Artikel top billede

Økonomidirektør Jens Peter Friis fra Gentofte Kommune håber på langt større samarbejde på tværs af offentlige portaler. Foto: Gentofte Kommune.

Gentofte Kommunes store it-fidus

Gentofte Kommune kan med to digitaliseringspriser for selvbetjeningsløsninger bryste sig af særlige it-kompetencer. Se her, hvad det er, kommunen gør.

Genvej sb. fk. - mere direkte og derfor kortere vej til et sted…hurtigere eller nemmere metode, løsning el. lignende.

Sådan beskriver Den Danske Ordbog ordet Genvej, og det har Gentofte Kommune taget meget bogstaveligt.

To prestigefyldte priser - en fra EU og en i Videnskabsministeriets hjemmesidekonkurrence Bedst på Nettet - er de synlige beviser på, at arbejdet med selvbetjeningsløsninger har betalt sig i kommunen.

Helt specifikt er det kommunens selvbetjeningsløsning Genvej, der har banet vejen for, at kommunen de sidste par uger har haft svært ved at få armene ned.

"Jeg tror, at det personlige indhold med alle borgernes data fra databaser visualiseret på en overskuelig og webvenlig facon har været den direkte årsag til priserne," siger Gentofte Kommunes økonomidirektør Jens Peter Friis, der også er ansvarlig for kommunens Borgerservicecenter.

Borgerne tilfredshed er topprioritet

På Genvej kan Gentofte-borgerne ordne forskellige ting online.

De kan eksempelvis indskrive deres børn i skolen og følge med i podernes skoleskemaer, bestille skraldesække og ansøge om pas.

Inspiration til selvbetjenings-løsningen kommer fra netbankerne, og Genvejsplatformen er siden blevet implementeret på kommunens hjemmeside i 2007.

"Vi målte for fem år siden tilfredsheden med vores borgerservicecenter, og der gav borgernes os karakteren 4,98 ud fem mulige. Efterhånden fik vi dog flere og flere forespørgsler fra borgerne om, hvorfor de skulle bevæge sig ned i et center i stedet for at ordne tingene på nettet," siger Jens Peter Friis om årsagen til, at Genvej blev udviklet.

"Så vores mål er nu også at nå op på en online-tilfredshedsscore på 4,98," fortæller Jens Peter Friis om baggrunden for at samle alle selvbetjeningstilbuddene under samme HTML-kode.

Kritik af familiemedlemmer på samme profil

Genvej fik ved kåringen af Bedst på Nettet i kategorien Kommunal og Regional forvaltning også lidt negativ kritik med på vejen.

Blandt andet blev Genvej klandret for, at selvbetjeningsløsningen var for gennemsigtig, når eksempelvis forældre kan følge med i børnenes og ikke mindst hinandens kontaktflade med kommunen.

Kritikken er ikke ukendt for Jens Peter Friis.

"I Genvej kan den enkelte borger se, hvad vi har registreret om ham eller hende, og det er selvfølgeligt individuelt hvad man ønsker at se," forklarer han om gennemsigtigheden.

Samtidig siger han, at kommunen arbejder på at indføre en såkaldt "fuldmagtskomponent", som skal fungere som en slags ventil for, hvor mange oplysninger man vil dele med eksempelvis sin ægtefælle.

"Og så skal det lige tilføjes, at der ikke er oplysninger på Genvej, som man ikke kan få ved anden henvendelse til offentlige myndigheder," forklarer Jens Peter Friis.

Samarbejde på tværs offentlige sites

En af de funktioner, som Jens Peter Friis fremhæver på sitet, er det direkte NemLogin til borgernes personlige oplysninger på Skats hjemmeside.

På grund af de åbenlyse fordele ved at slå offentlige hjemmesider sammen har kommunen indledt et samarbejde med Borger.dk, som linker til Genvej på Gentofte-borgernes profiler.

Kommunen har ligeledes et ønske om at arbejde tættere sammen med Sundhed.dk, sådan at borgerne i kommunen nord for København også kan få adgang adgang til deres sygehistorik ved et enkelt klik.

Økonomien skal holde til idérigdommen

"Vi har rigtig mange idéer i støbeskeen for at tilbyde information til borgerne på tværs af forskellige offentlige myndigheder, men samtidig kæmper vi også mod lovgivningen, som vi jo må bøje os for," fortæller Jens Peter Friis.

På grund af iderigdommen på Genvej har kommunen fået henvendelser fra Østrig, der er ved at implementere en lignende løsning på nationalt plan, men stadig mangler en del teknik og indhold på sitet.

"Østrig har samme vision som os, og et samarbejde kan helt sikkert være til stor glæde for alle parter," meddeler Jens Peter Friis.

På hjemmebanen i Danmark har Rudersdal, Syddjurs og Hørsholm Kommune implementeret lignende Genvej-løsninger via NemDialog-platformen fra leverandøren Assemble, som også er i gang med at få Roskilde Kommune med på det digitale selvbetjeningslandkort.

Økonomisk gevinst for kommunen

Gentofte Kommune er dog stadig et stykke foran de andre kommuner på grund af sin first mover-fordel, og kommunen fokuserer nu i høj grad på de økonomiske aspekter, når borgerne skal have bedre selvbetjeningsservice.

Alle nye funktioner bliver derfor nøje studeret for at se, om business-casen hænger sammen.

Et af de kommende projekter på Genvej er eksempelvis bestilling af børneinstitution, hvor intentionen er, at forældrene skal undgå besværet med at ringe og forhøre sig om ventelister i kommunen.

Pladsanvisningen skal i stedet fungere ved, at Gentofte-borgerne får en oversigt over de 75 institutioner i kommunen som bliver visualiseret som grønne og røde firkanter for henholdsvis friplads eller en status som værende optaget.

Forældrene kan derefter på nettet selv mingelere lidt rundt på den ønskede dato for at se, om pladsen på den ønskede institution skulle være tilgængelig på et tidligere eller senere tidspunkt, således at den røde brik for den enkelte institution bliver grøn.

"I alt koster institutionsløsningen omkring 2,7 millioner kroner at udvikle, men de penge sparer vi hurtigt hjem igen," forklarer Jens Peter Friis.

Han fortæller, at besparelsen blandt andet ligger i, at to medarbejdere i pladsanvisningen bliver overflødiggjort.

Dernæst kan kommunen holde på pengene ved at spare dagplejen til de familier, der tidligere ikke kunne finde pasningsmuligheder i nærområdet.

Sidst, men ikke mindst, får kommunen finansieret en del af løsningen fra Finansministeriets ABT-fond, hvor offentlige institutioner kan søge om midler på over tre milliarder kroner til investeringer i arbejdskraftbesparende teknologi. På den konto kan Gentofte Kommune trække 2,1 millioner kroner til institutionsselvbetjeningen.

"Selv om vi ikke sætter os ned og laver teksttunge rapporter og kravspecifikationer, så skal business casen hænge sammen. Og det gør den med institutionerne," forklarer Jens Peter Friis, som med tiden har fået et digitalt team på fire medarbejdere, der alle er finansieret direkte af besparelserne på Genvejsløsningen.

Han fortæller. at digital byggesagsbehandling og ældretilbud vil være de næste, fremtidige løsninger på Genvej.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere