Det kan godt være, at den danske spilbranche i øjeblikket gennemgår et af sine værste kriser nogensinde. Men Danmark har rent faktisk været fremme i skoen, når det drejer sig om udvikling af innovative spil.
Således var Danmark et af de første lande, der i den grad tog læringsspil seriøst med satsningen på for eksempel Magnus og Myggen samt Pixeline. Denne satsning har blandt andet været medvirkende til, at fremtidige tiltag som Mingoville har fundet et så fjernt marked som Chile i Sydamerika.
Skærmtrolden Hugo huserede på Eleva2eren i starten af 90'erne og sammen med Nina Klinker Stephensen og senere Camilla Ottosen, charmerede den lille skærmtrold sig ind i hjertet af mainstream Danmark.
Herudover har der været spil med historier, der i kvalitet mindst er sammenlignelige med store Blockbuster-film. Spil som Blackout og Hitman har uforglemmelige spilkarakterer og hovedpersoner.
I forlængelse af den danske kulturkanon, som daværende kulturminister, Brian Mikkelsen, lancerede under megen debat, udarbejdede en række forskere sammen med Multimedieforeningen også en spilkanon, der er en liste af danske spil.
Kanonen er komiteens liste over de mest betydningsfulde danske spil, der har været produceret.
Nogle spil mangler
Der er dog en række spil, der ikke er med på listen, såsom platformspillet Harald Hårdtand, et overraskende godt reklamespil fra Colgate, hvor spilleren skulle rense tænder med drabelige tandpasta-geværer. Heller ikke isbjørnen Oswald er nævnt i listen på trods af de mange seere på TV2, der stiftede bekendtskab med den hvide bjørn.
Et af de vigtigste danske spil er også forglemt. Det drejer sig om onlinespillet DIKUMUD, der blev udviklet i 1991 på Datalogisk Institut Københavns Universitet af Sebastian Hammer, Tom Madsen, Katja Nyboe, Michael Seifert og Hans Henrik Staerfeldt.
DIKUMUD var et tekstbaseret onlinespilsystem, som blev brugt af over tusinder af onlinespil over hele verden. Typisk ville et onlinespil med DIKUMUD-systemet have 20 til 100 spillere på samtidig.
Succesen gav senere inspiration til større grafiske onlinespil som Ultima Online og Everquest. Flere af udviklerne bag disse senere spil havde nemlig været storforbrugere af DIKUMUD-spil.
Den følgende liste og beskrivelserne af de enkelte spil er gengivet i samtykke med hovedmanden bag projektet, spilforsker Lars Konzack
På de næste sider kan du læse mere om komiteens begrundelse for, hvorfor spillet er med på spilkanonen:
Artiklen fortsætter på næste side...