Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Her er verdens mest muskel-stærke computere

IBM og HP dominerer listen over verdens hurtigste computere, der har udviklet sig markant i løbet af det seneste halve år.

Den amerikanske Roadrunner-supercomputer er verdens klart stærkeste computer, viser den halvårlige opgørelse over verdens 500 stærkeste computere.

Nye på listen er supercomputere fra Tyskland og Saudiarabien, mens Danmark ikke længere har kandidater på listen.

Tyskland markerer sig til gengæld ganske stærkt på den nye liste, hvor forsknings-organet Forschungszentrum Juelich har hele to supercomputere på listen.

Amerikanerne dominerer

Den højstplacerede tysker er den såkaldte Jugene-computer, der er bygget af IBM, og som er verdens tredje-stærkeste computer i øjeblikket med en ydeevne på 825,5 teraflops, der kører via 294.912 processor-kerner.

Den anden supercomputer i Forschungszentrum Juelich hedder Juropa. Den yder 274,8 teraflops og kører på Bull Novascale og Sun Sunblade x6048 servere.

Disse to tyske supercomputer er de eneste ikke-amerikanske supercomputere på listens Top 10.

Den toppes af det amerikanske energiministeriums Roadrunner, der yder ganske respektable 1.105 teraflops. Roadrunner er - som mange af de øvrige supercomputere - bygget af IBM.

Roadrunner var i sommeren 2008 den første computer, der brød den eftertragtede grænse på 1.000 teraflops - altså en milliard kommatals-operationer per sekund, hvilket du kan læse mere om her.

Saudiarabien kan også være med. Ny på listen er supercomputeren Shaheen, der yder 185,17 teraflops og som også er bygget af IBM. Shaheen står på det saudiarabiske King Abdullah University of Science and Technology.

Det er blevet en anelse sværere at komme på Top 500-listen, end det har været hidtil. For overhovedet at komme med på listen, skal en computer yde mindst 17,1 teraflops mod 12,64 teraflops for et halvt år siden.

At udviklingen på området går hurtigt understreges af, at nummer sjok på listen - altså nummer 500 - ville have været nummer 264 for bare et halvt år siden.

Quad-core

En klar udviklingstendens er, at supercomputerne i meget høj grad flytter over mod processorer med fire kerner - quad-core. 383 systemer ud af de 500 systemer på listen kører med quad-core, hvilket er 47 flere end for et halvt år siden.

Samtidig anvender flere og flere Intel-processorer, idet 399 af de 500 systemer bygger på Intel-processorer mod 379 for et halvt år siden.

HP og IBM er dominerende leverandører af de stærke computere. HP har leveret flere end IBM, der til gengæld er dominerende, når det handler om de stærkeste af de stærke.

IBM er allerede i gang med at bygge en veritabel monster-computer, der menes at blive 15 gange stærkere end Roadrunner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere