Sikkerhedsproblemer pibler frem i Ubuntu

Ubuntu er blevet ramt af flere tilfælde af malware-inficerede screensavere. Linux bliver et mere og mere populært mål for it-kriminelle.

På den populære Linux-portal Gnome-Look.org er der blevet fanget to forskellige screensavere indeholdende malware.

Det er de to inficerede filer, som hedder "waterfall" og "Ninja Black", der lægges malware på systemet, når de installeres.

Den ondsindede kode kan eksempelvis misbruges til at udføre DDoS (Distribueret Denial of Service) fra inficerede maskiner.

"Linux har en helt anden sikkerhedsarkitektur end Windows, men denne form for malware opererer ens på begge platforme. Samtidig ændrer valget af operativsystem ikke på, at brugerne bag tastaturet har et ansvar," fortæller Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS.

"Det er der, problemet mange gange opstår. Man er simpelthen nødt til at være meget kildekritisk, hvad enten man bruger Windows, Mac eller Linux," siger han.

Jo mere populært, jo mere usikkert
Linux-distributionerne har traditionelt ikke haft de store sikkerhedsproblemer, men det udelukker ikke, at man kan få problemer.

"Man kan ikke installere Linux og så glemme alt om sikkerheden. Der vil komme mere malware til denne platform. Vi har allerede set en stigning af sikkerhedsproblemer i Mac-systemet, der har en arkitektur, som minder om Linux-distributionerne," siger Peter Kruse.

"Jo større udbredelsen af platformen, jo flere problemer vil der komme," vurderer Peter Kruse.

Brug antivirus
Den vurdering finder man også hos Martin Pihl, der har været en af de drivende kræfter bag Ubuntu-miljøet i Danmark.

"Det er meget sjældent, at vi oplever sikkerhedsproblemer, og det bliver næppe et problem lige med det første" fortæller Martin Pihl.

"Men malware og virus til Linux vil komme, hvis udbredelsen bliver stor nok, ingen tvivl om det."

"Der er nogle tekniske elementer, der gør, at det ikke vil blive lige så udbredt som på Windows-platformen. Spredningen af ondsindet software fra computer til computer er eksempelvis langt enklere at begrænse på Linux," vurderer Martin Pihl.

"Men i sidste ende vil det altid være mennesket, der er det svage led, uanset platformen, hvilket også er tilfældet her."

Martin Pihl anbefaler da også, at man anvender sikkerhedssoftware på sin maskine.

"Man skal tage sikkerheden alvorligt, selv om man kører Linux. Man kan downloade et antivirusprogram, som eksempelvis ClamAV, til at beskytte sin Linux-maskine," fortæller han.

Er man blevet inficeret, er det dog ikke så besværligt at fjerne den uønskede kode igen.

"Det er blot en almindelig remove-kommando, som man kan få hjælp til i Ubuntu-fora," siger han.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitaliseringsledelse 2.0

Anvendelsen af digital teknologi i virksomheder er under en radikal transformation. Det kan du få fuld indsigt i på denne unikke konference hvor vi sætter fuldt fokus på den afgørende digitaliseringsledelse.

18. december 2018 | Læs mere


ESDH / ECM - Optimal og effektiv data- og dokumenthåndtering

Med ECM kan indsamle, tilgå og styre informationer på tværs af virksomhedens systemer. Du får overblikket over alt fra dokumenter, video- og lydfiler til mails og andet indhold gennem hele livscyklussen. Få inspiration til din egen ECM-løsning, til hvordan du sikrer høj datakvalitet på tværs i organisationen og hvordan du tænker ESDH/ECM ind i hele den digitale arbejdsplads.

23. januar 2019 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

24. januar 2019 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
Datatilsynet advarer: Denne simple mail-funktion er skyld i hver sjette danske GDPR-brud
En stor del af de indberetninger, som Datatilsynet har modtaget siden GDPR trådte i kraft 25. maj, handler om en simpel mail-funktion, som tilsynet derfor anbefaler, at man slår fra.
Computerworld
Gratis wifi på vej i 15 danske byer: Disse danske byer bliver del af europæisk wifi-initiativ
Femten danske byer er blevet udvalgt til at deltage i et EU-initiativ, der betyder, at borger og turister i byerne i løbet af de kommende år vil få adgang til gratis wifi.
CIO
Tag med på Computerworlds store lederkonference og mød de danske top-CIO'er, som bygger de nye it-afdelinger
Anvendelsen af digital teknologi og organiseringen af it-afdelinger er under radikal transformation. På konferencen Digitaliseringsledelse 2.0 kan du møde de CIO'er fra Bankdata, Adform og Rockwool, som står i spidsen for teknologi-adoptionen.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Fire trin til øget cybersikkerhed på den digitale arbejdsplads
Organisationer af enhver størrelse er i konstant risiko for at blive udsat for cyberangreb, som potentielt kan ende med at koste millioner af kroner. I de kommende år vil reguleringer, som den nye EU-persondataforordning, kunne straffe virksomheder med gigantiske bøder, for utilstrækkelig sikring af deres systemer og data. Hvordan dette kan undgås, kan du læse mere om i dette whitepaper.