Artikel top billede

Sikkerhedsproblemer pibler frem i Ubuntu

Ubuntu er blevet ramt af flere tilfælde af malware-inficerede screensavere. Linux bliver et mere og mere populært mål for it-kriminelle.

På den populære Linux-portal Gnome-Look.org er der blevet fanget to forskellige screensavere indeholdende malware.

Det er de to inficerede filer, som hedder "waterfall" og "Ninja Black", der lægges malware på systemet, når de installeres.

Den ondsindede kode kan eksempelvis misbruges til at udføre DDoS (Distribueret Denial of Service) fra inficerede maskiner.

"Linux har en helt anden sikkerhedsarkitektur end Windows, men denne form for malware opererer ens på begge platforme. Samtidig ændrer valget af operativsystem ikke på, at brugerne bag tastaturet har et ansvar," fortæller Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS.

"Det er der, problemet mange gange opstår. Man er simpelthen nødt til at være meget kildekritisk, hvad enten man bruger Windows, Mac eller Linux," siger han.

Jo mere populært, jo mere usikkert

Linux-distributionerne har traditionelt ikke haft de store sikkerhedsproblemer, men det udelukker ikke, at man kan få problemer.

"Man kan ikke installere Linux og så glemme alt om sikkerheden. Der vil komme mere malware til denne platform. Vi har allerede set en stigning af sikkerhedsproblemer i Mac-systemet, der har en arkitektur, som minder om Linux-distributionerne," siger Peter Kruse.

"Jo større udbredelsen af platformen, jo flere problemer vil der komme," vurderer Peter Kruse.

Brug antivirus

Den vurdering finder man også hos Martin Pihl, der har været en af de drivende kræfter bag Ubuntu-miljøet i Danmark.

"Det er meget sjældent, at vi oplever sikkerhedsproblemer, og det bliver næppe et problem lige med det første" fortæller Martin Pihl.

"Men malware og virus til Linux vil komme, hvis udbredelsen bliver stor nok, ingen tvivl om det."

"Der er nogle tekniske elementer, der gør, at det ikke vil blive lige så udbredt som på Windows-platformen. Spredningen af ondsindet software fra computer til computer er eksempelvis langt enklere at begrænse på Linux," vurderer Martin Pihl.

"Men i sidste ende vil det altid være mennesket, der er det svage led, uanset platformen, hvilket også er tilfældet her."

Martin Pihl anbefaler da også, at man anvender sikkerhedssoftware på sin maskine.

"Man skal tage sikkerheden alvorligt, selv om man kører Linux. Man kan downloade et antivirusprogram, som eksempelvis ClamAV, til at beskytte sin Linux-maskine," fortæller han.

Er man blevet inficeret, er det dog ikke så besværligt at fjerne den uønskede kode igen.

"Det er blot en almindelig remove-kommando, som man kan få hjælp til i Ubuntu-fora," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere