Artikel top billede

Golden Gate leder fra på mandag til VMworld i San Francisco.

VMworld trods ballade og øget konkurrence

VMworld begynder på mandag, men tiden op til konferencen har været hård med kritik fra blandt andre Microsoft og Citrix.

Computerworld News Service: Mens den årlige virtualiserings-konference VMworld står for døren, må værten, VMware, se sig omgivet af kontroverser og et langt mere konkurrencepræget virtualiserings-marked end det, der fandtes, da virksomheden indledte traditionen for fem år siden.

X86 server-virtualisering revolutionerede it-verdenen i begyndelsen, men hypervisoren er blevet langt mere almindelig i dag, og VMware er derfor tvunget til at forsøge at differentiere sig selv blandt andet ved at bygge større og bedre værktøj til styring af virtuelle datacentre.

VMware har været dygtig til at udvide sin teknologiske horisont, men virksomheden står samtidig over for skarp konkurrence både fra selskaber som Microsoft og Citrix og mindre virksomheder som Parallels, siger analytikere i branchen.

"VMware ved udmærket godt, at der er kamp til stregen," bemærker analytiker hos Burton Group, Chris Wolf.

Tidligere i år sagde Burton Group, at VMwares hypervisor var den eneste på markedet, der var klar til at bruges i reel virksomhedsproduktion. Men tingene ændrer sig hurtigt - for nylig tilføjede Citrix bedre sikkerhed i sin hypervisor, der betød, at Burton Group nu også mener, at den er "produktions-klar".

Microsoft er på samme måde ved at komme efter det, nu hvor der er blevet tilføjet live migration til virksomhedens System Center Virtual Machine Manager. Det er en afgørende feature, der gør det muligt at flytte virtualiserede arbejdsmængder fra en server til en anden uden nedetid.

Både Microsoft og Citrix kritiserer VMware for håndteringen af næste uges VMware-konference, og de mener, at VMware forsøger at stække konkurrencen fra andre virksomheder. Konferencen bliver holdt i San Francisco fra mandag til torsdag i næste uge.

Citrix påstår, at VMware afviste selskabets tilbud om at sponsorere konferencen, mens Microsoft siger, at nye retningslinjer på konferencen forhindrer selskabet i at demonstrere sine nyeste virtuelle teknologier.

Leverandørernes indbyrdes slagsmål demonstrerer tydeligt, hvor meget virtualiserings-markedet har ændret sig. VMware dominerende totalt op indtil for få år siden, og selskabet er stadig markedets største spiller, men kunderne har langt flere muligheder i dag. Der findes en mængde variationer af open source Xen hypervisoren på markedet, som oven i købet er langt billigere end VMwares produkter.

Citrix og Microsoft tilbyder desuden hver deres hypervisor, og de to virksomheder samarbejder om at udvikle et fælles styrings-værktøj til kunder, der gerne vil benytte sig af begge selskabers produkter. Microsofts nye værktøj kan endda styre VMwares hypervisor, mens VMware nægter at beskæftige sig med produkter fra konkurrerende virksomheder.

Nye tal fra ITIC (Information Technology Intelligence Corp.) viser dels en stigende interesse i Microsofts virtualiserings-værktøj, og dels at mange kunder benytter sig af flere server hypervisorer.

Undersøgelsen af 700 it-chefer verden over viste desuden, at mens 30 procent anvender VMwares ESX server, og 26 procent bruger VMwares Server, så er der stadig 20 procent, der benytter Microsofts Virtual Server, som er et ældre produkt. Citrix' XenServer står for ni procent, og Parallels, der mest har været fokuseret på Mac-markedet, hiver de otte procent hjem.

Procent-summen bliver mere end 100 på grund af de mange kunder, der anvender produkter fra mere end en leverandør. Selv om Microsofts andel umiddelbart ser lovende ud, så bemærker ledende analytiker hos ITIC, Laura DiDio, at VMware stadig har flest slut-brugere.

"Man kan ikke sammenligne procentdelen (af virksomheder, re.) med installationer," siger hun.

"Der er ingen tvivl om, at VMwares ESX server har et større antal slutbrugere og installationer end Microsoft."

"Linux er ikke en sygdom, der forsvinder"

På næste uges konference vil mange virksomheder demonstrere forskellige, nye virtualiserings-produkter, ligesom VMware sandsynligvis vil afsløre nye detaljer om næste års produkter.

Laura DiDio råder VMware til at være mindre lukkede og tillade interoperabilitet mellem firmaets egen virtualiserings-platform og tilsvarende fra andre leverandører. 40 procent af respondenterne fra ITIC-undersøgelsen fortalte, at de regner med at bruge produkter fra mere end en leverandør, tilføjer hun.

"Selv Microsoft måtte indse, at Linux ikke er en sygdom, der kan forsvinde igen, og at det var nødvendigt med interoperabilitet," understreger Laura DiDio.

"Du skader dine kunder, hvis du holder for meget ved det lukkede og proprietære."

To nye strategiske tiltag fra VMware kan måske kaste lys over den retning, virksomheden planlægger for 2009 og frem. Først udgav VMware vSphere, der er den seneste version af virksomhedens virtualiserings-platform, og kaldte den et "cloud-styresystem". Firmaet fortalte i den forbindelse, at vSpheres metode til at samle virtuelle ressourcer er ideel til at bygge både private og offentlige cloud-netværk.

Dernæst opkøbte VMware Java-leverandøren SpringSource og fortalte, at det vil bruge virksomhedens teknologi til at bygge cloud-baserede platforme, der skal bruges til at bygge web-applikationer og til at hoste dem.

Begge disse tiltag vil hjælpe VMware til at holde sin ledende position i forhold til konkurrenterne, mener analytikere.

Om et styresystem bliver en succes afhænger af, hvor godt udviklerne kan tilpasse sig, siger analytiker hos Pund-IT, Charles King. Han noterer sig, at VMware definerer vSphere som et operativsystem til cloud computing.

"VMware satser på, at Java bliver fremtidens foretrukne udviklings-platform til skyen," siger han.

Burton Groups Chris Wolf råder VMware til ikke at fokusere så meget den offentlige sky, at man glemmer andre områder, som for eksempel at indbygge mere automatisering og selvbetjening i de indre systemer.

Selv med den øgede konkurrence, mener Charles King, at VMware har gode argumenter for, hvorfor virksomheden bør vedblive med at være den foretrukne virtualiserings-leverandør. VMware har længe pralet med, at dets teknologi bliver brugt af alle virksomhederne i Fortune magazines liste over verdens 100 bedste virksomheder (den såkaldte 'Fortune 100') og af 150.000 kunder over hele verden.

"VMware kan sige 'Ja, vi oplever et større pres fra Hyper-V og Citrix, men vi har stadig bedre og mere sofistikerede produkter, der er længere fremme i udviklingen, og virksomhedskunderne, der udgør den største del af virksomhedens kunder, virker helt med på den'." siger Charles King.

IOversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere