Artikel top billede

Chef for Forsvarets IKT og Procesafdeling, Jesper Britze, synes det er vigtigt at fokusere på koblingen mellem it og forretning. Foto: Mikael Rieck

It-chefer tager godt imod anbefalinger

Der er ros til Dansk IT's fem anbefalinger til, hvordan det offentlige skal undgå it-skandaler.

I går skrev vi om Dansk IT's fem anbefalinger til, hvordan man får gennemført offentlige it-projekter så problemfrit som muligt.

I dag har vi snakket med to af de offentlige it-chefer, anbefalingerne tilgodeser. Og overordnet høster ekspertrådets anbefalinger ros hos de to it-tovholdere.

I Domstolsstyrelsen vil man gerne have flere pilotprojekter, og et bevillingssystem, der tilgodeser fuldtidsansatte frem for eksterne konsulenter. I Forsvaret vil man gerne fokusere på den tætte kobling mellem it og forretning.

Begge mener de dog, at det offentlige i forvejen er godt på vej i den rigtige retning.

Flere fuldtidsansatte - tak

Direktør i Domstolsstyrelsen, Adam Wolf, er generelt enig i Dansk IT's anbefalinger. Især mener han, at det er væsentligt at få set på det nuværende bevillingssystem.

"Det mest nyskabende, som jeg synes er godt at få tænkt over, det er hele sammenspillet mellem projektplanlægningen og bevillingssystemet," siger Adam Wolf

Han mener blandt andet, at man bør se på den nuværende praksis, der betyder, at det er væsentlig lettere at få bevilget penge til konsulenter end til fuldtidsansatte projektledere.

I stedet, mener han, at der bør lægges mere vægt på at have en stærk projektbemanding i huset, så man på den måde bliver mindre afhængig af eksterne konsulenters styring af projektet.

"Som også anbefalingerne peger på, så er vi nødt til at have en stærkere styring af projekterne. Og i den forbindelse er det farligt, hvis man får pantsat selve styringen hos eksterne konsulenter," siger Adam Wolf.

Pilotprojekter virker

Han mener desuden, at det vil være gavnligt, hvis systemet bliver indrettet, så der gives flere og mindre bevillinger til pilotprojekter, som tidligere erfaringer også har vist.

Eksempelvis har Domstolsstyrelsen tidligere kørt et pilotprojekt vedrørende videoovervågning i retterne, der senere er blevet suppleret med et projekt om lydoptagelse. Det projekt er blevet evalueret med positive tilbagemeldinger, og man overvejer nu, om det skal udbredes til resten af landet.

"I digital forvaltning er det meget ofte arbejdsgangene og den praktiske anvendelse af teknologien, der er svær. Så derfor er pilotprojektmåden en rigtig god måde at gøre det på," siger Adam Wolf.

Vigtig kobling mellem it og forretning

Jesper Britze, der er chef for Forsvarets IKT og Procesafdeling, hæfter sig først og fremmest ved, at rapporten fokuserer på at skabe en tættere kobling mellem forretning og it.

"Som jeg ser det, er fællesnævneren i de fem anbefalinger, at man ikke skal lave it bare for at lave it. Men, at man kun laver it, der understøtter forretningen," siger Jesper Britze.

Han mener ikke, at det nuværende bevillingssystem er helt så usmidigt, som det bliver antydet rapporten.

"Hvis man bliver klogere undervejs, og man får behov for at lave om på køreplanen, så er det min erfaring, at man godt kan få tilslutning til det i finansudvalget. Det bliver lidt antydet, at hvis der først er lagt aktstykke på, så er det ingen vej uden om. Men det mener jeg nu, at der er," siger han.

Derimod synes han, at det er fornuftigt at fokusere på værdiskabelse, fordi det så er nemmere fra begyndelsen at sætte en prisseddel på et projekt over for politikerne.

"Jeg kan sagtens se en business case, der koster et eller andet, når regnskabet gøres op, men som også har skabt en værdi, der ikke nødvendigvis kan gøres op i penge," siger Jesper Britze.

På den måde mener han, at det er nemmere at bevidstgøre de ansvarlige politikere om, at de ting, de gerne vil have, har en pris. Så de kender konsekvenserne af det, de iværksætter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere