Artikel top billede

Hostende DMI-servere sætter kæmpe-rekord

DMI slog sine egne rekorder med flere længder trods timers nedbrud midt under varslet snestorm.

Den massive interesse for den varslede snestorm betød tirsdag, at Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) satte ny besøgsrekord på vejrtjenestens hjemmeside, dmi.dk.

Ifølge estimerede tal fra FDIM blev DMI's hjemmeside vist flere end 7,7 millioner gange.

Dermed slår meteorologerne en gammel snestorms-rekord på lige over fem millioner sidevisninger stort.

Det sker på trods af timers nedetid og efterfølgende lange svartider i løbet af tirsdagen, hvilket var en konsekvens af langt flere besøgende, end serverne kunne klare.

Hos DMI fortæller systemadministrator Eivind Bengtsson, at tirsdagens rekord formentlig havde været på 10 millioner sidevisninger, hvis DMI havde haft fuld service på hele dagen, så serverne kunne kapere trafikken.

"Det fortæller, at vi skal have en endnu større kapacitet, og vi skal have den ud i god tid. Men det svære er jo at planlægge, hvornår vi har brug for den dobbelte kapacitet," siger Eivind Bengtsson.

Han peger på, at DMI langt de fleste dage slet ikke vil have brug for kapacitet i denne størrelsesorden.

"Der ville vi fint klare os med en halv server," siger Eivind Bengtsson, der medgiver, at antallet af sidevisninger er "helt vildt".

Ekstra server tog presset

Da interessen for meteorologernes hjemmeside tirsdag blev så stor, at serverne kollapsede under presset, besluttede man ifølge Eivind Bengtsson at sætte en ekstra server op i DTU's maskinstuer i Lyngby, hvor DMI's caching-service er koblet op til Forskningsnettet.

Men selvom den ekstra server betød, at sitet efter timers problemer igen håndterede trafikken pænt, viser trafikrekorden, at de nu i alt tre servere ikke er nok til at håndtere trafikken til dmi.dk i situationer med hård belastning.

Før sitet gik ned tirsdag formiddag lå belastningen nemlig på omkring 400 megabit i sekundet. Efter den ekstra server var oppe, steg belastningen til 553 megabit i sekundet.

"Og det er jo til at tage at føle på," siger systemadministratoren.

Mere udstyr eller mindre indhold

Tirsdagens hændelse giver anledning til overvejelser om, hvad man skal gøre for at forberede sig på næste gang brugerinteressen bliver lige så stor som tirsdag, fortæller systemadministratoren.

Med stadig hurtigere internet-forbindelser hos befolkningen, og efterspørgsel efter stadig mere information om vejret, som er muligt at distribuere på dmi.dk, er en af mulighederne at benytte mere maskinkraft.

En anden vej er at slanke sitet i spidsbelastede situationer, forklarer han.

"Der er mange muligheder. Nu må vi evaluere, hvilke løsninger, vi skal vælge at benytte fremover," siger Eivind Bengtsson.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere