Sundhedsdirektør Leif Vestergaard Pedersen fra Region Midtjylland er utilfreds med en ny rapport om sundheds-it.

Sundhedsdirektør: Rapport om sundheds-it er til grin

I en ny rapport om sundheds-it fremgår det, at Region Midtjylland kan spare et trecifret millionbeløb. Rapporten er dårligt håndværk og forkert tænkning, lyder det fra sundhedsdirektøren i regionen.

I går kunne Computerworld præsentere en endnu ikke offentliggjort rapport om sundheds-it i regionerne. Rapporten er bestilt af Finansministeriet og udarbejdet af McKinsey, og konklusionerne er opsigtsvækkende.

Blandt andet har McKinsey fundet frem til, at regionerne samlet kan spare mellem 330 til 490 millioner, og her er det Region Midtjylland, der er den helt store skurk. Regionen tegner sig for 49 til 52 procent af det samlede besparingspotentiale i regionerne.

Besparingspotentialet er udregnet ud fra, at de dyreste regioner kan komme ned på niveau med de billigste.

"Den her rapport kunne være lavet af studenter. Hvis det var os, der havde udarbejdet en så dårlig rapport, ville den aldrig være kommet videre. Det er en hovedløs rapport, der ikke hjælper os på nogen måde," udtaler sundhedsdirektør i Region Midtjylland, Leif Vestergaard Pedersen.

Leif Vestergaard Pedersen mener, at der en lang række forhold, der gør McKinseys konklusioner uholdbare. Først og fremmest tror han ikke på, at de data, der er indsendt, er samlignelige.

"I Nordjylland er man kommet frem til, at man bruger fire kroner til brugersupport, mens tallet i hovedstaden er 69 kroner per indbygger. Selvom de er meget kvikke oppe i Nordjylland, så tror vi simpelthen ikke på, at det er rigtigt," vurderer han.

"I stedet skal man nok finde forklaringen i, at en del af brugersupporten er indregnet i hospitalernes drift. McKinsey har forholdt sig fuldstændig ukritisk til de tal og beregnet besparingspotentialet ud fra dem," siger han.

I rapporten fremgår det blandt andet, at Region Midtjyllands udgifter til drift af it-infrastrukturen ligger på cirka 300 kroner per indbygger. Det er tre gange så meget som i Region Nordjylland.

Hvorfor er Region Midtjylland tre gange så dyre som Region Nordjylland?

"Først vil jeg sige, at jeg ikke tror på disse tal. Jeg mener helt sikkert, at der er en forskel. Vi har jo lagt en plan om, at vores it-afdeling skal spare 45 millioner kroner over de kommende år ved at konsolidere. Så der er helt sikkert noget at hente," siger Leif Vestergaard Pedersen.

"Men det tal, McKinsey kommer frem til, hører ingen steder hjemme. Hvis vi havde outsourcet en stor del af vores drift, ville vi fremgå som de billigste. Det giver ingen mening," siger han.

Generelt har Leif Vestergaard været meget skeptisk overfor indsamlingen af data til rapporten.

"Vi blev bedt om at indsamle et utal af absurde oplysninger. Vi skulle indsende en masse økonomidata, som skulle være opdelt efter den måde, McKinsey tænker it på, og ikke på den måde, vi reelt er opdelt," fortæller han.

Fra start var der fra McKinseys side lagt op til en samarbejdsproces med regionerne for at sikre, at dataene var rigtige og sammenlignelige. Hvorfor kommer I med kritikken nu og ikke undervejs i processen?

"Vi har skam kritiseret det tidligere, men vi er kun blevet inddraget på den måde, at vi har fået lov til at komme med kritikpunkter og stille spørgsmål. Det hjælper bare ikke noget, fordi tingene ikke reelt var til diskussion. McKinsey har været argument-resistent," siger Leif Vestergaard Pedersen.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Analytics, BI og big data: Få succes med de nye løsninger og teknologier

En række nye koncepter og teknologier vinder i disse år frem under kategorierne analytics, BI og big data. Det er et it-område i en rivende udvikling. Bliv klogere på de nye teknologier på denne konference.

24. april 2019 | Læs mere


Industri 4.0: IoT, data og den afgørende kobling til forretningen

På dette roundtable tager vi udgangspunkt i mulighederne inden for Industri 4.0, herunder Internet of Things i og uden for virksomheden samt de nye muligheder for ændrede kunderelationer. Rundbordsdiskussionen ledes af Computerworlds erfarne chefredaktør Lars Jacobsen og krydres med eksempler og erfaringer fra blandt andet Beijer Electronics. Undervejs vil der være rig lejlighed til at netværke med de øvrige deltagere og lære af deres erfaringer.

24. april 2019 | Læs mere


Digital Innovation Summit: Innovation og strategi - fra ide til forretning

I de bedste virksomheder er digitaliseringen og innovationen godt på vej til at flytte ud ad it-afdelingen og ind i hele virksomheden, hvor alle afdelinger tænker i nye processer og innovation. På Digital Innovation Summit kan du høre om konkrete projekter, værktøjer og metoder til at sat din digitale innovation og forretningsudvikling på skinner.

25. april 2019 | Læs mere


Premium
Dansk iværksætter står bag et af Europas hurtigst voksende it-selskaber: Her er hele historien om hans op- og nedture
Det danske it-selskab Anytech365 leverer så høje vækstrater, at det er kommet med på Financial Times liste over de hurtigst voksende virksomheder i Europa. Her er historien om den danske iværksætter Janus Rægaard Nielsen, der har to konkurser bag sig og leder virksomheden fra Marbella.
Computerworld
Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
Overblik: Der er meget stor forskel på løn-niveauet for it-medarbejderne i de danske virksomheder. Få overblikket over, hvor lønnen er højest og lavest her.
CIO
SAP's nye nordiske direktør: "De seneste uger har jeg besøgt en del kunder her i Norden - og alle talte om at vende tilbage til en eller anden form for standard."
Det store ryk til cloud brød med mange års it-konsolidering og skabte komplicerede it-miljøer. Men nu peger kundernes kompas den anden vej, fortæller erfaren SAP-boss efter nordisk rundrejse.
White paper
Ny undersøgelse blandt detail- og produktionsvirksomheder
En ny stor rapport viser, at 100% af de virksomheder i undersøgelsen, som ikke bruger EDI i dag, mener, at det vil være en fordel for deres forretning, hvis de benyttede EDI. Undersøgelsen er foretaget af Vanson Bourne på vegne af TrueCommerce, som er baseret på besvarelser fra 300 detail- og produktionsvirksomheder. Virksomheder inden for især detail og produktion oplever i dag et marked og en supply chain, som er i konstant udvikling. Forbrugerne stiller stadig større krav til leveringstid, priser, produktudvalg, lagertilgængelighed, m.v., og der kommer hele tiden nye købskanaler til. Det kan være en udfordring for detail- og produktionsvirksomheder at holde sig på forkant med udviklingen, både når det drejer sig om at være til stede i de rette kanaler og - ikke mindst - den teknologi, som understøtter en mere effektiv supply chain. Hent hele rapporten helt gratis her.