Artikel top billede

Regioner sabler kritisk rapport om sundheds-it ned

Sundheds-it'en i regionerne får en over snuden i ny rapport, men rapporten er fyldt med fejl og mangler, lyder det fra regionerne.

Op mod en halv milliard kroner ligger gemt i regionerne, hvis de formår at effektivisere deres sundheds-it. Det konkluderer en ny rapport fra McKinsey, som blandt andet Finansministeriet har bestilt.

Leif Vestergaard Pedersen, sundhedsdirektøren i Region Midtjylland, kritiserede i går rapporten her på Computerworld.dk, og han står ikke alene med kritikken.

Det fremgår af de høringssvar, som regionerne indsendte, inden McKinsey udfærdigede den endelige version af rapporten. En endelig version, som er dateret 5. januar i år.

"Der har både før, under og efter dataindsamlingsperioden været utallige ønsker fra regionerne om ændringer og præciseringer i spørgeskemaerne med henblik på at sikre et mere retvisende og brugbart dataindsamlingsgrundlag. Hverken metode eller spørgeskemaer har dog været til reel diskussion," skriver Region Syddanmark i sit svar.

Validering udeblev

Ifølge Region Syddanmark skulle McKinsey validere dataene i rapporten på tværs af regionerne i september sidste år.

"McKinsey skulle anvende denne periode til at vende tilbage til regionerne med henblik på rettelse af de mest åbenlyse forskelligheder i data og skøn. Dette er ikke sket," skriver den syddanske region.

I Region Sjællands bemærkninger står der ligeledes, at disse data aldrig blev valideret, og det har nogle uheldige konsekvenser for rapportens udformning og konklusioner, lyder vurderingen.

"En række misforståelser og fejl i datagrundlaget kunne være rettet op, hvis et sådant fælles review havde fundet sted," står der i dokumentet fra Region Sjælland.

Region Nordjylland fremhæver også, at det har været uheldigt, at regionens medarbejdere ikke har haft "mulighed for at validere konsulenternes antagelser og konklusioner".

Uholdbare data

Region Hovedstaden tvivler på holdbarheden af de brugte data fra rapporten.

"Der er adskillige eksempler i rapportudkastet på, at datagrundlaget er behæftet med fejl og usikkerheder," lyder det fra hovedstadsregionen.

Den region, der står dårligst i rapporten, er Region Midtjylland. Ifølge McKinsey ligger cirka halvdelen af effektiviseringspotentialet i regionerne gemt i det midtjyske. Men regionen stiller sig tvivlende over for kvaliteten af de anvendte data.

"I nogle henseende er metoderne af tvivlsom værdi i forhold til formålet, og det er overordnet Region Midtjyllands opfattelse, at de indsamlede data slet ikke kan bære McKinseys forholdsvis vidtgående konklusioner," skriver Region Midtjylland og tilføjer:

"Det hænger sammen med, at data har skullet presses ind i en overordnet struktur, som ikke hænger sammen med den regionale virkelighed."

Regioner: Dokumentationen halter

McKinsey indleder rapporten med en kort sammenfatning, hvor konsulenthuset fremhæver fem observationer. En af disse er, at regionernes samarbejde på tværs er for svagt, og dermed opnår de ikke de fordele, som et samarbejde giver.

"Begrænset tværregionalt samarbejde vedrørende it-projektporteføljer, indkøb mv. for så vidt der ses bort fra fællesoffentlige projekter, som ikke er omfattet af nærværende analyse," hedder en af de fem hovedobservationer i rapporten.

Netop denne kommentar vækker undren i flere af regionernes høringssvar til rapporten.

"Det er væsentligt at påpege, at der ikke har været lagt op til en behandling af temaet 'Tværregionalt samarbejde', hvorfor det synes mærkværdigt, at dette bringes op som én af hovedkonklusionerne fra analysen. Der bliver dermed konkluderet på et tema, som slet ikke har været berørt," svarer Region Nordjylland.

Den samme kritik kommer fra Region Syddanmark.

"McKinsey finder, at der er et begrænset tværregionalt samarbejde. Dette synspunkt synes udokumenteret, da analysen slet ikke omhandler dette. På intet tidspunkt er regionerne blevet bedt om at forholde sig til det tværregionale samarbejde," svarer Region Syddanmark.

Og punktet fremgår også af bemærkningen fra Region Sjælland.

"Hertil skal anføres, at dette spørgsmål slet ikke har været berørt under dataindsamlingen, og at konsulenternes påstand derfor er helt ubegrundet," hedder det i svaret fra Region Sjælland.

Regioner: Dokumentation halter
Region Hovedstaden, der ifølge rapporten har landets næstdyreste sundheds-it målt per indbygger, fremhæver i sit svar, at "McKinsey-rapporten er fyldt med udokumenterede postulater om årsager og muligheder".

McKinsey konkluderer i rapporten, at der er et stort effektiviseringspotentiale, men det er ifølge Region Hovedstaden bare et postulat.

"[…] der gives ikke nogen anvisninger på, hvordan de postulerede gevinster kan opnås. Der er således en række eksempler på postulater i rapportudkastet, hvor der ikke er nogen form for data, som underbygger postulaterne. Det er stærkt problematisk, da McKinsey netop anvender postulaterne til at udtale sig om potentialer," skriver Region Hovedstaden.

I svaret fra Region Sjælland fremhæves det også, at undersøgelsen fra McKinsey helt overser, hvad der er af gevinster fra de investeringer, der er foretaget i it. Helt konkret nævner regionen, at den har formået at nedbringe brugernes spildtid så markant det seneste år, at der er opnået million-besparelser.

Ifølge Region Syddanmark indeholder rapporten for mange banaliteter i de anbefalinger, som er at finde i rapporten.

"Regioner bør nedbringe omkostningerne til it, udnytte sundheds-it bedre samt styrke organisering og styring bedre. Dette er nogle meget generelle anbefalinger, som nærmest har karakter af almindeligheder. På det overordnede plan kan ingen vist være uenig heri," skriver regionen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere