Artikel top billede

Intel klar med energieffektiv 48-kerne chip

Intel præsenterer en ny ultrahurtig 48-kerne chip.

Computerworld News Service: Intel vil fremover fokusere på flerkerne-chip, der er langt mere kraftfulde end dagens dual og quad-core-chip.

Det ligger fast, efter Intel har præsenteret selskabets nye 48-kerne-chip, som siges at være 10 til 20 gange stærkere end de nuværende mest kraftfulde multi-kerne processorer.

Samtidig er chippen - der fortsat er under udvikling - meget strømbesparende, i det den anvender samme strømmængde som to almindelige lyspærer.

Med øjnene stift rettede]mod datacentret på den ene side og skyen på den anden, har Intel bygget fuldt funktionelle kerner i den nye chip, som en del af det, firmaet kalder sin "terascale" mission.

"Med en chip som denne kan man forestille sig, at morgendagens data-center i skyen vil være langt mere energieffektivt. Det vil både spare plads og strøm, siger Justin Rattner, der er teknologi-direktør for Intel og leder af Intel Labs.

"Med tiden forventer jeg, at den slags avancerede koncepter vil finde vej til almindelige maskiner ligesom elektronisk motorkontrol, airbags og ABS-bremser nu er blevet standard i helt almindelige biler."

Præsentation af den nye chip kommer to år efter Intels eksperiment med en 80-kerne processor. Research-chippen kunne performe i teraflop-klassen, men brugte mindre strøm end en quad-core processor.

80-kerne chippen var dog ikke fuldt funktionel, og chippen blev først og fremmest brugt til at studere, hvordan man kunne få flere kerner til at kommunikere effektivt med hinanden og til at hjælpe ingeniørerne med at udvikle nye arkitekturer og kerne-designs.

Dengang fortalte Intels ledelse, at virksomheden var cirka fem til otte år fra at kunne bygge en fuldt funktionel og salgsklar 80-kerne chip.

Intels ingeniører er i dag imidlertid tættere end nogensinde på at kunne bygge en sådan chip.

Intel fortæller nu, at virksomheden vil involvere eksperter fra andre high tech-firmaer ved at distribuere 100 eksperimentelle 48-kerne chip, så forskerne kan arbejde med at programmere moduler og på at udvikle software, der kan køre på så mange kerner på én gang.

Chip-producenten, der forventes at løfte sløret for sine seks- og otte-kerners Nehalem-chip næste år, bemærker desuden, at den regner med at integrere nøgle-elementer fra research-chippen i en række salgsklare processorer i begyndelsen af 2010.

"Det indikerer, at Intel rent faktisk kan levere på flerkerne-strategien," siger Rob Enderle, som er analytiker ved Enderle Group.

"Det er værd at bemærke, for det viser, at Intel holder, hvad det lover, og det giver troværdighed til firmaets road map. 80-kerne chippen var mere luftig og eksperimenterende. Det her er nærmere en prototype - mindre flashy, men mere funktionelt. Det er alt sammen en del af den proces, der går i gang, når man skal bringe noget nyt på markedet."

Intel fortæller, at den nye 48-kerne chip er designet med et højhastigheds-, on-chip netværk til informationsdeling, og med helt nye strømstyringsteknikker, der gør det muligt for den at køre på så lidt som 25 watt, eller på 125 watt når bølgerne går allerhøjest.

Virksomheden omtaler den eksperimentelle chip som en "single-chip cloud computer", fordi chippens arkitektur minder om den, man finder i cloud computing-datacentre.

Dan Olds, der er analytiker ved Gabriel Consulting Group, siger, at den nye research-chip udgør et vigtigt skridt på vejen mod flerkerne processorer, men at Intel burde frigive flere detaljer om den nye teknologi.

"Det er et ret vigtigt skridt i udviklingen af computer processorer," siger Dan Olds.

"Flerkerne chip er blevet standard med dual-core- og quad-core chip i næsten alle systemer. Der vil helt sikkert blive flere kerner med tiden, men indtil nu er det sket i et adstadigt tempo - fra to til fire kerner, fire til seks kerner og med otte og 10 kerner på vej inden for de nærmeste par år. 48-kerne chippen fra Intel er vigtig i et 'proof-of-concept'-perspektiv."

Dan Olds mener, at Intel burde forklare nærmere, hvad selskabet helt præcist mener med, at 48-kerne chippen er "fuldt funktionel".

"Vi har brug for mere information fra Intel, hvis vi skal forstå, hvor stort et skridt den nye chip i virkeligheden repræsenterer," tilføjer han.

"Kan den for eksempel håndtere et standard x64 instruktionssæt? Det er vigtigt at vide, for det vil afklare, hvorvidt eksisterende software vil kunne køre på den uden at skulle porteres. Nu skal vi heller ikke tage glæderne på forskud. Så længe der kun findes 100 enheder, er der mere tale om et forskningsprojekt end om en faktisk prototype. Det er et vigtigt forskningsprojekt, dog, for det vil måske give de vigtige interessegrupper i branchen et brugbart kig ind i fremtiden, men det er dog stadig kun et forskningsprojekt."

Rob Enderle tilføjer, at den slags forskning er kritisk for udviklingen af cloud computing.

"Hvis cloud computing skal opfylde sit potentiale for lavere omkostninger og energieffektivitet, så er denne teknologi nødvendig," sagde han. "Uden denne teknologi vil meget af det, vi forestiller os i forhold til skyens fleksibilitet og brugbarhed, simpelthen ikke være mulig. Det er milepæl, intet mindre."

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere