Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Den nye Aquasar-supercomputer bliver nedkølet af varmt vand i de små rør. Senere genbruges den afledte varme. Foto: IBM

IBM køler ny supercomputer med varmt vand

Klimakampen har nået IBM's forskningslaboratorium i Schweiz, der har udviklet en ny kølingsteknik til supercomputere. I stedet for koldt vand anvender den nye teknologi varmt vand.


Jagten på en klima-venlig profil er for alvor gået ind for alverdens hardwareproducenter, der i samlet flok kæmper om førstepladsen i
det store klimaræs.

Og nu melder et af verdens største it-firmaer sig også på banen. Ganske vist på en lidt utraditionel facon.

Når IBM's schweiziske forskningsafdeling ved Zürich-søen til næste år tager supercomputeren Aquasar i brug, vil maskinen, der kan levere op til 10 teraflops, nemlig som den første nogensinde blive nedkølet af 60 grader varmt vand.

Varmt vand skal holde processor kold

IBM's forskere har i samarbejde med det lokale universitet, ETH Zürich, fundet ud af, at det er tilstrækkeligt til at holde chippens arbejdstemperatur under de maksimalt tilladte 85 grader.

Den nye kølingsteknologi gør det muligt at genbruge det chip-opvarmede vand i andre sammenhænge, forklarer en af forskerne bag, Dr. Bruno Michel fra IBM.

"Varme er en fornødenhed, som vi er dybt afhængige af og betaler i dyre domme for hver dag. Hvis vi fanger og transporterer overskudsvarmen fra de aktive komponenter i computersystemet effektivt nok, kan vi genbruge den som en ressource," siger Dr. Bruno Michel om ideen bag.

Varmeveksler udnytter vandet

Konkret fungerer det varme kølesystem ved, at omtrent 10 liter vand fylder kølerørene med en gennemstrømnings-hastighed på 30 liter i minuttet.

Afkølingen sker i et aflukket kredsløb, hvor kølevandet konstant opvarmes yderligere af chippene, inden varmeenergien tappes for dernæst igen at blive nedkølet i en varmeveksler, så det kan tage endnu en runde i nedkølings-kredsløbet.

IBM er imidlertid ikke ene om at være klima-ivrige. På den front er der generelt lagt op til en varm sommer i it-branchens tungere luftlag.

Tidligere har nemlig også storage-producenterne meddelt, at datacentre er områder, der faktisk ikke behøver at være isnende kolde for at fungere optimalt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere