Bliver IO Interactives næste spil Mini Ninjas lige så godt som gamle Kaptajn Kaper? Foto: IO Interactive

Her er de 10 mest betydningsfulde danske spil

Mens politikerne diskuterer Socialdemokraternes udspil om støtte til den økonomisk trængte danske spil-branche, bringer vi her et tilbageblik over de mest betydningsfulde danske spil gennem tiden.

Såvel politikere som Computerworlds læsere debatterer Socialdemokraternes forslag om at støtte den danske spilbranche med 47 millioner kroner årligt. Det aktuelle forslag skal sikre talentudvikling, erhvervsmæssig og kulturel støtte til computerspil-udvikling i Danmark.

Det kan godt være, at den danske spilbranche i øjeblikket gennemgår et af sine værste kriser nogensinde. Men Danmark har rent faktisk været fremme i skoen, når det drejer sig om udvikling af innovative spil.

Således var Danmark et af de første lande, der i den grad tog læringsspil seriøst med satsningen på for eksempel Magnus og Myggen samt Pixeline. Denne satsning har blandt andet været medvirkende til, at fremtidige tiltag som Mingoville har fundet et så fjernt marked som Chile i Sydamerika.

Skærmtrolden Hugo huserede på Eleva2eren i starten af 90'erne og sammen med Nina Klinker Stephensen og senere Camilla Ottosen, charmerede den lille skærmtrold sig ind i hjertet af mainstream Danmark.

Herudover har der været spil med historier, der i kvalitet mindst er sammenlignelige med store Blockbuster-film. Spil som Blackout og Hitman har uforglemmelige spilkarakterer og hovedpersoner.

I forlængelse af den danske kulturkanon, som daværende kulturminister, Brian Mikkelsen, lancerede under megen debat, udarbejdede en række forskere sammen med Multimedieforeningen også en spilkanon, der er en liste af danske spil.

Kanonen er komiteens liste over de mest betydningsfulde danske spil, der har været produceret.

Nogle spil mangler
Der er dog en række spil, der ikke er med på listen, såsom platformspillet Harald Hårdtand, et overraskende godt reklamespil fra Colgate, hvor spilleren skulle rense tænder med drabelige tandpasta-geværer. Heller ikke isbjørnen Oswald er nævnt i listen på trods af de mange seere på TV2, der stiftede bekendtskab med den hvide bjørn.

Et af de vigtigste danske spil er også forglemt. Det drejer sig om onlinespillet DIKUMUD, der blev udviklet i 1991 på Datalogisk Institut Københavns Universitet af Sebastian Hammer, Tom Madsen, Katja Nyboe, Michael Seifert og Hans Henrik Staerfeldt.

DIKUMUD var et tekstbaseret onlinespilsystem, som blev brugt af over tusinder af onlinespil over hele verden. Typisk ville et onlinespil med DIKUMUD-systemet have 20 til 100 spillere på samtidig.

Succesen gav senere inspiration til større grafiske onlinespil som Ultima Online og Everquest. Flere af udviklerne bag disse senere spil havde nemlig været storforbrugere af DIKUMUD-spil.

Den følgende liste og beskrivelserne af de enkelte spil er gengivet i samtykke med hovedmanden bag projektet, spilforsker Lars Konzack

På de næste sider kan du læse mere om komiteens begrundelse for, hvorfor spillet er med på spilkanonen:

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
EU på trapperne med omfattende nye regler for brug af AI i Europa: Vil indføre kæmpebøder og forbyde flere former for AI
EU overvejer at indføre kæmpe-bøder til virksomheder, der bryder EU’s kommende regler for anvendelse af kunstig intelligens, viser læk. Nyt AI-regulativ ventes klart i næste uge.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.