Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Danske hospitaler går sammen i fælles it-satsning

Landets fem regioner går sammen om en styrket it-indsats på sundhedsområdet, hvor fælles indkøb og projekter i første omgang er de lavthængende frugter. Senere kan flere fordele høstes.

De danske sygehuse kan indhente enorme million-besparelser og samtidig effektivisere driften, hvis de arbejder på tværs af regionale skel.

Derfor har landets fem regioner i de seneste tre måneder arbejdet intenst på at få stablet en fælles it-indsats sammen i en fælles sundheds-it-organisation (RSI).

Formålet er, udover at høste økonomiske stordriftsfordele på udbud og indkøb, at få igangsat en hovedrengøring på EPJ-standarder og få stablet en generel teknologistrategi på benene.

Det forklarer it-direktør fra Region Sjælland, Michael Steen Hansen.

"Efter tre år som regioner er vi modne til at banke store it-klumper sammen på sundhedsområdet. Vi skal ikke partout arbejde sammen, men på de områder, hvor det giver mening, vil vi arbejde på tværs af regionerne," siger Michael Steen Hansen om det nye it-samarbejde på tværs af regionerne.

Han forklarer, at der løbende i de forgangne tre år har været samarbejde mellem regionerne, som tilsammen lægger 100 millioner kroner til såkaldte nationale it-initiativer.

Med oprettelsen af RSI skal det samarbejde formaliseres og styrkes med en inter-regional it-governance-model.

"Der har længe været visioner om styrket samarbejde, men vi har jo også skullet drive landets sygehuse, og der må jo ikke gå noget galt i den proces. Derfor er det først nu, at vi er klar til en styrket fællesindsats," siger Michael Steen Hansen.

Få beslutningstagere i organisationen

Selve organisationen RSI vil være meget topstyret.

Rundt om beslutningsbordet vil der foruden Michael Steen Hansen sidde én regionsdirektør (Jens Andersen fra Region Sjælland, red.), landets fem sundhedsdirektører, de fire andre it-direktører i regionerne, samt tre administrative sekretariatsmedarbejdere til at støtte styregruppen.

Men netop det beskedne antal regionale medarbejdere i beslutningsprocessen, anser Michael Steen Hansen som en stor fordel, fordi fokus i høj grad ligger på beslutnings- og handleevne.

"I stedet for en monsterstor-organisation arbejder vi med en handlekraftig ledelse. Vi skal jo ikke diskutere for diskussionens skyld med en stor administration. Vi skal opnå nogle resultater og få projekter til at flyve hurtigere, billigere og mere effektivt," bedyrer han.

Kigger på samlet virtualiserings-løsning

Rent praktisk skal styregruppen udpege fælles projekter og derefter føre dem ud i livet. Når projekterne bliver skudt i gang udvælges én af regionerne som projekt-ansvarlig. Dermed forsøger de fem regioner at trække på den erfaring, som alle regionerne hver især har med gennemføre it-projekter i sundhedsvæsnet

Gevinster på økonomi og viden

Gevinsterne vil i første omgang kunne indhentes på økonomien ved fællesindkøb af blandt andet kostbart laboratorie-udstyr, videndeling om it-anvendelsen og ikke mindst i timeantallet, når fællesløsninger skal i udbud og efterfølgende implementeres.

Regionerne har derudover konkrete planer om at få udviklet et fælles billedindeks, som på sigt vil indeholde adgang til alle andre medietyper over sundhedsdatanettet, som alle regionerne kan tilgå.

Oveni det projekt vil regionerne eksempelvis arbejde sammen om teknologiafprøvninger. Konkret arbejdes med virtuelle desktoppe fra tre forskellige leverandører og på baggrund af feedbacken i tre forskellige regioner, kan der tages en beslutning om, hvilken løsning som ville være bedst til alle landets sygehuse.

Selv om styregruppen skal stå for fællesløsninger kan RSI-organisationen ikke umiddelbart sammenlignes med Statens IT, fordi alle aktiviteter stadig ligger i regionerne og ikke i fællesorganisationen RSI.

Michael Steen Hansen understreger også, at der på nuværende tidspunkt ikke er planer om et fælles it-hus i regionerne, fordi der stadig er store forskelle mellem de fem regioner - også teknisk.

"Måske får vi en fælles it-driftafdeling en dag, men vi har stadig vores regionale hensyn at tage, selv om vi nu skal arbejde meget tættere sammen i de fem regioner," forklarer Michael Steen Hansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere