Bliver IO Interactives næste spil Mini Ninjas lige så godt som gamle Kaptajn Kaper? Foto: IO Interactive

Her er de 10 mest betydningsfulde danske spil

Mens politikerne diskuterer Socialdemokraternes udspil om støtte til den økonomisk trængte danske spil-branche, bringer vi her et tilbageblik over de mest betydningsfulde danske spil gennem tiden.

Såvel politikere som Computerworlds læsere debatterer Socialdemokraternes forslag om at støtte den danske spilbranche med 47 millioner kroner årligt. Det aktuelle forslag skal sikre talentudvikling, erhvervsmæssig og kulturel støtte til computerspil-udvikling i Danmark.

Det kan godt være, at den danske spilbranche i øjeblikket gennemgår et af sine værste kriser nogensinde. Men Danmark har rent faktisk været fremme i skoen, når det drejer sig om udvikling af innovative spil.

Således var Danmark et af de første lande, der i den grad tog læringsspil seriøst med satsningen på for eksempel Magnus og Myggen samt Pixeline. Denne satsning har blandt andet været medvirkende til, at fremtidige tiltag som Mingoville har fundet et så fjernt marked som Chile i Sydamerika.

Skærmtrolden Hugo huserede på Eleva2eren i starten af 90'erne og sammen med Nina Klinker Stephensen og senere Camilla Ottosen, charmerede den lille skærmtrold sig ind i hjertet af mainstream Danmark.

Herudover har der været spil med historier, der i kvalitet mindst er sammenlignelige med store Blockbuster-film. Spil som Blackout og Hitman har uforglemmelige spilkarakterer og hovedpersoner.

I forlængelse af den danske kulturkanon, som daværende kulturminister, Brian Mikkelsen, lancerede under megen debat, udarbejdede en række forskere sammen med Multimedieforeningen også en spilkanon, der er en liste af danske spil.

Kanonen er komiteens liste over de mest betydningsfulde danske spil, der har været produceret.

Nogle spil mangler
Der er dog en række spil, der ikke er med på listen, såsom platformspillet Harald Hårdtand, et overraskende godt reklamespil fra Colgate, hvor spilleren skulle rense tænder med drabelige tandpasta-geværer. Heller ikke isbjørnen Oswald er nævnt i listen på trods af de mange seere på TV2, der stiftede bekendtskab med den hvide bjørn.

Et af de vigtigste danske spil er også forglemt. Det drejer sig om onlinespillet DIKUMUD, der blev udviklet i 1991 på Datalogisk Institut Københavns Universitet af Sebastian Hammer, Tom Madsen, Katja Nyboe, Michael Seifert og Hans Henrik Staerfeldt.

DIKUMUD var et tekstbaseret onlinespilsystem, som blev brugt af over tusinder af onlinespil over hele verden. Typisk ville et onlinespil med DIKUMUD-systemet have 20 til 100 spillere på samtidig.

Succesen gav senere inspiration til større grafiske onlinespil som Ultima Online og Everquest. Flere af udviklerne bag disse senere spil havde nemlig været storforbrugere af DIKUMUD-spil.

Den følgende liste og beskrivelserne af de enkelte spil er gengivet i samtykke med hovedmanden bag projektet, spilforsker Lars Konzack

På de næste sider kan du læse mere om komiteens begrundelse for, hvorfor spillet er med på spilkanonen:

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Dibs Payment Services A/S
Betalingssystemer til e-handel og detailhandel.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Blockchain: Fremtidens betalingsløsninger

Blockchain-teknologien er på vej ind i betalingsmiljøerne og har potentialet til at sikre og effektivisere betalingsmetoderne i høj grad. Potentialet er enormt. Men hvordan kommer du i gang? Og hvordan finder du de lavthængende frugter? Det får du svar på på dette Computerworldevent

21. marts 2019 | Læs mere


Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Premium
Hackere kræver løsepenge af Norsk Hydro i omfattende ransomware-angreb: "Hele vores globale netværk er nede"
Alle offentlige norske virksomheder er sat i alarmberedskab efter et omfattende ransomware-angreb, der har fået hele Norsk Hydros globale netværk til at gå ned.
Computerworld
Google slipper første version af Android 10 løs: Her er de vigtigste nyheder
Tiende version af styresystemet Android er ude i sin første betaversion: Her er de nye funktioner, som systemsoftwaren vil byde på.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Har du spændt it-sikkerhedsselen? Kom med på turen her!
Alle biler har sikkerhedsseler, fordi undersøgelser viser, at sikkerhedsseler redder liv og reducerer sammenstødsrelaterede skader. Hvad hvis man som bilejer, selv skulle ud og researche og sammenligne mulige sikkerhedssele-løsninger, vælge en, købe den, installere den og selv sørge for at den var up-to-date? Ville de fleste bilejere så fravælge det? Højst sandsynligt ikke, da det er påvist, at det mindsker risikoen for skader. Pointen med ovenstående er, at hvis vi ser på det med it-sikkerhedsmæssige briller, så giver det hverken mening logisk eller finansielt, at så mange virksomheder ikke investerer i patching automation og processer. Af en eller anden grund beslutter lederne i virksomheder, at det er nemmere, billigere eller begge, at de blot fortsætter med at lave forretning baseret på systemer, som de ved er ubeskyttede eller underbeskyttede, i stedet for at beskytte systemerne tilstrækkeligt. I dette white paper kigger vi nærmere på netop denne problemstilling.