.

Hemmeligt beløb

Værdien af kontrakten ønsker Forsvaret ikke at oplyse.

"Det stiller os svagere i en forhandling," siger Jesper Britze.

Den tidligere kontrakt med Siemens, der stod for Demars-systemet, blev vurderet til 150 til 200 millioner kroner per år i de fire år, den løb.

KESDH-kontrakten blev varetaget af CSC og blev vurderet til at have en værdi på omkring 156 millioner kroner inklusiv implementering.

Men det nuværende udbud vil slet ikke komme op i nærheden af den størrelsesorden, alene fordi der ikke bliver tale om for eksempel implementering af systemerne, vil Jesper Britze dog godt røbe.

Dialog om kontraktens varighed

Han forklarer, at Siemens-kontrakten er udløbet, efter den er løbet fire år plus to gange et års mulighed for forlængelse.

CSC-kontrakten kunne fortsat forlænges, men Forsvaret ser det mest hensigtsmæssigt at udbyde de to ting sammen.

"Driften af systemerne hænger tæt sammen, så det er oplagt," siger han.

Det er uklart, hvor længe den nye kontrakt skal løbe.

"Vi vil gerne undersøge mulighederne for en kontrakt af længere varighed end der normalt indgås, men det vil vi gå i dialog med markedet om," siger han.

Det SAP-baserede Demars-system bruges af 12.000 ansatte, mens ESDH-systemet har cirka 9.600 brugere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere