Artikel top billede

Microsoft har forsøgt at gøre de såkaldte tablet-pc'er populære, men har ingen planer om at videreudvikle for eksempel Windows Mobile til de nye smartbooks.

Microsoft overlader smartbooks til Google

Smartbooks forventes at blive en blanding af smartphones og netbooks, men de bliver uden windows styresystemer.

Computerworld News Service: Microsoft har ikke planer om at tilbyde en version af Windows til de såkaldte 'smartbooks', og det giver plads til Linux, Googles Android og andre styresystemer.

Smartbooks er en ny klasse af enheder opbygget omkring ARM-baserede chip fra virksomheder som for eksempel Qualcomm, Freescale Semiconductor og Texas Instruments.

Flere pc-leverandører arbejder i øjeblikket på designet, som forventes at komme til at ligge et sted mellem smartphones og netbooks.

Microsofts almindelige Windows-styresystem er designet til at køre på det x86 instruktionssæt, som Intel bruger, og på AMD, men det virker ikke med de ARM-baserede processorer, som bliver brugt i de nye maskiner.

Virksomheden har ingen planer om at portere en pc-version af Windows over til ARM-kernen, fortalte Steve Guggenheimer, som er leder af Microsofts 'original equipment manufacturer division', på en pressekonference ved Computex-showet i Taipei.

Stopper ved tablet-pc'er

Microsoft har allerede udviklet en version af Windows Mobile, som er kompatibel med ARM-chip, men selskabet har ingen planer om at videreudvikle det til den teknisk set lidt større smartbook, tilføjede han.

Microsoft går dermed ikke i Googles fodspor, hvis styresystem Android først dukkede op til mobiltelefoner og nu er ved at blive tilpasset de første smartbooks. Flere virksomheder fremviste Android-baserede smartbooks på Computex.

Steve Guggenheimer var ikke for optimistisk i beskrivelsen af de nye maskiners potentielle marked.

"Det er svært at skabe nye kategorier," sagde han.

Microsoft kender alt til den slags vanskeligheder: Virksomheden har allerede flere gange forsøgt at gøre de såkaldte tablet-pc'er populære, men uden succes.

"Vi får se," tilføjede han.

Ligner netbooks

Henri Richards, der er salg- og marketingsleder hos Freescale, mener, at Microsoft - på grund af sin rolle i den teknologiske verden - kunne udgøre en vigtig potentiel partner for smartbooks, og han undrer sig over, hvorfor softwaregiganten ikke er interesseret i det partnerskab.

De udstillede smartbooks på Computex ligner i høj grad netbooks med 10-tommer-skærme og fulde tastaturer, men Henri Richards fortæller, at brugeroplevelsen er meget anderledes.

Maskinerne udnytter komponenter og chip, som i dag findes i smartphones, og som er bygget til at være så strøm-effektive som muligt. Smartbooks kan køre i otte timer på et tre-cellet batteri, hvilket er meget længere end sammenlignelige netbooks, som kræver et noget tungere seks-cellet batteri for at kunne køre i seks eller syv timer.

En smartbook med en 10-tommer-skærm vil sandsynligvis komme til at koste godt 1.000 kroner i USA for en enhed, der kan kobles til trådløse netværk, fortalte han, men noget mere for en enhed, der er lavet til 3.5G mobile netværk.

Solidt Windows-alternativ

Prisen er højere for sidstnævnte, da det kræver enkelte, dyrere dele og andre abonnementer. Nogle telefonselskaber vil sandsynligvis tilbyde 3.5G smartbooks gratis, hvis kunden til gengæld køber abonnement hos selskabet.

En netbook med en 10-tommer-skærm koster i USA som udgangspunkt et sted mellem godt 1.500 og 2.000 kroner og langt mere, hvis man vil have ekstra funktioner som for eksempel 3.5G moduler.

Producenter af chip til mobiltelefoner, som for eksempel Qualcomm, Texas Instruments og Freescale arbejder for øjeblikket sammen om at popularisere smartbooks, fortæller Henri Richards, og Android er et vigtigt skridt mod den fremtidige udvikling.

"Android er vigtigt, fordi Linux-økosystemet indtil for nyligt har manglet en brand," siger han og fastslår, at Googles gode navn og Androids stærke teknologi gør den til et solidt Windows-alternativ.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere