Bliver IO Interactives næste spil Mini Ninjas lige så godt som gamle Kaptajn Kaper? Foto: IO Interactive

Her er de 10 mest betydningsfulde danske spil

Mens politikerne diskuterer Socialdemokraternes udspil om støtte til den økonomisk trængte danske spil-branche, bringer vi her et tilbageblik over de mest betydningsfulde danske spil gennem tiden.

Såvel politikere som Computerworlds læsere debatterer Socialdemokraternes forslag om at støtte den danske spilbranche med 47 millioner kroner årligt. Det aktuelle forslag skal sikre talentudvikling, erhvervsmæssig og kulturel støtte til computerspil-udvikling i Danmark.

Det kan godt være, at den danske spilbranche i øjeblikket gennemgår et af sine værste kriser nogensinde. Men Danmark har rent faktisk været fremme i skoen, når det drejer sig om udvikling af innovative spil.

Således var Danmark et af de første lande, der i den grad tog læringsspil seriøst med satsningen på for eksempel Magnus og Myggen samt Pixeline. Denne satsning har blandt andet været medvirkende til, at fremtidige tiltag som Mingoville har fundet et så fjernt marked som Chile i Sydamerika.

Skærmtrolden Hugo huserede på Eleva2eren i starten af 90'erne og sammen med Nina Klinker Stephensen og senere Camilla Ottosen, charmerede den lille skærmtrold sig ind i hjertet af mainstream Danmark.

Herudover har der været spil med historier, der i kvalitet mindst er sammenlignelige med store Blockbuster-film. Spil som Blackout og Hitman har uforglemmelige spilkarakterer og hovedpersoner.

I forlængelse af den danske kulturkanon, som daværende kulturminister, Brian Mikkelsen, lancerede under megen debat, udarbejdede en række forskere sammen med Multimedieforeningen også en spilkanon, der er en liste af danske spil.

Kanonen er komiteens liste over de mest betydningsfulde danske spil, der har været produceret.

Nogle spil mangler
Der er dog en række spil, der ikke er med på listen, såsom platformspillet Harald Hårdtand, et overraskende godt reklamespil fra Colgate, hvor spilleren skulle rense tænder med drabelige tandpasta-geværer. Heller ikke isbjørnen Oswald er nævnt i listen på trods af de mange seere på TV2, der stiftede bekendtskab med den hvide bjørn.

Et af de vigtigste danske spil er også forglemt. Det drejer sig om onlinespillet DIKUMUD, der blev udviklet i 1991 på Datalogisk Institut Københavns Universitet af Sebastian Hammer, Tom Madsen, Katja Nyboe, Michael Seifert og Hans Henrik Staerfeldt.

DIKUMUD var et tekstbaseret onlinespilsystem, som blev brugt af over tusinder af onlinespil over hele verden. Typisk ville et onlinespil med DIKUMUD-systemet have 20 til 100 spillere på samtidig.

Succesen gav senere inspiration til større grafiske onlinespil som Ultima Online og Everquest. Flere af udviklerne bag disse senere spil havde nemlig været storforbrugere af DIKUMUD-spil.

Den følgende liste og beskrivelserne af de enkelte spil er gengivet i samtykke med hovedmanden bag projektet, spilforsker Lars Konzack

På de næste sider kan du læse mere om komiteens begrundelse for, hvorfor spillet er med på spilkanonen:

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen.


Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Intel taber retssag og skal betale to milliarder dollar: "Det er skandaløst"
Chipgiganten Intel har tabt en retsag i USA, og er blevet idømt en bøde på hele 2,1 milliarder dollar. Det er en af de største bøder for en patentsag i USA's historie.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.