Artikel top billede

Telia puster cloud computing ud på mobiltelefonen

En god forretningsidé fra Telia mister luften med for høje priser, mener dansk teleanalytiker. Cloud computing til privatbrugere over mobiltelefonen er ellers meget fornuftigt, siger han.

Cloud computing kombineret med back up og tilgængelighed til alle dine filer fra enhver pc eller mobiltelefon med internetadgang.

Det er forretningsideen fra teleselskabet Telia, der i dag trækker dataskyerne helt ned til privatbrugere med sin nye service, SkyFiles.

"SkyFiles fungerer som ens personlige drev på internettet, og giver kunderne nem mulighed for at dele deres yndlingsbilleder og let få adgang til alle deres dokumenter," forklarer Peter Krogsgaard, salgs- og marketingdirektør i Telia Mobility Services, i en pressemeddelelse.

Prisen for SkyFiles, hvor man som kunde kan købe sig adgang til at uploade 10 eller 100 gigabyte, ligger på henholdsvis 39 kroner og 79 kroner månedligt uden datatrafik inkluderet.

Tredobbelt pris for halv storage

Ideen er god, men priserne er for høje, mener teleanalytiker Torben Rune.

"Der er ingen tvivl om, at Telias intention med sådan en service er at øge datatrafikken i netværket. Men det er højst besynderligt, at datatrafikken ikke er inkluderet i prisen, fordi det ville netop gøre Telias service helt unik," forklarer Torben Rune fra Netplan til Computerworld.

Til sammenligning tilbyder eksempelvis Google 200 gigabyte storage til 276 kroner årligt. Det svarer til, at kunderne får dobbelt så meget plads til under halvdelen af prisen for Telias såkaldte Pro-pakke til 948 kroner årligt for op mod 10 brugere.

"Telia kunne have valgt at bundle trafik og storage-tjenesten, men når den i bund og grund er den samme som andre udbydere, så skal man nok bare vælge den billigste," siger Torben Rune, der dog peger på, at brede back up-tjenester ikke ligefrem er det, der er flest af på nettet.

"Ved at tilbyde lavere priser ville Telia have store mængder trafik i nettet. Set i det lys er det jo interessant, at alle undersøgelser viser, at når man først har vænnet folk til et højt dataforbrug, så er de også villige til at betale for tjenesterne," lyder det fra Torben Rune, som vurderer, at Telia afprøver cloud-markedets og ikke mindst kundernes økonomiske smertetærskel med SkyFiles.

Stort potentiale for mobildata

Teleanalytiker Torben Rune peger på, at forbruget hos de mobile bredbåndsabonnementer på pc'en langt overstiger dataabonnementerne på mobiltelefonerne, og mobiltelefonen stadig bliver anset som den dyre løsning i forhold til pc'en.

Således stod danskerne med mobile bredbåndsabonnementer på pc'erne for 96,1 procent af al mobil datatrafik, ifølge IT- og Telestyrelsens halvårlige opgørelse over telestatistik. Derimod står dataabonnementer, med mulighed for tale, for 3,9 procent af datatrafikken, selv om denne gruppe ligger på 900.000 personer mod de rene dataabonnementer på pc'en, som tæller 419.000.

"Man har virkelig mulighed for at øge datatrafik på telefonerne markant, men hvis man skal sælge kunderne den tanke, så skal priserne helt derned, hvor de ikke tænker på, hvor meget data man henter og sender til SkyFiles," vurderer Torben Rune.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere