Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Gartner: Cloud computing er vigtigst

Året går på hæld, og analysehuset Gartner udpeger atter de vigtigste it-tendenser. 2010 kommer til stå i skyens tegn.

Hvert år udstikker analysehuset Gartner ruten, der skal føre verdens it-chefer gennem teknologi-junglen. Hvilke tendenser og teknologier er vigtige at kigge på, og hvilke
fører ud i vildnisset?

Analytikerne præsenterede i går Gartners friske bud på de mest hotte tendenser i 2010.

Øverst på listen står cloud computing, som afløser virtualisering, der stod øverst på listen i 2009.

Virtualisering er langt fra ude af billedet, men har i årets løb knopskudt sig i forskellige former, som client computing, ombygning af datacentre og virtualisering for tilgængelighed, som Gartner mener for alvor kommer på banen i løbet af et år eller to.

Virtualisering for tilgængelighed handler om, at processer og opgaver kører videre på de virtuelle maskiner, selvom opgaverne flyttes fysisk fra en maskine til en anden.

Kører to virtuelle maskiner synkront, kan den ene overtage, hvis den anden svigter, og dermed skulle risikoen for nedbrud være minimeret, fortalte Gartner-analytiker Carl Claunch på Gartner-symposiet.

Alle skal overveje skyen

Cloud computing skal it-cheferne ofre særlig meget opmærksomhed på i 2010, mener Garner.

Hvilke services i skyen kan virksomhederne høste størst udbytte af? Skal man satse på at bygge sine egne skyer og køre sine applikationer internet-style bag virksomhedens firewall?

Eller skal man vælge den fulde pakke og entrere med Salesforce.com. Der er mange muligheder, men virksomheder skal vælge, hvilke der passer til deres behov.

Skyen fjerner ikke omkostningerne til it-løsninger, men cloud computing vil omarrangere visse udgifter og minimere andre, mener Gartner.

Modeller og simulering

Business intelligence (BI) lå i 2009 på listens andenplads, og gør det for så vidt stadig, nu under navnet advanced analytics.

I 2010 vil behovet for at optimere de analytiske værktøjer og simulere forretningsmodellerne blive større. Beslutningsprocesserne skal i højere grad understøttes, så ledelsen i virksomhederne får et skarpere billede af, hvilke tiltag der sandsynligvis vil virke bedst i markedet.

De nye analytiske BI-værktøjer vil hjælpe med at gøre billedet i krystalkuglen klarere, når beslutningstagerne ikke blot præsenteres for en række informationer, men for en decideret model, der simulerer og forudsiger et hændelsesforløb.

Grøn it i rød zone

Grøn it er rykket gevaldigt op på listen, men handler mindre om, at udstyret skal være klimavenligt. Det er der ved at komme styr på.

I 2010 drejer grøn it sig mere om, hvordan it-anvendelsen kan spare omverdenen for klimagasser.

Det kan den bedst ved at spare på rejseaktiviteten og bruge video- og telepresence-systemer, og sørge for, at dokumenter er elektroniske og ikke papirbaserede.

It kan derudover bidrage med analyseværktøjer, som virksomheden kan bruge til at finde ud af, hvor der kan spares på ressourcerne.

I samme boldgade vil interessen for flash-hukommelse stige betragteligt i løbet af næste år. Den teknologi er ganske vist ikke ny, men priserne er på vej ned, og flash-hukommelse og SSD (solid state drive) har mange fordele i form af lavt strømforbrug og høj stabilitet.

Se på mobile applikationer

Endelig kommer it-cheferne ikke uden om programmer til de 1,2 milliarder mobile enheder, som folk vil bære rundt på i slutningen af 2010.

Der er allerede tusindvis af applikationer til mobile platforme som Apples iPhone, selvom markedet stadig er begrænset. Den massive udbredelse af mobile applikationer kommer, når de gnidningsløst kan afvikles både på pc'er og i miniature-udgaver på de mobile enheder, og der er vi ikke helt endnu, siger Gartner.

"Denne liste skal virksomhederne bruge som et udgangspunkt, og tilpasse den efter deres egen branche, specifikke forretningsbehov og modenhed," siger Gartners vicepræsident, Carl Claunch.

"Når virksomheden skal beslutte, hvad der er rigtigt for den at satse på, har det måske slet ikke noget at gøre med en bestemt teknologi. Nogle skal måske bare fortsætte med at udvikle det, de har, mens andre måske opdager, at de bør afprøve nye teknologier."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere